Kinek és miért érdemes komlói középiskolába jelentkeznie? Tudd meg!

Komló – A gyerekeknek és a szülőknek hatalmas segítséget jelenthet, ha részt vesznek valamilyen iskolai nyílt napon. Hiszen ilyenkor a programok segítségével bepillantást nyerhetnek az adott oktatási intézmény életébe. Most két komlói középiskola várja a leendő elsősöket.

A Pécsi Szakképzési Centrum Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma szeptember 13-án nyílt napot tart a volt 501-es iskolában, valamint november 14-én a volt Kazinczy iskolában.

Széplábi Andrást a szakiskola gyakorlati oktatásvezetőjét és Jankóné Borostyán Gabriellát a szakgimnázium igazgatóhelyettesét kérdeztük az eseményekről.

– A pedagógusok javasolni szokták a nyílt napot, hiszen ilyenkor a tanulók bepillantást nyerhetnek az intézmény életébe, megismerkedhetnek a szakmákkal, az iskola légkörével. Az önök intézménye mit tud ajánlani a 2020/2021-es tanévre? 

Jankóné Borostyán Gabriella.: Szeretettel várjuk a hetedikes, nyolcadikos tanulókat és szüleiket november 14-én 8 órakor kezdődő nyílt napunkra, ahol az iskolánkról, a technikusi képzés újdonságairól tartott igazgatói tájékoztató után az érkező nyolcadikosoknak lehetőségük lesz, hogy válasszanak az interaktív szakágazati bemutatóink közül.  Itt a szakirányainkat és azok jellegzetességeit mutatjuk be gyakorlati oldalról játékos formában. A következő tanévben informatika, szociális, közgazdaság, logisztika ágazaton  indul technikusi képzés.  A szakágazati bemutatókon képzéseinkbe nyerhetnek bepillantást, az igazgatói és a tanulók által tartott bemutatókból az iskola eredményeiből, a színes diákéletéből, légköréből kaphatnak ízelítőt az érkező tanulók és szülők.

Széplábi András: A szakképzési rendszer átalakulása ellenére iskolánk profilja alapvetően nem változott. Nem is akartunk drasztikusan más irányba elindulni, hiszen a jelenlegi szakmakínálat igazodik a korábbinál kisebb tanulói létszámhoz, valós munkaerőpiaci igényre épül, és gondosan válogatott gyakorlati képzői partnerhálózat áll mögötte. Ennek megfelelően a korábbi szakmákat kínáljuk a nyolcadikosoknak: kereskedelmi értékesítő (eladó), gépi és CNC-forgácsoló, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő. A szakiskolai (speciális szakiskolai), azaz F70-es (enyhe fokon értelmileg akadályozott) tanulóknak kínáljuk az asztalosipari szerelő, lakástextil-készítő, sütőipari és gyorspékségi munkás.

 

– Az iskolaválasztásnál  figyelembe kell venni a gyermek képességeit és személyiségét. Az önök intézménye mely tanulókat várja?  

J-né B. G.: Azokat a tanulókat várjuk, aki szeretnének 5 év alatt egy gyakorlatban jól hasznosítható technikusi szintű szakmát elsajátítani, és jó alapot szerezni mindezzel  a felsőoktatási továbbtanulásra. A következő tanévtől induló technikumi képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, mivel 4+1 év alatt érettségi bizonyítvány és 1 technikusi oklevél szerezhető. Érettségi és szakmai végzettséget ad, valamint felsőfokú továbbtanulásra készít fel. Egyenes út szakirányú főiskolára, egyetemre, mivel a technikusi vizsga felvételi tantárgyként, a szakmai tantárgyak kreditként beszámíthatók, és a technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít. További előny a korábbiakhoz képest, hogy a 11-13. évfolyamon tanulmányi ösztöndíjjal jár. Az informatika képzést azoknak a tanulóknak ajánljuk, akiket érdekel a számítógép hardveres, szoftveres, hálózati ismeretei. A szociális képzést azoknak, akik szeretnének emberekkel, gyerekkel foglalkozni. A közgazdasági képzést azoknak, aki gazdaság, a pénz világa iránt, a logisztika képzést pedig azoknak, akik közlekedés, szállítmányozás, reklám, marketing terület iránt érdeklődnek. Illetve mindhárom érdekes lehet azoknak, akik szeretnek ügyeket  intézni.

Sz. A.: Felvételit nem tartunk, a sikeresen zárt nyolcadik osztály és az egészségügyi alkalmasság a feltételek. Sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási zavaros tanulókat is tudunk fogadni, köszönhetően a jól képzett gyógypedagógusi gárdának. Alapvetően azoknak ajánlom az intézményünket, akik:
– a felsorolt, jellemzően kétkezi szakmákat szeretnék magas színvonalon megtanulni, gyakorlatorientált képzés keretében;
– valós munkahelyi környezetben tanulnának;
– korábbi iskolai sikertelenségeik miatt esetleg elidegenedtek a tanulástól, és most új motivációkat keresnek;
– jó műszaki érzékkel bírnak.

Akik a cikk elolvasása után kedvet éreznek valamely szakma iránt, látogassanak el az intézmények nyílt napjára november 13-án és 14-én vagy keressék fel a kamara pályaválasztással foglalkozó oldalát, a palyavalasztasbaranya.hu-t!

 

forrás: www.7300.hu