Helyreáll az utazási szabadság az unión belül

A  belügyminiszterek  tanácsülésén  megállapodás  született  arról, hogy június 15-től a tagállamok többsége feloldja a járvány miatt bevezetett átmeneti utazási korlátozásokat, a hónap végére pedig teljesen helyreáll a szabad mozgás a schengeni térségen belül.

A miniszterek egyetértettek abban,  hogy  az  egészségügyi  helyzet  figyelembevételével,  a szükségleteknek   megfelelően   arányosan,   és   megkülönböztetés mentesen oldják fel a szigorításokat. A hónap elején Olaszország ugyanis sérelmezte, hogy Ausztria minden vele határos országgal megszüntette a határátlépési korlátozásokat, csak Olaszországgal szemben nem. A belügyminiszterek döntése értelmében július  1-től  ilyen különbségeket nem tehetnek a tagállamok. Más a helyzet az unió külső határain: ott a tagállamok  további  hosszabbítást  kértek,  és  egyelőre  csak  a  fontos, hivatalos beutazásokat engedélyezik, a magánjellegűeket nem. Júliustól azonban itt is várhatók fokozatos, összehangolt enyhítések –közölte az ülés után Ylva Johansson, belügyi biztos.

 

További információ: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/jha/2020/06/05/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Video+conference+of+home+affairs+ministers

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél