Virtuális Erőmű Program XI. Díjátadó Gála

Lezajlott a Virtuális Erőmű Program XI. Díjátadó Gálája, melyre 2019. szeptember 25-én, szerdán került sor az Országházban.

A rendezvényt képviselte Jakab István Országgyűlési alelnök, Dr. Szili Katalin Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke, Dr. Molnár Ferenc a programot létrehozó és működtető cég, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6 NKft.) ügyvezetője, valamint Dr. Mezősi Balázs a MI6 Nkft. operatív igazgatója.

A VEP egy a pályázói energiahatékonyságát díjazó program, mely célja a résztvevők vállalati, társadalmi felelősségvállalási kampányának segítése, azzal, hogy megtakarításaikat, zöld projektjeiket széles közönség számára láthatóvá teszi és díjazza.

A program kezdetén rövid előadások keretében bemutatásra kerültek az elmúlt időszakban elért eredmények, valamint a jövőbeli, rövid és hosszú távú célok.

A díjátadó egybeesett az ENSZ Klímacsúcs találkozójával, melyen a Program fővédnöke, Áder János köztársasági elnök úr is részt vesz New Yorkban, ahol a résztvevőknek figyelmükbe ajánlotta a Programot.

Két új „testvérprogram” alapkőtétele is megtörtént, elindul a Virtuális Hulladéklerakó Program (VHP) és a Virtuális Egészségközpont (VEK) Program. Az alapkőletételt az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről Boros Anita államtitkár, míg az Emberi Erőforrások Minisztériumától Horváth Ildikó államtitkár jelenlétében tették meg.

A VEK célja a táplálkozás-egészségügyi, a sport- és mozgás-egészségi, illetve az egyéb prevenciós eljárások elterjesztése és díjazása, míg a VHP célja, hogy összegyűjtsék, bemutassák, díjazzák azon megoldásokat, mely segítségével nem keletkezik hulladék, vagy újrahasznosítják azt.

A rendezvényen díjat vehettek át az energiahatékony és energiatudatos vállalatok, intézmények, önkormányzatok és iskolák, illetve mentori és egyéni díjakat is kiosztásra kerültek.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, mint Energiahatékony Mentor Vállalat a cégek számára a program minél szélesebb körű megismertetését és a programon való részvételre ösztönzését végzi. A Virtuális Erőmű Programhoz kapcsolódóan Pécsett látványos és hatékony összefogás működik a város, a kamara, az egyetem, a mentorszervezetek és a cégek között, amely olyan társadalmi és szakmai akciókban mutatkozik meg, mint az autómentes hét, a klímakonferenciák, a jó gyakorlatok bemutatása és bevezetése.

Az átadón az elmúlt időszakról dr. Kállai Sándor, a kamara Ipari tagozatának elnöke beszámolt be.

Baranya megyéből díjat vehetett át Pécs Megye Jogú Város, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola-Pécs, és a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola.

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk.

A Virtuális Erőmű Programra a tavaszi időszakban is lehetőség nyílik pályázni, további információ elérhető a program honlapján.