Virtuális, illetve érintésmentes ruhapróba, avagy az online vásárlás jövője

Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet egyik kidolgozója és névadója szerint „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” Ezt a gondolatiságot magáénak érzi Münster Edina, a főként alkalmi ruhákat és fürdőruhákat forgalmazó pécsi Crystal Boutique Kft. ügyvezetője, aki különleges szolgáltatásokat, például virtuális, illetve érintésmentes ruhapróbát vezetett be a koronavírus-járvány miatti korlátozás alatt, hogy emígyen is vásárlói rendelkezésére állhasson. Mint mondja, a 2008-as gazdasági válságból tanulva már könnyebben álltak a mostani próbatétel elé.

– Én már a korlátozás bevezetése előtt meghoztam a döntést az üzlet bezárásáról, mivel nyomon követtem a nemzetközi folyamatokat és láttam, hogy a járvány Magyarországon is problémát fog jelenteni – kezdi a választ arra a kérdésre Edina, hogy miként érintette a vállalkozását a járvány miatti korlátozás. – Erről értesítettük a vásárlóinkat, felhívva a figyelmet arra, hogy az online platformon tudnak vásárolni. Erre az időre egy támogató közösséggé alakítottuk át a zárt Facebook-csoportunkat, amit addig a törzsvásárlóinknak tartottunk fenn. Majd az üzletházból elköltöztettük az üzletünket és a bemutatótermünket az irodánkba. Elkezdtünk átállni a csak online értékesítésre. Az előző gazdasági válság hatásaként évek óta működik a webáruházunk, ez számunkra most előnyt jelentett.

– Milyen megoldásokat találtak a további működésre?

– Szerencsések vagyunk, mert nagy tapasztalattal rendelkezünk az online területen, az értékesítésünk jelentős része eddig is ott zajlott. Az azonban nem volt túl kedvező a számunkra, hogy éppen elindult a szezon, hiszen a tevékenységünk gerincét az esküvői profil és a fürdőruha képezi. Mindkettőnél két-három hete kezdődött a szezon, majd hirtelen minden leállt. A vírushelyzet kihirdetése utáni első hetekben az emberek érthető módon nem a ruhavásárlással voltak elfoglalva, ekkor mi az arra való felkészülésre fordítottuk az energiánkat, amikor újra átkerülhet a fókusz a vásárlásra.

– Nem is csüggedt el, hogy akár problémákat is hozhat ez a helyzet?

– Számos marketinges, önfejlesztő képzésen részt veszek, illetve számomra mértékadó szakembereket követek, mindenki egyöntetűen azt mondta, hogy az online jelenlét lesz a válasz minden ilyen helyzetre. Ezért sem veszítettem el a hitemet, azzal azonban szembesülnünk kellett, hogy a forgalmunk az egyik pillanatról a másikra jelentősen lecsökkent. Nem indítottunk azonnal kampányt, de elkezdtük összerakni azokat az ötleteket, lépéseket, amelyekkel meg tudjuk támogatni a vírus utáni időszakot.

Sok olyan dologba fogtunk, amit eddig nem tettünk, például elindítottunk a már említett segítő közösséget. Átgondoltam, hogy milyen helyzetben vannak a vásárlóink, így újraélesztettem a korábban működtetett Crystal Teamet: olyan szolgáltatókat és cégeket ajánlottunk, akik támogatták vásárlóinkat ennek az időszaknak az átvészelésében. Emellett átgondoltuk, hogy milyen módon tudunk segíteni a vásárlásban.

– Mire volt igénye a vásárlóknak?

– Felépítettük a virtuális ruhapróba, illetve az érintésmentes ruhapróba szolgáltatásunkat, emellett sok élő tartalmat is készítettünk, pl. videókat, ahol informáltuk őket a cég lépéseiről, a pillanatnyi helyzetről, az új lehetőségeinkről. A virtuális ruhapróba lényege, hogy egy online platformra, ahol mi is jelen vagyunk, meghívjuk a vásárlót, és kikérdezzük arról, hogy mik az igényei, mi az elképzelése. Ilyenkor be tudjuk kapcsolni a webshopot is, ahol a kollégánk abban az irányban nézelődik, amiben a vevő elmondása alapján érdemes gondolkodnunk. Így célirányosan meg tudjuk megmutatni a szóba jöhető termékeket. Ebben a most elkészült virtuális katalógusunk is segíthet. Amikor sikerült a vásárlóval leszűkíteni az elképzelését, az egyik modellünk magára ölti és bemutatja azokat a ruhákat, amiket a vevő kiválasztott. Így könnyen el tud indulni az online vásárlás. Koszorúslányok esetében, amikor több helységből valók, kiválóan működhet ez a megoldás.

Az érintésmentes ruhapróba iránt is megnőtt az érdeklődés. Itt is a vásárlók félelmét vettük alapul. Ennek az a lényege, hogy a bemutatótermünkben kialakított térbe csak az előre egyeztetett időpontra érkezett vevőt engedjük be, ahová bekészítjük a korábban egyeztetett ruhákat. Ebben a helyiségben csak egyedül ő tartózkodik, a kollégáink igény szerint a szemközti üzletből be tudnak kapcsolódni a folyamatba online és akár új ruhával is tudnak szolgálni. A megpróbált termékeket napokra karanténba rakjuk. Mostanra olyan jelentős lett az érdeklődés ezek a szolgáltatások iránt, hogy komoly időbeosztást kell készítenünk.

Kis Tünde