„A borok saját személyiségjegyekkel rendelkeznek, a művészeteket segítségül hívva próbáljuk kifejezni őket”

A 120 hektáros Vylyan Pincészet birtokán 13 fajta szőlőt termesztenek, amelyekből 19 féle bort készítenek. A kereskedelem mellett a vendéglátás terén nyújtanak kimagasló minőségű szolgáltatásokat. Mint a Vylyan honlapján olvasható: „Hiszünk a bor és a művészet összetartozásában. Belső szükségletből, a művészet iránti igényünkből szövődött a Vylyan életébe minden olyan érték, ami természetes, stílusos és hiteles. Emiatt hoztuk létre művészi címkepályázatunkat, a Művészi Hordó kiállítást, s az Ördögkatlan fesztivált is, melyek reményeink szerint borainkon túl további élményeket nyújtanak sokak számára.” A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Debreczeni Mónika birtokigazgató munkáját Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– A Vylyan pincészet milyen módon, milyen kínálattal, programokkal vesz részt a megye idegenforgalmában?

– A Vylyan Pincészet normál helyzetben éves programterv alapján várja a borszerető vendégeket gyönyörű helyszínén. Ilyen például az évindító januári Vince-nap, a vidám pincejárás. El szeretnék dicsekedni vele, hogy annak idején, tizenhárom éve mi voltunk azok, akik „leporolták” ezt a kicsit elfeledett borvidéki szokást, és kezdetben egyedül tartottuk a Vince-napot az érdeklődő közönség számára. Áldást kérünk a szőlőre, hogy jó legyen a termés, és népzenészek muzsikálnak a kezdetektől fogva, illetve elénekeljük közösen a Vince-dalt. Ez gyorsan olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy kiterjesztettük az ünnepet borvidéki szintre és most már a borvidék által szervezett módon látogatják körbe vendégeink az ebben részt vevő pincéket. Igazán felhőtlenül vidám ez a jókedvű pincejárás!

Ugyanígy megemlíthetem a májusi Borzsongást vagy a romantikus Szentivánéji programunkat, nem is beszélve az Ördögkatlan Fesztiválról, melynek egyik alapító tagja vagyunk. Ezen programok mellett, amelyek keretet, ritmust adnak az évnek, rengeteg más eseti programunk is van. A Vylyan Terasz az a szinte kultikussá vált helyszín nálunk, ahová enni-inni jöhetnek az érdeklődők. Vendég séfeket hívunk és kulináris rendezvényeket tartunk elsősorban a környék alapanyag kincseire támaszkodva és sorolhatnám még. Az érdeklődőknek célszerű feliratkozni hírlevelünkre vagy a Facebook-on követni bennünket, hogy naprakész információt kaphassanak.

– Miért a minőségi irodalmi/kulturális programokkal való kapcsolódást választották a borok népszerűsítésére?

– Azért választottuk a művészeteken, jelesül az irodalmi műveken és képzőművészeti alkotásokon keresztüli kommunikációt, mert ugyanúgy egyszeri és megismételhetetlen „alkotások” ők, mint a prémium borok. A borok is saját személyiségjegyekkel rendelkeznek, így adja magát a dolog, hogy a művészeteket segítségül hívva próbáljuk kifejezni őket. Írókat, költőket kértünk fel, hogy írjanak valami személyeset a borainkról, majd az elkészült műveket egy rajzművésznek adtuk, hogy jelenítse meg őket. Így többféleképpen közelítjük meg a bort mint középpontot.

– Milyen visszajelzések érkeznek a látogatóik, a fellépőik részéről és ezek miként befolyásolják az önök turisztikai kínálatát?

– Ez egy természetesen végbemenő oda-visszaható folyamat. A sikeres rendezvényeket folytatjuk és továbbfejlesztjük, az esetleg kisebb népszerűséget elnyerő programokat elengedjük. Szerintem az a lényeg, hogy nyitottnak és befogadónak kell lennünk ahhoz, hogy mindig meg tudjunk újulni. Ezt nagyon fontos dolognak tartom!

– Egyedül vagy közösen? Miként működik a Vylyan, más borászatokkal, turisztikai szereplőkkel van-e kapcsolata a programjai kialakításában, népszerűsítésében, a látogatók vonzásában?

– Erre már szinte válaszoltam is a Vince-nap kapcsán, hisz mindannyiunk közös feladata a jó együttműködés a látogatóink érdekeit figyelemmel tartva. Villányban remekül működik például a Villányi Marketing Műhely, ami a borvidék marketingtevékenységét fogja össze, vagy a Villányi Borút, ami pedig az összturisztikai programkínálatot irányítja. A borászatok ebben aktív szereplők, a közös cél pedig az, hogy egyre jobb programokat, szolgáltatást biztosítsunk a vendégeink számára.

Kis Tünde

Fotó: Gönczöl Gábor