Változóban a hazai cégalapítási gyakorlat

Csak minden negyedik új vállalkozás indul teljesen tiszta lappal. A friss vállalkozások döntő többsége továbbra is korábbi cégekhez köthető, de a tendenciában már változás körvonalazódik.

Az újonnan induló vállalkozások 75 százaléka még továbbra is köthető korábbi cégekhez, azaz a céghálózatok kora még távolról sincs leáldozóban, de egyértelműen több a teljesen új szereplő, mint a korábbi években.

2017-ben az új vállalkozásoknak csupán 22 százaléka volt olyan, hogy sem tulajdonosi, sem cégjegyzésre jogosulti, sem címkapcsolattal nem volt köthető másik vállalkozáshoz. Ez az arány 2019-ben már megközelíti a 25 százalékot. Egyértelműen javult az arány még akkor is, ha a cím és családi kapcsolatokat nem is számoljuk. Három év alatt 35 százalékról 39 százalékra növekedett azon új cégek aránya is, ahol minden tulajdonos és ügyvezető új szereplő.

Önmagában nincs probléma azzal, hogy valakinek több vállalkozása van. Egyrészt nem lehet mindenki sikeres az első vállalkozásával, másrészt semmi nem tiltja azt sem, hogy egy vállalkozó több helyre fókuszáljon.

A frissen alapított cégek esetében az alapítók, az aláíró magánszemélyek átlag életkora több mint 41 év, ami szintén azt mutatja, hogy nem a friss pályakezdők öntik el a piacot új cégekkel. Ez az arány nem változott az elmúlt években lényegesen, úgy tűnik tehát, hogy a teljesen új szereplők sem feltétlen a fiatal korosztályból kerülnek ki.

Az új cégeknél tapasztalható változás ellenére a cégbirodalmak továbbra is virágoznak. Jelenleg 788 olyan magánszemély van Magyarországon, amely több mint 10 vállalkozáshoz köthető, valamint 5500 magánszemély köthető legalább 5 céghez. Ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy ezeknek a nagyméretű cégklasztereknek a száma még növekedőben is van.

Forrás: www.opten.hu, a teljes cikk ide kattintva elérhető.