Szükséges-e származási bizonyítvány Törökországba?

Egyre több vállalkozás igényel származási bizonyítványt törökországi exportjához. Ez elvileg nem lenne szükséges, ha az áruhoz rendelkezésre áll az A.TR dokumentum is.

 

Felhívjuk a származási bizonyítványt igénylő exportőröket, hogy még a származási bizonyítvány kibocsátása előtt tisztázzák törökországi partnerükkel, hogy az adott árura, szállítmányra biztosan kell-e a származási bizonyítvány.

Magyarországon, valamint az összes EU tagállamban az a tapasztalat, hogy többnyire az A.TR dokumentum mellett a török partnerek kérik a származási bizonyítványt, szinte minden export szállításhoz. Előfordul, hogy csupán a szállítmányozó, a vámügynök szeretne biztosra menni és a vámmal történő előzetes konzultáció helyett, inkább kéri a származási bizonyítványt, mert szeretné elkerülni, hogy egy származási bizonyítvány miatt ne tudja azonnal vámkezeltetni az árut.

A törökországi importőrök előzetesen tájékozódni tudnak a BILGE rendszeren (Bilgisayarli Gümrük Etkinlikleri) keresztül arról, hogy a beszállítandó árukhoz szükséges-e az exportőrnek származási bizonyítványt igényelnie a kamarától. Sajnos, a rendszert az exportőr vagy a származási bizonyítványt kibocsátó kamara nem tudja használni, csak a török fél.

Információ:  https://madb.europa.eu/madb/viewPageIFPubli.htm?doc=cf_npo&hscode=&countryid=TR