Eurozóna hírek

Az euróövezet gazdasági teljesítménye a járvány miatti visszaesést követően a 2022 végére érheti el a krízis előtti szintet az Európai Központi Bank (EKB) legoptimistább prognózisa szerint.

Az EKB három forgatókönyvvel számol előrejelzésében. A krízis enyhe lefolyása esetén az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal, közepesen súlyos lefolyás esetén 8 százalékkal, a leghátrányosabb esetben pedig 12 százalékkal eshet vissza az idén. Mindhárom forgatókönyv robusztus gazdasági növekedéssel számol a visszaesést követően. Az enyhe lefolyású forgatókönyvben a gazdasági teljesítmény 2021 közepére, a legvalószínűbbnek tartott közepes lefolyás esetén 2022 végére éri el a krízis előtti szintet. A legkedvezőtlenebb esetben azonban 2022 végére a gazdasági teljesítmény még nem éri el a 2019-es szintet sem.

Az euróövezet pénzügyminiszterei egyetértésre jutottak az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaira támaszkodó járványügyi válságalap létrehozásáról. A részletes szabályozás kidolgozása után (június 1-től) a közös valutát használó országok 2022-ig vehetnek fel hitelt nemzeti össztermékük (GDP) 2 százalékáig terjedő összegben 12 hónapos időtartamra, de a visszafizetés két alkalommal 6-6 hónapra meghosszabbítható. Az összeg felvétele nincs konkrét feltételhez kötve, csak ahhoz, hogy a pénzt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi ellátás, gyógyítás és megelőzés közvetlen vagy közvetett költségeinek finanszírozására lehet felhasználni. Olaszország ennél szigorúbb feltételrendszerről hallani sem akart. Az olasz kormány számára mintegy 30 milliárd eurónyi forrást jelenthet a keret maximális lehívása. Az Európai Bizottságnak előzetesen azt kellett megvizsgálnia, hogy a hitel felvétele esetén fenntartható marad-e az eurozóna tagállamok államadósságának finanszírozása, de a biztosi testület az euróövezeti miniszteri ülés előtt levélben tájékoztatta az eurócsoport elnökét, a portugál Mario Centenot, hogy ennek a feltételnek mindegyik tagállam megfelel. Az elemzők között vannak akik fenntartásokkal fogadják a Bizottság véleményét, hiszen az előző napon megjelent gazdasági prognózis igen magasra duzzadt államadósságot állapított meg Görögország, Olaszország és Spanyolország esetében is.

 

További információ:

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200504~612d47efe4.en.html

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/05/08/eurogroup-statement-on-the-pandemic-crisis-support/

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél