Számára a legnagyobb elismerés, szakoktatónak kérte fel egykori iskolája

Három évtizeddel ezelőtt indította útjára vállalkozását a Dunavölgyi Alarm-Vill Kft. tulajdonos ügyvezetője, Dunavölgyi János. Szinte a kezdetek óta szerelési, javítási, valamint karbantartási munkákat vállal el munkatársaival közösen, akikkel az összes villamos szakvizsgával rendelkeznek. E mellett vagyonvédelemmel is foglalkoznak, a mechanikus biztonsági záraktól, a diszpécser szolgálaton jelzést adó riasztóberendezésekig fogadják a megbízásokat. A jeles évforduló alkalmából szervezett ünnepségre minden üzleti partnere, tanulója meghívást kapott, ahol egy meglepetés műsorral köszönte meg nekik az eltelt harminc évet.

Dunavölgyi János villanyszerelő-mester családi hagyományt folytatott tovább, amikor e mesterséget választotta élethivatásaként. Édesapja szintén villanyszerelő volt, aki a Mecseki Ércbányász Vállalatnál dolgozott. Az egyik nagybátyja pedig villamosmérnök.

Vígh György villanyszerelő mesternél töltötte a tanulóéveit, aki sokat követelt tőle, magasra tette a lécet. Nála tanult meg dolgozni, a munkát megbecsülni. Nagyon hamar rájött nála arra is, hogy magának tanul, s csak akkor tud megélni az általa választott szakmából, ha azt magas színvonalon műveli.

A szakmunkásvizsga letételét követően a Mecseki Szénbányánál helyezkedett el villanyszerelőként. Később leérettségizett, a katonaság után pedig egy vagyonvédelmi vállalkozásnál helyezkedett el, ahol megismerkedett a riasztóberendezések működésével. Akkoriban merült fel benne először a gondolat, a saját lábára áll. Ennek harminc éve.

Tőke és tapasztalat, valamint megrendelői kör nélkül indította húszas évei elején a vállalkozását egyéni vállalkozóként. Az első időszakban másodállásban működtette, majd váltott, s már főállásúként dolgozott. Folyamatosan bővült a megrendelőinek a köre, majd 2008-ban úgy határozott, alkalmazkodik a piac kihívásaihoz, s létrehozta a Dunavölgyi Alarm-Vill Kft.-ét. Eleinte egy alkalmazottja volt, majd később tanulói is lettek. Ettől kezdve a kisebb munkák mellett már egy-egy nagyobbat is elvállalt. Ilyen volt például a Harkányi Gyógyfürdő riasztó-rendszerének kiépítése. E mellett számtalan önkormányzat, kisebb üzem, valamint magánszemélyeknek dolgozott, végzett el kisebb szereléseket, hárította el hibákat.

Az évek alatt kialakult egy állandó kör, akiknek a mai napig rendszeresen dolgozik. Sok olyan munkája van, amelyekre több éves garanciát vállal. Számos egyedi megoldást alkalmaz, amelyek technológiáját évek alatt dolgozta ki. A megrendelői döntő többségét a társasházak alkotják, amelyek közös képviselői, lakói gyors és precíz munkát várnak el tőle. E mellett sok cégnek is dolgozik, főleg olyanoknak, ahol elsődleges szempont a folyamatos elérhetőség és a megbízhatóság. Bővítette a vállalkozásainak körét és tevékenységét, saját társasházkezelő céget alapított és a biztonsági rendszerek kiépítése, karbantartása is fontos szerepet játszik a cég mindennapjaiban.

– Minden olyan munkát elvállalok, amit kevesebb eszközzel, megfelelő szaktudással el lehet végezni – ad hangot az általa vallott cégfilozófiájának. – Annak ellenére, hogy ma már társas vállalkozásként működünk, a mai napig iparosnak tartom magam, az azokra jellemző klasszikus szemlélettel. Azon elvek, elvárások szerint dolgozom, ahogy azt a régi elődöktől láttam, megörököltem. A cégem névválasztása is ezt tükrözi, fontosnak tartottam, hogy a nevem is szerepeljen benne, tudják a megrendelők ki végezte el náluk a munkát.

Az utánpótlás-nevelést és a szakma népszerűsítését is mindig szívügyének tartotta. Jelenleg is vannak tanulói, valamint folyamatosan felkeresi a megye általános iskoláit és a felső tagozatosoknak osztályfőnöki óra keretében mutatja be a villanyszerelő szakma szépségeit. Több szakma képviselőjével összefogva tartottak már egész napos rendezvényt is, legutóbb Sellyén, ahol az általános iskolában a Szakmák Napján a villanyszerelés mellett még hat szakmával ismerkedhettek meg a diákok és szüleik. A tervek között szerepel, hogy nyári kézműves tábort szerveznek, ahol a különböző szakmák – asztalos, lakatos, autószerelő – rejtelmeibe vezetik be a gyerekeket.

– A tanulóim gyakorlati képzésében számomra a legfontosabb szempont, hogy jó szakember váljon belőlük, olyan, aki szereti és érti a szakmát, ebből akar megélni egy életen át – hangsúlyozza. – Az eltelt három évtizedben tizenhét tanulóm volt, akik szinte kivétel nélkül a szakmában maradtak, s a legtöbbel a mai napig tartom a kapcsolatot. Van már közöttük olyan, aki másodállásban vállalkozik, meg olyan is, akit egy nagy cégnél a villanyszerelők csoportvezetőjévé neveztek ki. Számomra nagy elismerés, hogy az egykori iskolám kért fel szakoktatónak, ahol magam is végeztem és a fiam is tanult. A Pécsi SZC  Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának 9. osztályosai mellett a felnőttképzésben is részt veszek, szakmai tárgyakat oktatok.

Sz.K.