Javaslat minden vállalkozás támogatására

A koronavírus terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések a gazdasági szereplők teljes körét érintették. A személyes kontaktusok számának erőteljes lecsökkenése, a fizikai érintkezés korlátozása a teljes gazdaságra kivetítette negatív hatását.

Ennek eredményét a vállalkozások jelentős része, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozás érzik meg, melyek nem, vagy kevés tartalékkal rendelkeznek a túléléshez. A járvány miatt lerendelt veszélyhelyzet kihirdetése óta több területet kiemelt a kormány, amelyek terheit valamilyen módon csökkentette, azonban a gazdasági szereplők teljes köre segítségre szorul.

A 61/2020 (III. 23.) kormányrendelet által meghatározott tevékenységi körök esetében indokolt ezek támogatása, azonban ugyanígy indokolt általánosan minden szakma, minden vállalkozás támogatása. A kormányrendelet kiemeli pl. a film, video, televízió-műsor gyártását, hangfelvétel-kiadását, de a fényképészetet nem; kiemeli a szállodai szolgáltatást, de az utazásszervezést nem stb….

A fentiekből látható, hogy az egyes tevékenységek egymáshoz kapcsolódnak, egymásra épülnek, így amennyiben az egyik érdemes a támogatásra, úgy az ahhoz kapcsolódó másik tevékenységet is támogatni kell, mint pl. az autószerelőket, karosszéria lakatosokat, autófestőket, bútorasztalosokat, és minden vállalkozást az általa folytatott tevékenységtől függetlenül.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara első körben a legkisebb, a leginkább sérülékenyebb vállalkozások támogatását javasolja, majd folyamatosan a többi vállalati szint megsegítését, ágazattól függetlenül.

 

A legtöbb megkeresést a turizmusból és a fotósoktól kaptuk eddig:

 

Javaslat a támogatott tevékenységi körök bővítésére – Utazásszervezők

A jelenlegi helyzetben több esetben is megemlítették, valamint a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet is nevesítette a turisztikai szektort, mint kritikus gazdasági területet. Ennek ellenére több, a turizmushoz szervesen kapcsolódó, kiegészítő szolgáltatások nem szerepelnek a 61/2020. (III. 23.) kormányrendeletben sem a KATA megfizetése alóli időleges mentesülés, sem nem KATÁ-s vállalkozásként igénybe vehető egyéb kedvezmények tekintetében.

Ezek a szolgáltatások olyan tevékenységeket takarnak, melyek a turizmus nélkül tartalmatlanná válnak, kiüresednek. Támogatásuk emiatt éppen úgy indokolt, mint a kormányrendeletben nevesített más turisztikai tevékenységnek, pl. szállodai szolgáltatás, egyéb vendéglátás, egyéb szálláshely szolgáltatás stb.

Ilyen kimaradt szolgáltatás – a teljesség igénye nélkül –

  • utazásszervezés (TEÁOR 7912)
  • utazásközvetítés (TEÁOR 7911)
  • egyéb foglalás (TEÁOR 7990)
  • máshová nem sorolt egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939), mely tevékenységbe beletartozik a reptéri transzfer szolgáltatás, ami Budapest kivételével bárhol az országban egyértelmű kapcsolatban áll a turizmussal

Kérjük, hogy a kedvezmények körének kiszélesítése során a fenti tevékenységeket folytató vállalkozások támogatását is biztosítsa Magyarország Kormánya.

 

Javaslat a támogatott tevékenységi körök bővítésére – Fényképészet

Az iparágat a koronavírus járvány végzetesen érintette, a vírus terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések ellehetetlenítették a fényképészek munkavégzését. Legfőbb jövedelemforrásuk, a rendezvények – esküvők, vállalati rendezvények, konferenciák, koncertek és fesztiválok – fotózása gyakorlatilag megszűnt és az elkövetkező 3-6 hónapra várhatóan nem is indul újra.

A portréfotózási tevékenységet is felfüggesztették a járvány megfékezésére tett ajánlásoknak megfelelően. Az iparág sajátossága, hogy jellemzően a téli időszak kiadásait is tavasztól őszig tartó munkavégzés biztosítja. 2020-ban a tavaszi megbízások kezdete várhatóan nyár végére, őszre tolódik.

Magyarországon több száz, talán ezer feletti fényképész vállalkozás üzemel, melyek több száz családot tartanak el. Pécs és a pécsi járása tekintetében éves szinten több mint 1000 esküvő van. Ha a további céges rendezvényeket és családi összejöveteleket is nézzük, ezek kiesése az iparág teljes leállást fogja jelenteni az elkövetkező időszakra és az említett rendezvényekhez szorosan kapcsolódó szolgáltatók is nehéz helyzetbe kerülnek

A 61/2020 (III. 23.) kormányrendelet a fényképészet (TEÁOR 7420) esetében nem biztosít időleges mentességet a KATA megfizetése alól, valamint a nem KATÁ-s vállalkozások számára biztosított egyéb kedvezményekben sem részesülnek annak ellenére, hogy a kedvezményezettek körében szerepel rokonszakma, a film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59).

A támogatott tevékenységek körébe több építőipari tevékenység is bekerült, ahol még jelenleg is folyik a termelő munka és vannak bevételek, addig a fényképészet esetében már az első intézkedések (rendezvények, esküvő és iskola, óvoda családi és portré fotózások elhalasztása) miatt teljesen megszűnt a bevételi forrás, a befizetendő járulékok fedezete. sürgős intézkedésre van szükség a fényképész vállalkozások fennmaradása érdekében.