„A mai napig jól érzem magamat a kamarában”

Immár húsz éve dolgozik a kamarában a gazdasági osztály munkatársaként Varga Attiláné, a kamarai hivatal munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási adminisztrációs feladatait látja el. Szorgalmas és lelkiismeretes, folyamatosan képzi magát. Készségesen támogatja a munkatársait. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Varga Attiláné munkáját Záray Károly Díjjal ismerte el. A kamara Kiváló Kamarai Dolgozó címet, azaz Záray Károly Díjat adományozhat a kamarai hivatal azon munkatársának, aki folyamatos magas szintű munkájával a korábbi évben kiemelkedően segítette a kamara céljainak megvalósulását, elismerést szerzett a kamarának. Kiváló Kamarai Dolgozó cím csak a kamara hivatalában alkalmazásban álló munkatárs részére adományozható.

– Bérszámfejtéssel, számlázással, pénztárkezeléssel foglalkozom, a kamarai hivatalon belül ezek mellett még sokféle tevékenység tartozik hozzám. Amikor a kamaránál kezdtem dolgozni, eleinte a számlázás, az utalás volt a munkaköri elfoglaltságom, illetve pénztáros is voltam. Később bér- és TB-előadói végzettséget szereztem, ezután kaptam meg a bérszámfejtés szerteágazó feladatát. Az, hogy elvégezzem ezt a tanfolyamot, közös döntés volt, a munkáltatóm és én is úgy gondoltuk, hogy magasabb szintre tudjuk emelni az együttműködésünket – válaszol arra a kérdésre Varga Attiláné, hogy milyen megbízatást lát el a kamarában.

– Mi jelent ma kihívást a munkájában?

– Folyamatos figyelmet igényel az állandóan változó jogszabályok követése, hiszen a bérszámfejtésnél alkalmazni kell a Munka Törvénykönyvében megfogalmazott előírásokat, illetve az újonnan kiadott szabályokat is. A NAV felé is én készítem a kamara elszámolásait, mint ahogy a bevallásokat is, ezeken a területeken is naprakésznek kell lenni a jogszabályokat illetően. Mint a legtöbb munkakörben, nálam is elmondható, hogy a korábban megszerzett ismereteket szükséges folyamatosan frissíteni ahhoz, hogy minőségi munkát tudjak végezni.

– Kitől kap segítséget a munkájához, kikkel működik együtt?

– Mivel a kamara hivatalában dolgozom, elsősorban a munkatársaimmal vannak közös feladataink. Az osztályon a kollégákkal kiválóan meg tudunk beszélni minden aktuális kérdést, aminek kell, közösen nézünk utána, majd megvitatjuk, hogy ki hogy értelmezi a szabályozókat. Ez nagy segítség számomra. A vállalkozásokkal csak nagyon ritkán kerülök kapcsolatba, néha megkeresnek egy-egy kérdéssel, akkor szívesen segítek.

– Mintegy két évtizede dolgozik a kamarában, miért maradt ilyen sokáig ezen a munkahelyen?

– 1997 februárjában jöttem ide dolgozni és a mai napig jól érzem magamat a kamarában. Kiváló a közösség, emellett szerintem sokat számít, hogy az ember hová megy be naponta dolgozni. A munkát is elég változatosnak találom, emellett fontos számomra a stabil háttér is. Ezek a tényezők éppen elegek ahhoz, hogy a jövőmet is itt képzeljem el.

– Mire büszke a munkájával kapcsolatban, volt-e olyan eset, amelyre szívesen emlékszik vissza?
– Az én munkám kifejezetten back office jellegű, azaz a háttérben dolgozom. Ez kicsit olyan, hogy ha az ember nem csinálná, amit csinál, azt észrevennék, ha azonban csinálja, azt valahogy megszokták, az a természetes. De jól van ez így. Azok az esetek emlékezetesek számomra, amikor elkészítem a bérszámfejtést, akár a megbízási díjakat, akár munkabéreket, és nincs reklamáció, vagy örömüknek adnak hangot a kollégák, hogy de jó, már meg is kaptuk, milyen gyors volt az Erika. Engem elégedettséggel tölt el, hogy sikerül örömet szereznem a munkámmal. Ez előre is visz a mindennapokban, mert látom a tevékenységem eredményét.

– A személyiségnek nagy szerepe van abban, hogy ki milyen szakmát választ, hogyan végzi a mindennapi munkáját. Az elmondottakból érződik, és ami a méltatásban is szerepel, hogy készségesen támogatja a munkatársait.

– Valóban, szeretek adni, másokért tenni, figyelni arra, hogy mivel járulhatok hozzá mások jóllétéhez. Egyébként visszahúzódó típus vagyok, nem vagyok úgymond a társaság középpontja, inkább csendes szemlélődő, megfigyelő. Szeretem magam körül a rendet, enélkül a munkámat sem tudnám végezni. Emellett fontos számomra a kiszámíthatóság, általában mindent előre eltervezek, igaz, a meglepetéseknek is tudok örülni. Az is meglepetés volt számomra, hogy a kollégáim rám gondoltak a Záray Károly Díjjal kapcsolatban, abszolút váratlan, de nagyon jó érzés volt, hogy megkaptam ezt az elismerést. Külön öröm volt számomra, hogy többen gratuláltak, együtt örültek velem a díjátadó után.

Kis Tünde