További segítség a vállalkozásoknak!

A kormány új kkv stratégiája az adminisztrációs terhek csökkentését és adópolitikai változtatásokat is tartalmaz.

A stratégia bemutatóján Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára beszélt a várható adópolitika főbb építőelemeiről: adóelvonás csökkentése, beruházás ösztönzése, gazdaságfehérítés, kkv-k fejlődésének elősegítése, nemzetközi adózási környezet, adminisztrációs terhek csökkentése.

A tervekről szólva kiemelte: az adóadminisztráció-csökkentés felér egy adócsökkentéssel, különösen a mikro vállalkozások esetén, ahol ennek költsége átlagosan az árbevétel 2,5%-a.

A kormány konkrét terve, hogy 2021-ben a NAV készítse el a vállalkozások járulékbevallását, mert minden adat a NAV rendelkezésére állhat. Ennek keretében az az elképzelés, hogy 2021-re bérszámfejtő programok álljanak az adózók rendelkezésére, akár ingyen is, mint az online számlázó programok esetében. Ezzel automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást a cég.

A másik nagy horderejű terv 2021-re vonatkozóan, hogy az áfa bevallások többségét is az adóhatóság készítse el. Rendelkezésre állnak ugyanis az online pénztárgép és online számla adatok.

 

forrás: portfolio.hu