„Engem az hajt, hogy át tudjam adni a tudásomat a következő generációnak”

A PSZC Garai Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, valamint felnőttképző intézmények tanfolyamain és a kamarai mesterképzéseken is rendszeresen oktat kereskedelmi és közgazdaságtani tantárgyakat Budavári Ágnes. Több mint 25 éves tapasztalatával évek óta aktívan támogatja a kamara szakképzési és felnőttképzési tevékenységét. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kiváló Kamarai Munkáért Díjjal ismerte el.

– Elsősorban szakmai szakértőként támogatom a kamara munkáját, főleg a kereskedelem területén. De mivel a nagyon régóta a vendéglátós szakmákat is tanítom, így amikor az új OKJ-t bevezették, akkor az iskola szempontjából segítettem összeállítani azt az eszközlistát, amire tanítási szempontból szükség lehet. Szerencsés helyzetben vagyok, mert gyakorlati oldalról is ismerem a kereskedelmet, hiszen dolgoztam benne, illetve kereskedelmi, közgazdasági szakmai tárgyakat is tanítok, ez már a 30. tanévem. Ebből következően rálátok arra az oldalra is, hogy mivel küzd az iskola, és arra is, hogy mivel küzdenek a munkahelyek. Emellett gyakorlati képzőhelyeket is szoktam ellenőrizni, akkreditálni. A kereskedelmi vállalkozások, ha megkeresnek a tanulókkal kapcsolatos gondjukkal, akkor azonnal felveszem a kapcsolatot a kamarai kollégákkal – vázolja a kamarával való szerteágazó együttműködését Budavári Ágnes.

– Miért fontos az ön számára, hogy aktívan együtt dolgozzon a kamarával?

– Szerintem ha az ember szereti a hivatását — én a közoktatásban és a felnőttképzésben is tanítok –, azt nem lehet félvállról venni. Ezt csak lelkiismeretesen lehet végezni, ha hiteles szeretnék maradni. A kamara mesterképzésén is tanítok adóval, TB-vel és számvitellel kapcsolatos alapismereteket, melyet minden szakma mestervizsgáján számonkérnek. Felnőttképzésben azért szeretek tanítani, mert a hallgatók a saját területükről mondanak gyakorlati példákat, így én is tanulhatok tőlük.

– Miért lett tanár?

– Középiskolás koromban kezdett érlelődni bennem, hogy szívesen tanítanék. Mikor utolsó éves voltam az egyetemen, akkor kezdtem tanítani. Nem volt egyszerű, hogy a saját óráimra, illetve az egyetemi óráimra is kellett készülnöm. Nekem az első perctől kezdve örömet jelentett a tanítás! Jó látni a tekinteteket, amikor figyelnek és nyitottak az új információkra, vagy ha nehezebb témakört veszünk, sokszor az elején kijelentik, hogy ez nem fog menni és a végén önállóan megoldják a feladatokat. Ha az ember szeretne naprakész lenni, a szakmai hitelességét megőrizni, akkor azért sokat kell tenni. Engem az hajt, hogy át tudjam adni a tudásomat a következő generációnak. Mindig örömmel és elégedettséggel tölt el, amikor a korábban végzett tanulóim írnak, hogy milyen sikert értek el, de olyan is van közöttük, aki miattam lett tanár.

– Mi az, amit ma érdemes vagy meg kell tanítani a leendő vállalkozóknak, vagy a már vállalkozóként dolgozóknak?

– Röviden egy George Bernard Shaw-idézettel tudnék válaszolni: „Az észszerű ember a világhoz igazítja saját magát, míg az észszerűtlen folyton-folyvást a világot akarja saját magához igazítani. Következésképp minden fejlődés záloga az észszerűtlen ember.” Egy vállalkozónak mindig képeznie kell magát, ha nem akar lemaradni, követnie kell a változásokat. Ha valakiben ez nincs meg, az szerintem nem tud talpon maradni. Ez a tanári pályára is igaz, mindenhol verseny van.

– Mi jelenti az ön számára a sikert a tanításban?

– 3 évvel ezelőtt a Szakma Sztár versenyen az eladó szakképesítésben a mi tanulónk lett az országos 3. helyezett, több mint 300 induló közül. Bizonyára kimagasló képességű volt ez a tanulóm, viszont ahhoz is kell egyfajta hozzáállás, hogy meglássam, ő az, akivel érdemes együtt készülni egy versenyre. Sok energiát fektettünk bele, de ehhez kellenek olyan tanulók is, akik hajlandók pluszmunkát vállalni. Az is felemelő érzés, hogy nem egyvalaki ítélte oda ezt a díjat, hanem egy szakmai zsűri. További öröm, hogy ennek a lánynak az egész élete megváltozott, hiszen azonnal több állásajánlatot kapott nagyobb cégektől. Roppant jó érzés látni és átélni egy Szakma Sztár versenyen, hogy az ország legjobbjai között ott vagyok felkészítő tanárként. Arra is büszke vagyok, hogy minden évben vannak tanulóim, akik a Szakma Sztár versenyen sikeresen megírják a verseny írásbeli részét, ezért felmentést kapnak az írásbeli szakmai vizsga letétele alól. Korábban dolgoztam a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak, a gyakorlati és szóbeli vizsgatételsorok, valamint a tananyagfejlesztésben is részt vettem. Szerintem az is fontos, hogy az ember megtalálja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, és úgy érzem, hogy ez nekem sikerült.

Kis Tünde