Naprakészen kell követni az autóiparban bekövetkező változásokat

Mohácson a városba bevezető úton lévő körforgalomtól  nem messze hozta létre telephelyét a Szabó-Varga  Autócentrum. Szinte nincs olyan nap, amikor  az udvarában ne sorakoznának egymás mellett  a javításra várakozó személygépkocsik és kisteherautók,  s ne érkeznének újabbak és újabbak.   A vállalkozásukat a társával 2011-ben indították  útjára a jelenlegi telephelyükön, amelyet  2015-ben a pályázati források felhasználásával  fejlesztettek.

– A jó elhelyezkedésének köszönhetően hamar  bekerültünk a köztudatba, valamint alkalmas  a telephelyünk kisteherautók fogadására is,  ezért nagy cégek parkját is mi szervizeljük,  javítjuk – vezet be a kezdetekbe Varga Zoltán  autószerelő-mester, Szabó-Varga Autócentrum  Kft. egyik tulajdonosa. – Mindig is a gépek  érdekeltek. Nyolcadik után Mohácson a Marek  József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolában  végeztem, s szereztem technikusi végzettséget,  majd Pécsett a Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskolában  autóelektronikai műszerésznek tanultam, mindezt  egy főiskolai oklevéllel fejeltem meg Mezőtúron  gépészként, autószerelő szakirányon.

Miközben beszélgetünk, folyamatosan érkeznek  hozzá kérdésekkel, kérésekkel a szerelők a  műhelyből. A társával együtt nemcsak vezetik,  de maguk is aktív részesei a mindennapi munkának.  Mint mondja, ők maguk is hosszú évek óta tapasztalják,  hogy kevés a jó szakember, főleg azokból van  hiány, akik az autók elektronikájához értenek,  pedig már lassan nem lesz olyan része a gépjárműveknek,  amelyiknek ne lenne köze hozzá.

– Egy-egy hiba csapatmunka, a felderítése  türelemjáték, legyen az motorikus, vagy elektronikus  eredetű. Nem egyszer hosszú időt vesz igénybe,  nagyon sok háttér információra van szükség  hozzá, ugyanis van amikor nem lehet az okot  műszerek segítségével sem megtalálni, jó fül  és szem is kell hozzá – ad hangot véleményének.  – A tanulóinkat is mindig bevonjuk ezekbe  a hibafelderítésekbe, ahhoz, hogy megszeressék  a szakmát ugyanis fontos, hogy minél több  sikerélményük legyen. Volt olyan, amikor öt  tanulónk is volt, mára elfogytak, alig jelentkeznek  autószerelőnek. A mestervizsgát is azért tettem  le, mert bízom benne, hogy ismét többen lesznek  majd. E mellett jó alkalom volt arra is, hogy  újabb szakmai kapcsolatokat alakítsak ki,  valamint arra is, hogy a képzésben részt vevőkkel  kicseréljük a tapasztalatainkat. A felkészítő  tanfolyam során pedig találkozott olyan gépekkel,  berendezésekkel, amelyekkel korábban nem.

Szólt arról is, hogy nagyon fontosnak tartja,  hogy folyamatosan képezze magát, s a tanulóit  és a munkatársait is erre biztatja. Igyekszik  részt venni minden a szakmáját érintő tanfolyamon,  bemutatón és eljutni az autó -kiállításokra.  Járt már Frankfurtban is az Autómechanikai  Kiállításon, ahol az autógyártás háttériparának  legújabb eszközeivel, valamint a legújabb  technológiákkal, eljárásokkal lehet megismerkedni.  Félbevágott autókon lehet tanulmányozni, hogy  a tervezők milyen új megoldásokkal tették  környezetbarátabbá, energiatakarékosabbá az  új modelleket. A kiállítási terület nagyságát  jól jellemzi, hogy négy nap alatt sem lehetett  az egészet bejárni. E mellett igyekszik naprakészen  követni a szakirodalmat, minden az autószereléssel,  az autóiparban bekövetkező változásokkal kapcsolatos  információkat beszerezni.

– Szinte naponta vezetnek be újabb és újabb  változásokat, jelennek meg újabb és újabb  megoldásokkal az autógyártó cégek, éppen ezért  döntöttünk úgy, hogy márka-független szervizként  tagjai leszünk egy franchise hálózatnak, ami  nemcsak egy védőernyőt von a cég fölé, hanem  több információhoz jutunk ez által, e mellett  számos tanfolyamon, rendezvényeken vehetünk  részt, az egyes felmerülő problémák megoldásában  segítséget nyújtanak – zárja beszélgetésünket,  mert mennie kell, meghoztak egy javításra váró  autót.

Szalai Kornélia