„Az innováció egyfajta stabilitást és lehetőséget ad a jövőben”

Elektronikai termékek fejlesztésével, azok gyártásával és bérgyártással foglalkozik a pécsi Z Elektronika Kft., amely startup projektekkel és multinacionális cégekkel is együttműködik. A közelmúltban is jelentős innovatív fejlesztéseket hajtottak végre, ennek következményeként korszerű gyártóbázissal rendelkeznek. A kamara pályaorientációs tevékenységében és a tanulóképzésben is közreműködnek. A Z Elektronika Kft. tevékenységét Baranya Megyei Innovációs Díjjal jutalmazta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

– A Z Elektronika Kft. egy elektronikai fejlesztő és gyártó cég, hardverek és szoftverek, illetve az ezekhez kapcsolódó dizájn, termékdizájn tervezésével, valamint applikációfejlesztéssel is foglalkozunk – mondja Dallos László ügyvezető. – A fejlesztéseinket egy villamosmérnökökből, informatikusokból és gépészmérnökökből álló csapat végzi, elsősorban bérfejlesztést vállalunk cégek megrendelésére és ha termékgyártásra kerül a sor, sok esetben azt is mi végezzük.

Számos innovációval összefüggő munkánk volt az elmúlt időszakban. Például egy partnerünk számára felvonókkal kapcsolatos fejlesztéseket végeztünk, ahol központi részegységeket, illetve periféria egységeket készítettünk, ez a projekt most zárul 2020-ban. Volt egy kooperációnk egy szintén budapesti kutatócsoporttal, amelyben állati spermium vizsgálatára alkalmas hordozható mikroszkópot fejlesztettünk közösen. Ez egy teljes dizájntervezés volt, mechanikai, hardver- és szoftverfejlesztéssel, a kutatócsoport pedig a saját specifikus részeit, az analízist tette hozzá. Lokálisan a KONTAKT-Elektro Kft.- vel és a Seres Kft.-vel volt egy közös munkánk, amelyben a Z Elektronika telefonos applikációkat készített. Cégünk működését támogatja egy vállalatirányítási rendszer, amit mi fejlesztünk egy külsős vállalkozás közreműködésével, ehhez kapcsolódóan a hatékonyságunk növelése, illetve a vevői igények lefedése érdekében hajtottunk végre fejlesztéseket. Elmondható, hogy sok vevőnek dolgozunk, kis projekteken, ezekből tevődik össze a munkánk. Ezek a feladatok rengeteg törődést igényelnek, de ez egyfajta biztonságot is jelent a cég számára, hiszen a jelenlegi helyzetben is stabilan tudunk működni.

– Szándékosan alakították így a tevékenységüket vagy a piaci lehetőségek hozták így?

– Amikor 2007-ben elindítottam a vállalkozást, akkor a cégnek összesen 1 vevője volt, majd tudatosan kezdtem el az építkezést, de hogy ennyire szerteágazó lesz a működésünk, arra még én sem mertem gondolni. Sok jól képzett és tapasztalt kollégánk van, ami megteremtette annak a feltételét, hogy képesek legyünk kiszolgálni ezt a sok vevőt.

– Miként hatnak a vállalkozás működésére az innovációs tevékenységek?

– Az innováció mindenképp fontos szerepet játszott és a jövőben is játszani fog a vállalkozás életében, de olyan nagy, átütő sikereket még nem tudtunk elérni, amivel mondjuk egy nagy vevőhöz is be tudtunk volna kerülni. Ugyan jelenleg is beszállítunk nagy multiknak és folyamatos a jelenlétünk, de ezek kisebb projektek. Ahhoz, hogy szintet léphessünk, gondolok itt a nagyobb szériagyártásra, még erősödnie kell a cégnek, valószínűleg az innovációs területen, a gyártási kapacitásunknak és a minőségirányításunknak is magasabb szintre kell lépnie, ami képes kiszolgálni egy nagyobb volumenű gyártást.

– Miért fontos az innovációs szemlélet a cég számára?

– Mindig elsődleges volt a fejlesztés és azt látjuk, hogy ha valaki csak tisztán bérgyártó akar lenni vagy csak azt tudja csinálni, az rövid idő alatt idejétmúlttá válik. Rajtunk is hamarosan átlépnek a nyugati cégek és Bulgáriába vagy Romániába mennek, de ha tudjuk növelni a hozzáadott értéket, és ennek fontos része az innováció, az egyfajta stabilitást és lehetőséget ad a jövőben. Ez egyébként elvezet addig, hogy később saját termékeink is legyenek.

– Hogyan zajlanak az innovációs folyamatok, önöket keresik meg az igénnyel?

– Amikor részt veszünk vásárokon, akkor azoknak éppen az az egyik céljuk, hogy megismertessük a szolgáltatásainkat. Az is látszik, hogy a jelenlegi partnereken keresztül eljutunk új cégekhez, már ajánlanak minket.

– Ennek az innovációs díjnak mi az értéke az üzleti életben?

– Egyrészt roppant büszkék vagyunk rá, hogy megkaphattuk, másrészt pedig reklámértékkel bír a helyi cégeknél, ránk irányítja a figyelmet.

Kis Tünde