Húsz éve sikeresen a klíma- és hűtéstechnika gyakorlati képzésében

Új klímatechnikai cég lépett a piacra a tavalyi év végén, azonban a tulajdonosa már több évtizedes szakmai és cégvezetői tapasztalattal rendelkezik. A Smart Klíma Kft. vezetője és munkatársai a korábbi cégükből kilépve, a régi telephelyen folytatják tevékenységüket.

Az új cég, a Smart Klíma Kft. továbbra is klíma- és légtechnikai berendezések forgalmazásával, karbantartásával és szervizelésével foglalkozik.

– Az elmúlt év végén vágtam bele egy új cég alapításába és felépítésébe munkatársaim támogatásával – mondja Bogos Dezső, a Smart Klíma Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Az eddigi, saját tulajdonú telephelyünkön működünk tovább, amit első lépésben teljesen felújítottunk, új arculatot adtunk neki. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban bekerüljünk a köztudatba, a Pécsi Kommunikációs Kft.-vel közösen egy marketing tervet készítettünk és kezdtünk el megvalósítani, illetve létrehoztuk a smartklima.net weboldalunkat, amelyen nemcsak a partnereink, de a leendő tanulóink is minden információt megtalálnak az általunk nyújtott lehetőségekről.

Mint mondja, három évtizede van a szakmában és mindig is hitt abban, hogy a jól végzett munka meghozza a gyümölcsét. Amikor annak idején úgy döntött, hogy vállalkozóként folytatja tovább, már épületgépész-mérnöki, közgazdasági valamint mérnök-tanári diplomákkal rendelkezett és hosszú éveken át különböző cégeknél dolgozott. Ezen tapasztalatok birtokában hozta létre társaival a Mecsek Klíma Kft.-t, melynek keretein belül az első pillanattól kezdve foglalkozott tanulók képzésével. Az eltelt húsz év alatt 100-150 tanulója volt a cégnek, akiknek a magas színvonalon zajló gyakorlati képzéséhez minden feltétel adott volt; ezzel teremtette meg a vállalkozás számára a biztos szakmai utánpótlást is.

A Smart Klíma Kft. tovább folytatja a húsz éve megkezdett munkát, ami természetesen magában foglalja a tanulók gyakorlati képzését is. Ehhez biztos hátteret jelent, hogy a világ élvonalába tartozó cégek berendezéseinek telepítésével, karbantartásával, szervizelésével foglalkoznak, így a legkorszerűbb ismeretekkel vértezik fel őket. Többek között sikerült a Samsunggal is megállapodást kötni, mely a hűtés- és fűtéstechnika teljes termékskálájával van jelen a piacon, így a tanulók minden fajta berendezéssel (split klímák, hőszivattyúk, VRV rendszerek, stb.) találkozhatnak gyakorlatuk során.

A tanulóik először kisebb részfeladatokat kapnak, majd egyszerűbb split klímák telepítését tanulják meg, végül teljes klímatechnikai rendszerek telepítésében vesznek részt, ami a beüzemeléssel és az átadással zárul – ekkor érzik meg igazán az alkotás örömét. A szakma minden egyes elemével találkozhatnak a képzés során, emellett azt is megtapasztalják, hogy folyamatosan bővíteni kell a tudásukat, mindig a legújabb ismeretekkel  kell rendelkezniük, hiszen csak így lesznek képesek szervizelni, javítani az egyre modernebb technológiákkal felszerelt berendezéseket. Mindemellett betekintést nyerhetnek egy vállalkozás mindennapjaiba, megtanulhatják a munkafelvétel, kivitelezés, számlázás folyamatait is.

– A korábbi cég teljes infrastruktúrája nálunk maradt, a tanműhellyel egyetemben. Azonban miután ez a szakma a gyakorlatban tanulható meg igazán a tanulóinkat a vezető szerelőink mellé osztjuk be, velük együtt dolgoznak kint a helyszíneken – emeli ki. – A tanulóképzés számunkra továbbra is a szakember-utánpótlás fontos eszköze. Jelenleg Pécs rendelkezik  a hűtő- és légtechnikai rendszerszerelők és a hűtő-,klíma és hőszivattyú berendezés szerelők képzéséhez  országos szinten az egyik legmagasabb színvonalú iskolai háttérrel a PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Sajnos éveken át nem indult képzés ezekben a szakmában, azonban nagyon szerettük volna, hogy a harminc éves múltra visszatekintő, a cégek hozzájárulásával felépített képzés – aminek kialakításában aktívan részt vettünk – ne szűnjön meg. Így – más képző cégekkel összefogva – felkerestük az iskolát, s felajánlottuk a segítségünket ahhoz, hogy végigjárjuk a pályaválasztás előtt álló osztályokat, ahol közösen vagy külön-külön, egy-egy osztályfőnöki óra keretében mutathatjuk be e szakma szépségeit.

Kitért arra is, nagy szükség van a szakember-utánpótlás megoldására, ami ebben a szakmában csak a tanulóképzéssel oldható meg, ugyanis magasan kvalifikált szakemberekre van szükség, mert egyre bonyolultabbak a rendszerek. Kívülről jövőkkel, átképzéssel ez nehezen valósítható meg. A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően még számos szakmai tanfolyamot kell elvégezni és különböző vizsgákat – többek között a Klímavédelmi Hatóságnál az úgynevezett F-Gáz vizsgát – kell letenni ahhoz, hogy valaki alkalmassá váljon az önálló munkavégzésre. Mindez akár négy-öt évbe is beletelhet.

– A nálunk folyó tanulóképzés színvonalát mi sem jellemzi jobban, minthogy a tanulóink három alkalommal is a Szakma Sztár verseny országos döntőjében az első helyen végeztek, de volt olyan is, amikor a második díjat is ők hozták el, sőt én, mint az oktatójuk 2014-ben a kamara Baranya Megyei  Szakképzési Díját is átvehettem – mondja nem kis büszkeséggel a hangjában.

– Az új cég létrejöttét követően szinte azonnal kamarai tagok lettünk, a korábbi eredményeink elismeréseként pedig hamar megszereztük az akkreditációt ahhoz, hogy gyakorlati képzőhelyként működhessünk. Nagy örömünkre –  több éves kihagyás után – ebben a tanévben ismét indult osztály ebben a szakmában. Sőt már jelentkező is van, aki hozzánk jönne gyakorlatra, azonban minderre csak a szintvizsga letétele után van lehetőség. Egyelőre kérdés, hogy arra mikor és milyen módon kerül sor, pedig úgy tűnik a mostani tanulók száma néggyel is bővülhetne. Jelenleg két tanulónk van, akiknek a gyakorlati képzését digitális formában is vállaltuk, ugyanis az egyes rendszerek működési elvei ezen a módon is megtaníthatók. Velük a tanulószerződés mellett tanulmányi szerződést is kötöttünk, ami nemcsak szorosabb kapcsolatot, de plusz jövedelmet is jelent nekik. Az iskola elvégzését követően is számítunk rájuk, mert szeretnénk ismét egy jó szervizcsapatot létrehozni, amelynek bázisát jelenlegi munkatársaink alkotják. A mostani nehéz helyzetet megpróbáljuk átvészelni úgy, hogy egy munkavállalónk és tanulónk érdeke se sérüljön, egyelőre mindenki megkapja a fizetését és rövidített munkaidőben, szigorú higiéniai feltételekkel dolgozunk. Minden dolgozónknak beszereztük a szükséges védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket, valamint szigorú óvintézkedéseket hoztunk, hogy megteremtsük a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Szalai Kornélia