Festő és szemcseszóró csarnokot avattak a Seres Kft.-nél

A legmodernebb nyugat-európai festő és szemcseszóró technológiával felszerelt csarnokot adtak át a kommunális gépjármű felépítményeket és egyedi mobilgépeket gyártó Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. barcsi telephelyén. A 100 %-ban magyar családi tulajdonban lévő 30 éves vállalkozás gyártási központjában 2019. szeptember 10-én avatták fel az új termelési helyszínt.

A mintegy 433,5 millió forint értékű beruházás felét uniós pályázaton nyerte a cég, a másik felét saját maga finanszírozta. A projekt nemcsak építkezést, hanem gépberuházást is magában foglalt.

– A most átadott üzemcsarnok 800 m2 alapterületű, funkciója szerint festő és szemcseszóró csarnok. Az új csarnok, ill. a hozzá kapcsolódó technológia egy régóta várt fejlesztés a cég életében, mellyel az utolsó mérföldkő is megvalósult a Seres termékek gyártási folyamatának teljessé tétele érdekében – mondja Seres László, a cég tulajdonos-ügyvezetője. – A modern üzemcsarnok lehetővé teszi, hogy mostantól egy helyen végezhetjük a szemcseszórásos előkészítést és a festést, ezzel pedig jelentősen csökkennek a járulékos költségeink. A projekt keretében beszereztünk egy számítógépvezérelt CNC plazmavágót, egy univerzális csúcsesztergagépet, valamint egy horizontális fúró-maróművet is.

A már meglévő csarnokaink felszereltségét újabb híddaruk telepítésével növeltük, melyek nagyban megkönnyítik dolgozóink számára a mindennapi munkavégzést. A beszerzett több mint 40 eszközzel a kézi eszköz-, a szerszámgép-, illetve a hegesztőgépparkunk is jelentős bővülésen ment keresztül. Emellett a felépítmény-gyártás hatékonyságát növelendő összeállító készülékeket vezettünk be a gyártásban, amelyek a gyártási idő jelentős csökkenését eredményezték. Az eszközbeszerzésen kívül nagy mértékű informatikai fejlesztés is megvalósult.

– Miként alakítja át ez a jelentős beruházás a cég életét, a termelést?

– Az újonnan megvásárolt eszközök növelik a Seres Kft. termelési hatékonyságát, elősegítik a cégen belüli termelési folyamatok szervezettségét, illetve hozzájárulnak a kiemelt minőségű Seres termékek előállításához. De a projekthez az is hozzátartozik, hogy a pályázatban vállalkozásunk 5 fő új munkavállaló (férfi) foglalkoztatását vállalta. Ők már a projekt fizikai megvalósítása óta, azaz idén április óta a Seres Kft.-nél dolgoznak.

– Aki kicsit is ismeri a Seres Kft. működését, tudja, hogy jelentős innovációs tevékenység folyik a cégnél. A jelenlegi beruházásnak erre a szegmensre is van hatása?

– Természetesen. A magas színvonalú géppark lehetővé teszi a folyamatos termékinnovációt. Sok esetben rá is „kényszerülünk” az újításokra, hiszen a speciális gépjárművek kialakításakor egyedi megoldásokat kell alkalmaznunk. Prototípusaink már nemcsak a hazai piac által elvárt igényeket hivatottak kiszolgálni, hanem versenyképességükkel a környező országok célpiacaira való bejutás lehetőségét is magukban hordozzák. Érdemes megjegyezni, hogy a folyamatos innováció mellett belföldi és külföldi programok, pályázatok aktív résztvevői vagyunk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az általa indított Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében 2019. szeptember elején Beszállítói Mentor Címet adományozott a Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft.-nek.

– Hogyan tovább? Melyek a legközelebbi célok?

– A fejlesztések tovább folytatódnak. A GINOP 4.1.2 keretében 2020 januárjától egy közel 100 millió Ft-os energetikai fejlesztés veszi kezdetét a cég barcsi telephelyén. Nem állhatunk le.

K.T.