Osztrák toronyházakon, német épületeken dolgozik a pécsi GLT Delta

Új piacok, Ausztria és Németország felé indult el az elmúlt években az épületgépészeti tervezéssel, előregyártással és kivitelezéssel foglalkozó pécsi GLT Delta Kft., amely egyre-másra kapja a megkereséseket bécsi toronyházak sprinklerrendszereinek kivitelezésére vagy német hőközpontok létesítésére. Mint Cserkúthy László, a cég ügyvezetője mondja, „4 az egyben” technológiájuknak – amely szkennelést, 3D tervezést, gyártást és szerelést foglal magában – köszönhetően jelentős piaci előnyre tettek szert versenytársaikkal szemben.

– Az üzleti filozófiánk alapja az, hogy a változás állandó – kezdi arra a kérdésre a választ a majdnem 30 éves vállalkozás vezetője, hogy mi áll a sikerük hátterében. – A folyamatos fejlődés az elvárásoknak való megfelelést jelenti, azaz mindig előre gondolkodunk és olyan szolgáltatásokat fejlesztünk, amit mások kevesen, vagy egyáltalán nem csinálnak. Azt látjuk, hogy az képes talpon maradni, aki specializálódik, így mi is annak megfelelően változtatunk, ahogy a világ alakul. Aki előre gondolkodik, annak azzal is számolnia kell, hogy nem lesz mindig ilyen felhőtlen az ég az építőipar felett, ezért fel kell készülnünk a válság időszakára. A mi válaszunk erre a folyamatos fejlesztés.

– Milyen konkrét fejlesztések, beruházások zajlottak az elmúlt években a vállalkozásnál?

– Az utóbbi néhány évben jelentős hangsúlyt kapott az előregyártó üzemünk, ilyen egyébként nagyon kevés épületgépészeti vállalkozásnál van. Elindultunk az automatizálás irányába, automata gépekkel, robotokkal dolgozunk, ami nagy előrelépést jelent szolgáltatásunk fejlesztésében. Az építőipar egyre inkább az előregyártást helyezi előtérbe, például több bécsi toronyház sprinkler-, azaz tűzoltórendszerét építettük ki az elmúlt években, és valószínűsíthetően azért esett és esik ránk a választás, mert nem ott, helyben szereljük ezeket a rendszereket akár több hónapig, hanem már a kész megoldást szállítjuk, ezek beszerelési ideje ezáltal jelentősen lerövidül. Ugyanígy készítünk hőközpontokat Németországba. Komplett szolgáltatást nyújtunk, az épület szkennelése után 3D-s tervet csinálunk, majd az alapján milliméterpontosan legyártjuk és felszereljük a berendezéseket. Ilyen komplex szolgáltatást csak kevés cég képes nyújtani.

– Ma egyre nagyobb gondot jelent az építőipari szektorban a megfelelő képzettségű munkaerő megtalálása. Önöknél is?

– Az tény, hogy a mostaninál sokkal több megrendelést tudnánk teljesíteni, ha nagyobb létszámmal dolgoznánk. Azt tapasztaljuk, hogy már nem akarnak hosszú távra külföldre menni dolgozni az emberek, inkább helyben keresik a boldogulásukat. Ahogy a piacunkat fejlesztjük, úgy teszünk a dolgozóink, a gépparkunk, a technológiánk és a szolgáltatásunk előremeneteléért is. Fejlesztjük a nálunk dolgozó szakmunkások és mérnökök tudását, hiszen így maradhatunk versenyképesek, ezért számos szakmai szövetségnek, klaszternek tagja vállalkozásunk. Átlagban mintegy 15 szakmunkástanuló van nálunk gyakorlaton, őket arra ösztönözzük, hogy menjenek másodszakmára vagy szerezzék meg a technikus minősítést, így a végzés után többen maradnak is. A duális képzéssel belefolyunk a felsőfokú oktatásba, több mérnökjelölt szerez nálunk szakmai tapasztalatot és gyakorlatot.

– Mi jelenti ma a legnagyobb kihívást a GLT Delta számára?

– A legnagyobb kihívás talán a társadalmi kihívás. Olyan mértékű változáshoz kell igazodnia mindannyiunknak, amit nehezen követnek akár a dolgozóink, akár a megrendelőink. Megváltoznak a munkakörök, mindig újabb kihívásoknak kell megfelelni, ami teljesítmény elég volt régen, az ma már kevés. Kihívást jelent az is, hogy alvállalkozóként másoktól függünk, és ha nem úgy és határidőre teljesít a másik szakág, akkor nekünk is újra kell kalibrálnunk a munkáinkat. Részben ezekre a problémákra is megoldást jelent az előregyártás. Folyamatos kihívást jelent, hogy mindig magasabb minőségben és egyre pontosabb munkát kell végezni. Míg húsz éve centiméterpontosan várták el a teljesítést, ma milliméterpontosan, ami pedig nem megy egyik napról a másikra.

– Ha néhány évre előre tekintünk, merre fejlődik a GLT Delta?

– A sprinklerek és a hőközpontok mindenképpen jelentős szerepet játszanak a jövőben. Ez egybevág az építőipar iparosítása törekvéssel, ami afelé tart, hogy gyakorlatilag minél inkább kész egységeket szállítsanak az építkezésekre a kivitelezők.  Az előregyártással nagyon sok piaci szegmensnek lehetünk a partnerei, a 3D-s tervezéssel pedig rengeteg helyet meg tudunk takarítani a térkihasználásban, ami pedig komoly megtakarításokat eredményezhet egy-egy épület kivitelezésekor. A jövőben is arra törekszünk, hogy komplett szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Kis Tünde