Két éves az Építőipari Technológiai Klaszter

2020. márciusában ünnepelte megalakulásának második évét az Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK).

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) menedzselésével 2018. március 21-én alakult meg az ÉTK, 15 generálkivitelező cég összefogásával. Azóta a tagság eggyel bővült, így 2019. nyarától már 16 taggal működik.

Az elmúlt két év során a klaszter saját arculatot alakított ki, logóját levédette, valamint több intézménnyel, iskolával és céggel vette fel a kapcsolatot a közös együttműködés céljából.

Egyik elsődleges céljaként tűzte ki a szakképzés fejlesztését, az építőiparban egyre növekvő tendenciát mutató munkaerőhiány csökkentését, a munkaerő utánpótlás támogatását.

Munkáját ezen célok köré szervezte, a rendszeres üléseket a járványügyi helyzet és annak következtében meghozott intézkedések – úgy, mint a személyes találkozók felfüggesztése – akadályozta az év elején, azonban júniustól a tagok újra személyes találkozó keretében találkoznak és egyeztetnek a továbbiakról.

A klaszter a 2020. évben is tovább folytatja a munkát, célja a pályaorientáció mellett a munkaerő utánpótlás hosszútávú megoldásának biztosítása a Pécsi Szakképzési Centrummal, valamint további, a régióban kiemelkedő szerepet betöltő céggel együttműködve.