Felvásárolta az angol Bigblu az RG Networks lakossági műholdas internet üzletágát

Bigblu-partner lett a 2010 óta a távközlési piacon levő RG Networks Kft. (vannet™ internetszolgáltató), amely Magyarország egyetlen, ténylegesen 100%-os lefedettséggel rendelkező vezeték nélküli internetszolgáltatója. Az angol partnerrel a közelmúltban megkötött üzlet eredményeként korlátlan adatforgalmúvá vált és a korábbinál olcsóbb lett a műholdas internetszolgáltatásuk, emellett bekötéskor ügyfeleiknek szerelési díjat sem kell fizetniük. Az akvizíció számos előnnyel jár a magyarországi előfizetők számára.

– Az RG Networks Kft. az Eutelsat partnere immár 10 éve. Az Eutelsat műholdas technológiát szolgáltat, üzemelteti a műholdat, a feladó állomásokat, mi pedig a magyarországi képviseletet látjuk el. Egy üzleti megállapodás révén az Eutelsat és a vállalkozásunk közé ékelődött be a Bigblu, az Eutelsat partnere, amely 30 országban van jelen és több százezer előfizetővel rendelkezik Európa-szerte – vázolja az üzleti megállapodás tartalmát Lengvárszky Szabolcs ügyvezető. – A Bigblu tulajdonképpen egy angol befektető, gyakorlatilag a lakossági üzletágunkat vásárolta fel. Az akvizíciós folyamat eredményeként mindegyik fél előnyöket élvezhet, a Bigblu belépésével válhatott elérhetővé a korlátlan adatforgalom-átvitel a magyarországi műholdas internetszolgáltatást igénybe vevő jelenlegi és leendő ügyfelek számára.

– Ez az üzleti megállapodás milyen változásokat hoz az RG Networks működésében?

– Amint említettem, a megállapodás mind a cégünk, mind az ügyfelek szempontjából is csak előnyökkel jár. Az értékesítésen túl cégünk hosszú távú szerződést is kötött a Bigblu magyarországi irodai képviseletére. A szerződéskötést követően a vállalkozásban keletkezett tőkét az egyéb megrendeléseink teljesítéséhez szükséges technológia fejlesztésére fordítjuk.

A cég működését jelentősen befolyásolja ez az új helyzet. Vállalkozásunk három üzletágat visz, a műholdas internet-, a mikrohullámú internet- és az optikai internetszolgáltatást, a műholdas internetet országosan, a mikrohullámút regionálisan, az optikait pedig lokálisan biztosítjuk. Ezekre épülnek a speciális, egyedi IT projektjeink (pl. mobilállomások építése). A műholdas internet a lakosság számára is elérhető, a többi csak vállalati és kormányzati ügyfeleknek. Nagy változást jelent az eddigi működésünkhöz képest, hogy a korábban családi hangulatú kisvállalati működését ezentúl egy globális cég folyamataihoz kell igazítani, ami jelentős kihívás számunkra. Rengeteg előkészítési munka előzte meg a tranzakciót, jelenleg is olyan fejlesztéseken dolgozunk, amelyek által vállalatirányítási rendszer használatával a teljes üzletág működését automatizáljuk.

– Milyen elvárásoknak kell megfelelni, amit a szerződött partner támaszt egy ilyen tranzakció esetében?

– Itt nagyon komoly elvárások vannak, például ki kell tudnunk szolgálni az angol fél riportálási igényét, de az is meg van szabva, hány másodpercen belül kell válaszolnunk a bejövő hívásokra. Egy ilyen globális céghez való kapcsolódás azzal is jár, hogy az üzletág rugalmassága csökken, hiszen standardizálni kell a folyamatokat, ezek eredményeképp viszont fel tudjuk gyorsítani az ügyfelek kiszolgálását. Ez a folyamat, amely jelenleg is zajlik, igen hasznos számunkra, ugyan még sok mindent kell finomítanunk, de azt gondolom, hogy ezáltal jelentősen nő a cégünk értéke. Hiszen a kiválóan szabályozott folyamatokat, amelyek eddig egy kkv-s szintre voltak igazítva, most egy nagyobb céges, multis környezethez kell formálnunk, úgy, hogy közben ne veszítsük el a családias hangulatot. Ez számomra nagyon fontos, mert a cégünk értéke a csapat és a családias, közvetlen hangulat is. A standardizálás a másik üzletágainkra is átvihető, ami mindenképpen rengeteg előnnyel jár. Egyébként azzal, hogy értékesítettük a cég egy részét, egy hosszú távú együttműködést alapoztunk meg az angol céggel, hiszen mi vagyunk a magyarországi képviseletük, és ha ezt jól csináljuk, akkor más országok képviseletéről is megegyezhetünk. Emellett már megkezdtük a tárgyalásokat egy kelet-európai logisztikai központ kialakításáról is.

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást ebben az akvizíciós folyamatban?

– Amikor elkezdtük a tárgyalásokat, még európai uniós céggel egyeztettünk, amikor az üzletet megkötöttük, akkor már az EU-n kívüli országról beszéltünk. Számunkra ez egy új helyzet volt, de mindvégig azt tartottuk szem előtt, hogy az ügyfeleinknek kedvező helyzetet biztosítsunk. Arra számítunk, hogy a Bigblu-val és a korlátlansággal országos szinten növelni tudjuk a piaci részesedésünket, illetve a korlátlan kondíciókkal Magyarország területén a műholdas penetrációt. Egy progresszív eladási növekedésre számítunk a következő években.

Kis Tünde