Főznek, kóstoltatnak és hamarosan oktatnak is a kárászi pálinkafőzdében

2015 májusában nyitott és tavaly nyárig elsősorban a lakosság számára csak bérfőzdeként üzemelt a kárászi Gáti Papa Pálinkafőzde és Fogadó. Azonban egy nyertes uniós pályázat jelentős lendületet adott a vállalkozásnak, amely már a saját márkáját építi.

– A pályázat lehetővé tette egy épület megépítését, amelyben helyet kaptak a pályázatból beszerzett, a gyümölcsfeldolgozáshoz használatos eszközök. Szintén a támogatásból vásároltuk a pálinkatároló és az irányított erjesztő-tároló edényeket – válaszolja a mi újság? kérdésre Lép Péter, a pálinkafőzdét üzemeltető Gáti Papa Szociális Szövetkezet elnöke. – A fejlesztés tovább folytatódik, mert két újabb pálinkfőző gépet szerzünk be a közeljövőben: egy kisebbet, amely a lakosság részére nyújt lehetőséget különleges gyümölcsök kisebb mennyiségű kifőzésére. A nagyobb berendezés egy elektromos főző lesz, amit napelem működtet majd. Amint ezt beüzemeljük, a hűtővízen kívül más rezsiköltségünk nem lesz a pálinkafőzésre vonatkozóan.

– A beruházások érintik a technológiát is?

– Igen, egyszerűsödik a technológia: az irányított-erjesztő edények 2000 literesek, ha elkészül az első pálinkafőzet, ami 300 litert jelent, akkor a kezelő be tudja állítani a számítógépen, hogy a többi mennyiséget hogy főzze le a berendezés. Teljesen automatikusan működik a gép.

– Miért vágtak bele a fejlesztésbe?

– A beruházásnak az volt a célja, hogy az ügyfelek által behozott, gyakran rossz minőségű cefrét kiváltva inkább mi magunk főzzünk pálinkát, ezáltal saját terméket állítsunk elő. Ez megvalósult és a pálinkánkkal decemberben megjelentünk a piacon. Folyamatosan jövünk ki újabb pálinkákkal, legutóbb a feketeribizlit kezdtük értékesíteni. A fejlesztés mellett szólt az is, hogy ki tudjuk váltani az idényjellegű bérfőzést az egész évre munkalehetőséget biztosító saját márkás termék előállításával és értékesítésével, így egész évben tudunk a tagoknak, a dolgozóknak munkát biztosítani. A pályázat részeként egyébként 8 új munkavállaló foglalkoztatása valósult meg, az új munkavállalók 50%-a hátrányos helyzetű. Új kollégáink számára gyümölcspálinka-gyártó betanító és munkaerőpiaci képzést is tartottunk.

– Hol tart a saját márka fejlesztése, piacra való bevezetése?

– Ez egyáltalán nem könnyű folyamat. Már jelen vagyunk 4 csillagos szállodában, a környékbeli éttermekben is. Tudjuk, hogy az eddig bevált, megszokott termékeket nehéz leváltani egy új termékre. Kollégáink szakértelme és a technológiánk lehetővé teszi, hogy adott esetben jobb terméket állítsunk elő, mint azok a vállalkozások, amelyek több százezer liter pálinkát főznek. Mi kézműves pálinkafőzdeként pozicionáljuk magunkat.

– Mennyire tudatos ez a fajta fejlődés a cég életében? A pályázat indukálta vagy keresték a lehetőséget?

– Mi magunk kerestük a továbblépés módját. Amikor azzal szembesültünk, hogy sokan igen rossz minőségű alapanyagot hoznak bérfőzésre, akkor azt gondoltuk, hogy egyfajta fejlesztéssel előre tudunk menekülni. Amikor pályáztunk, még a jelenleginél kevesebb kereskedelmi főzde volt az országban.

– Miként változtatja meg egy ilyen fejlesztés a cég életét?

– Nőtt a munkavállalóink száma. A gyümölcsfeldolgozás szezonális munka, így van, amikor több emberre van szükségünk. Amikor viszont nem főzünk pálinkát, akkor csomagolni kell, palackozni, kiszállítani a termékeket az elárusítóhelyekre. A tervünk az, hogy a jövőben jelen leszünk a nagyobb városi rendezvényeken, hogy megismertessük magunkat a nagyközönséggel. Tervezzük, hogy pálinkakóstolókat tartunk az üzemben, amit be is mutatunk az érdeklődőknek, cégeknek, baráti társaságoknak. Ismertetjük a folyamatokat a gyümölcsvásárlástól kezdve a feldolgozáson át a pálinka elkészítéséig. Arra is gondoltunk, hogy kisebb társaságok számára elismert szakértőkkel, pl. akik az országos verseny zsűrijének a tagjai, pálinkatréningeket szervezünk. A résztvevőknek bemutatják, hogy mit gondolnak az adott pálinkáról, miből készült és mit kell rajta érezni, ezáltal a fogyasztók megtanulják értékelni ezt a nemes italt.

– Mi lesz a következő lépés? Merre fejlődik tovább a vállalkozás?

– Még több és még többféle pálinkát, párlatot szeretnénk előállítani. Az üzemben most éppen cékla van erjesztés alatt, aztán sárgarépát fogunk feldolgozni és be van már adva egy pályázat, aminek a keretében hordókat szerzünk be és whisky-t is szeretnénk készíteni. Szükségünk lenne egy olyan épületre, ahol vendégül tudjuk látni a hozzánk ellátogatókat. Remélem, hogy sikeresek lesznek a pályázataink és ezeket is meg tudjuk valósítani.

Kis Tünde