Új csarnokban készülnek az elektronikai alkatrészek Pécsett

Mintegy 200 millió forintból alakított ki újabb gyártóközpontot Pécsett a Z Elektronika Kft. Az elsősorban elektronikai sorozatgyártásra specializálódott vállalkozás jelenleg 102 munkavállalót foglalkoztat, kapacitásaikat folyamatosan bővítik vevőik igényei alapján. Gyártósoraik fejlesztését, korszerűsítését a cég alapítása óta úgy irányítják lépésről lépésre, hogy működésük egyre hatékonyabb és kiváló minőségű legyen.

A Z Elektronika Kft. az elektronikai bérgyártás és kapcsolódó tevékenységek területén nyújt széles körű szolgáltatást. A termékfejlesztéstől a prototípusok elkészítésén át a sorozatgyártásig kínálnak megoldásokat, partnereik között több startup projekt is megtalálható, de multinacionális cégekkel is együtt dolgoznak. A vállalkozás egyik nagy előnye, hogy képes gyorsan reagálni a változatos kihívásokra, legyen az akár új technológia bevezetése vagy a jelenlegi szolgáltatások bővítése. Működésük hatékonysága és technológiai szemléletük rendkívül versenyképessé teszi őket. Ebbe a filozófiába kiválóan illeszkedik a most felavatott csarnok.

– Cégünk a bővítés eredményeképpen már két telephelyen működik Pécsett. Az új telephely 630 m2 gyártóterülettel, valamint szociális résszel, irodákkal rendelkezik, így összesen már mintegy 1 000 m2-en termelünk. Maga a telek 9 600 m2, ami lehetőséget ad egy további termelőrész létrehozására – avat be az új épülettel kapcsolatos részletekbe Dallos László, a Z Elektronika Kft. ügyvezetője. – A legfontosabb szempont, hogy olyan környezetet alakítsuk ki, ami megfelel a fejlett elektronikai fejlesztés, gyártás kívánalmainak, valamint jó munkakörnyezetet biztosít a kollégáknak. A bővítés következtében a korábbi telephelyen nagyobb raktárt és összeszerelő területet tudunk kialakítani, ez pedig az új üzletek esetében bővülési lehetőséget biztosít számunkra. Megemlítem még, hogy az új csarnok kialakítása ESD padlózattal, teljes klimatizálással, páratartalom-szabályzással, szűrt levegővel létesült, ez is az elektronikai iparban támasztott magas elvárásoknak való megfelelést szolgálja.

– Hogyan fejlődik az új csarnok által a vállalkozás: milyen termelőegységek kapnak helyet benne, mire használják?

– Az elektronikai szerelés széles vertikumát tudtuk áttelepíteni az új gyárba, többek között a felületszerelést, a gépi- és kéziforrasztást, a lakkozást, a kábelszerelést, a tesztelést, a programozást, a végellenőrzést és a csomagolást. A megnövekedett terület a korábbinál jóval kényelmesebb termelést tesz lehetővé.

– Miként alakult a vállalkozás közelmúltbeli teljesítménye? Milyen sikereket értek el és milyen kihívásokkal néznek szembe?

– A cégfejlődés kiemelkedő volt az elmúlt években, mind létszámban, mind árbevételben jelentős emelkedést tudtunk produkálni. A folyamatos fejlődés, a kollégák képzése, a géppark bővítése, mindezek finanszírozása nagy feladat, de a jelek szerint képesek vagyunk lépést tartani a kihívásokkal.

Partnereink között számos multinacionális cég, sok kkv, több startup is megtalálható. Németországba, Svájcba, Szlovéniába, ősztől pedig Görögországba is exportálunk. Sok lábon állunk, de ez ad biztonságot a jövőt tekintve, viszont nem egyszerű feladat ennyi vevőt maradéktalanul kiszolgálni, ez sok napi szintű kommunikációt igényel a részünkről. Viszont a Z Elektronika nagy értéke a jól képzett gárda, büszkén mondhatom, hogy nálunk alacsony a fluktuáció. „Jó itt dolgozni!” – több kollégánk is ezt hangoztatta és reméljük, hogy ez a hang csak felerősödik az új gyártócsarnok mindennapi használatával.

K.T.