Az InnoTeq Kínában is sikeres a kiterjesztett és virtuális valósággal

Eddig elsősorban a korábbi sikeres referenciákra alapozva partnereik ajánlották egymásnak az informatikai alkalmazások, saját fejlesztésű rendszerek létrehozásával, kereskedelmével foglalkozó pécsi InnoTeq Kft.-t, emellett saját kapcsolati hálójukon keresztül szerezték meg az újabb üzleteket. Azonban az elmúlt időszakban tudatosan kezdték el bővíteni az értékesítési csatornákat és áttekinteni a külpiaci lehetőségeiket, elsősorban a multimédiához, illetve a kiterjesztett és virtuális valóság megoldásaikhoz kapcsolódóan. Ennek során korábban több nemzetközi kiállításon is részt vettek látogatóként, hogy feltérképezzék, melyek lehetnek érdekesek számukra a jövőben.

– Ahol lehetőségünk adódik, kihasználjuk az üzleti prezentációs alkalmakat, amelyeken bemutathatjuk a fejlesztéseinket. Egy ilyen üzleti demó során prezentáltuk céges portfóliónkat egy helyi kínai üzletember előtt is, aki később fantáziát látott a megoldásainkban és segített megtalálni a kapcsolódást a kínai piachoz, illetve az esetleges partnerekhez, támogatókhoz. Ez nagy lehetőség, amivel szeretnénk is élni, mivel kinti kapcsolatok és üzleti ismeretek nélkül szinte lehetetlen belépni egy ilyen piacra egy ekkora cégnek – foglalja össze röviden Rendes Péter ügyvezető arra a kérdésre a választ, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a cég számára az informatikai alkalmazások értékesítésében. – Emellett egy határon átnyúló pályázati együttműködés partnerkeresése keretében kapcsolatba léptünk több horvát céggel, megismertük egymás tevékenységét és megoldásait. Ezek a kapcsolatok később hasznosak lehetnek konkrét üzleti és más pályázati lehetőségeknél is.

– A közelmúltban a kínai Guiyang-ban megtartott Big Data Expo-n mutatták be legújabb fejlesztéseiket. Hogyan találkoztak ezzel a lehetőséggel és milyen tapasztalatokat szereztek ezen a kiállításon?

– Az InnoTeq Kft. először mutatta be fejlesztéseit Kínában a 2019. május 26. és 29. között megrendezett Big Data Expo egyedüli magyar kiállítójaként Guiyang-ban, a 34,7 milliós Guizhou tartomány fővárosában. A nagyobb multinacionális és kínai techóriások mellett kisebb cégek is esélyt kaptak innovatív fejlesztéseik megismertetésére. Meglepően nagy volt az érdeklődés, számos látogató kereste fel standunkat, ahol megismerkedhetett DiVit rendszerünk lehetőségeivel. Elsősorban a kiterjesztett és virtuális valósághoz kapcsolódó megoldásaink keltették fel az érdeklődők figyelmét. A rendezvényen több B2B egyeztetés is lezajlott, jelenleg pedig már konkrét megrendeléssel kapcsolatban is tárgyalásokat folytatunk.

A kiállításon kívül további üzleti programokon is részt vettünk. Dél-Kínában, a 7 milliós Nanning városában tartottunk sikeres üzleti prezentációt egy helyi informatikai céggel közösen a National Science and Technology Business Incubators vezetői előtt. Az előadás során a cég fejlesztései mellett bemutattam régiónk informatikai helyzetét, valamint klaszter- és partnerkapcsolatainkat is. Ennek köszönhetően jelenleg éppen ezzel a nanningi informatikai céggel raktuk le egy hosszabb távú, szorosabb együttműködés alapjait, valamint egy kínai innovációs pályázatra is beadtunk már egy közös anyagot. A kiállításra történő jelentkezésben és a helyi üzleti programok megszervezésében a korábban már említett kínai partnereink segítettek.

– Hogyan kell/érdemes készülni egy-egy ilyen kiállításra? Mivel lehet felkelteni a leendő partnerek figyelmét? Kitől kérhet vagy kaphat segítséget a vállalkozás a felkészüléshez?

– A kiállításon mindenképpen valami érdekes, látványos dolgot kell mutatni, ami könnyen odavonzza a látogatók és a szakmai érdeklődők tekintetét. Egy ilyen helyen nagyon sok hasonló profilú cég állít ki egymás mellett, tehát valamivel muszáj kitűnni. Szerencsére a mi megoldásaink alkalmasak erre, hiszen vizuálisan erősek, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság technológiai megoldások is nagyon újak és látványosak tudnak lenni egy kiállítási környezetben is. A kínai kiállításon való részvételnél külön nehézséget jelentett, hogy a bemutatóhoz használt eszközöket, dekorációkat el is kellett juttatnunk a helyszínre, egy Európában megrendezett expón ez kevésbé jelent problémát.

– Más kiállításon is részt vesz a vállalkozás?

– A következőkben kiállítóként tervezünk részt venni az EXPONATEC kiállításon Kölnben, ami a múzeumokhoz és kiállításokhoz kapcsolódó technológiai fejlesztések legnagyobb európai bemutatója. Látogatóként pedig ott leszünk a Shanghai Fair-en, Berlinben az IFA 2019-en, valamint az Amerikai Nagykövetségen keresztül kaptunk meghívást a Las Vegas-i CES-re is.