„Mindig igyekeztem a legjobb szaktudásom szerint tisztességesen elvégezni a feladataimat”

Kevesen tudják, hogy 2020-ban van harminc éve annak, hogy Gyenis Lászlóné a pécsi Laterumot vezeti. Példaértékű munkájával 4 csillagos szállodát varázsolt egy hajdani munkásszállóból, mely jelentős szereplővé vált Pécs és a régió turisztikai kínálatában. A kiemelkedő idegenforgalmi tevékenység mellett a vállalkozás jelentős szerepet tölt be a tanulóképzésben is. Gyenis Lászlóné munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Kitüntető Oklevéllel ismerte el.

– Hol tart ma a szállodafejlesztés, mivel lehet emelni a színvonalat?

– 2010-ben, az EKF évében készült el a fejlesztés, amikor kialakítottuk a 4 csillagos szobákat, a wellness-részleget, a parkolót és a konferenciatermeket. Azóta eltel 10 év, aktuális lenne ismét fejleszteni, de az utóbbi időben nem jelent meg egyetlen olyan pályázat sem, ami segítene nekünk. Miután sajnos a szállodai tevékenységünk veszteséges, nincs annyi bevétel, amennyi fedezné a szállodai kiadásokat. Önerőből kellene gépeket, bútorokat cserélni, felújítani az épületet, a szobák berendezését, a fürdőszobákat, de csak a karbantartásra futja. Ezeket természetesen évente elvégezzük. A hotel és az étterem felújítása több 100 millió forintba is kerülhet. Abban reménykedünk, hogy egy éven belül tudunk pénzt szerezni erre.

Társaságunk úgy képes fennmaradni, hogy a vállalkozásunk vendéglátás része továbbra is kiválóan működik. Az éttermünkben és a külső egységeinkben is nagyon sokat dolgozunk azért, hogy életben tartsuk a céget, rengeteg rendezvényt, esküvőt, konferenciát hoznak hozzánk, mert elégedettek a munkánkkal. Évtizedek óta 80-an dolgoznak nálunk teljes munkaidőben, rendszeresen 10-12 tanulót foglalkoztatunk.

– Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy megtartsák a vendégeket?

– A Laterum Étteremnek van egy szakmai törzsgárdája, 11 szakács és 9 felszolgáló dolgozik nálunk, hárman közülük mesterszakácsok, illetve dietetikus szakácsok és egy fő mesterpincér. Az ő szakértelmükre tudunk támaszkodni annál a sok rendezvénynél, amelyeket nálunk bonyolítanak le. Fontos, hogy kövessük az újdonságokat, a trendeket, ezt a vendégeink is elvárják. Az összekovácsolódott csapat nemcsak a vállalkozásunknak, hanem a munkatársainknak is egyfajta biztonságot ad.

– Mi az, ami a mai napig előre viszi önt a munkájában?

– Sokan nem tudják, hogy immár harminc éve vezetem a Laterum Kft.-t, a szocialista tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenetet is én vezényeltem le itt. Ez valamikor munkásszálló volt, a maga színvonalával, évtizedről évtizedre fejlesztettük az épületet. Szállodaként meg kellett szerezni a csillagokat, liftet építeni, akadálymentesített bejáratot, rendezvénytermeket, bárt stb. A 4. csillagot akkor kaptuk meg, amikor a ház adottságainak megfelelően kialakítottuk a wellness-szigetet, a dísztermet, az eurokonform konyhát, és egy nagy kapacitású parkolót építettünk. Működési alapelvünk a több lábon állás, jönnek a konferenciák szállás- és étkezésigénnyel. Nálunk minden megtalálható egy helyen.

Mindig igyekeztem a legjobb szaktudásom szerint tisztességesen elvégezni a feladataimat. Fontos számomra, hogy az áraink reálisak és korrektek legyenek. A három évtized alatt még egyetlen egy panasz sem érkezett, hogy tisztességtelen árakat szabtunk vagy tisztességtelen üzleti magatartást tanúsítottunk volna. Talán ezt igazolja vissza, hogy a rendezvénytermeink egész évre le vannak foglalva. Körülöttünk sok szálloda, étterem indult vállalkozásként, majd bezárt. A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás szakértelmet kíván.

Számomra a szakmai elhivatottság az első, ami még ma is előrevisz. Szálloda- és vendéglátó szakközgazdász is vagyok, összefüggésében látom a gazdálkodást, a szállodai és a vendéglátó szakmát. Ezeket megszerettem az elmúlt évtizedek alatt. A fiam immár 20 éve vezeti a vendéglátó részleget, rutinosan és jó hozzáállással, eredményesen. Abban reménykedem, hogy a két fiú unokámat is betaníthatom majd a szakmára, ezért a tanulmányaikat ebbe az irányba fordítjuk. Amennyiben elvégzik a közgazdasági egyetemet vendéglátó szakon, akkor továbbvihetik a cégvezetést, ami nagy örömmel töltene el. Miután ez egy családi vállalkozás, szeretném, ha a családból kerülnének ki azok, akik követni tudnak a szakmában. Számomra fontos, hogy mind elméletileg és gyakorlatilag is tökéletes legyen a tudásuk.

Kis Tünde