„Az elhivatottság visz minket előre”

Az elmúlt 4 évben folyamatos fejlődés figyelhető meg a humánerőforrás tekintetében és a gazdálkodás terén is GSH-Építő Kft.-nél. Gépparkjuk fejlesztése folyamatos. A Villányt elkerülő út mellett jelenleg saját irodaházuk épül. A megye egész területéről foglalkoztatnak kőműveseket és segédmunkásokat. 2019-ben 1 milliárd forintot elérő árbevételük volt, amely révén jelentős hatást gyakorolnak a kevésbé iparosodott környékre. A GSH-Építő Kft. tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Than Károly Díjjal ismerte el.

– A középiskola elvégzése után az osztálytársakkal kicsit szétszéledtünk, de időnként volt lehetőségünk találkozni, ilyen alkalom volt 2015-ben a Villányban megrendezett Vörösbor fesztivál is, a cég alakulását ennek a rendezvénynek köszönhetjük – ismerteti a vállalkozás létrejöttének körülményeit Hoffmann Péter tulajdonos. – A szakma gyakorlása során több cégnél megfordultunk és kitanulhattuk a kivitelezés, illetve az emberek irányításának mechanizmusát. Ez adta a mi cégünk alapjait is. A tevékenységi körünkben szerepel a mélyépítés és a magasépítés is. Egy projekt kapcsán rengeteg szereplő vesz részt az ötlettől a megvalósulásig. Aki napi szinten nem ezzel foglalkozik, annak nagyon nehéz átlátnia a munkafolyamatokat. Ezt szeretnénk mi egy kézben megvalósítani.

– Minek köszönhető az elmúlt négy év folyamatos fejlődése, sikere?

– Először is az elhivatottság, ami előrevitt minket. Meg akarjuk mutatni, hogy a fiatalos lendületnek nincsenek határai. Kezdetekben azt vettük észre, hogy nehezen nyerünk el nagyobb és komolyabb munkákat. Ennek az volt az oka, hogy csak fiatalokból állt a csapat és pályakezdőknek hittek minket. Ekkor színvonalas honlapot készítettünk, ahova már a meglévő partnereinket is felvettük, mindenki egységes egyenruhát kapott logóval, majd az autóink is egységes arculatot nyertek.

Emellett a megtermelt profitot visszaforgattuk, ezzel fejlesztve a cég infrastruktúráját. Új eszközökkel, gépekkel minőségibb munkát képesek végezni a szakemberek, ennek is köszönhető a folyamatos fejlődésünk. Itt jön képbe a csapat fogalma és működése: van egy jól kidolgozott cégstruktúra és a hozzá tartozó feladatkörök, amit szigorú és biztos alapokra fektettünk. Ezáltal mindenki tudja, hogy mi a feladata és meddig nyúlnak a hatáskörök. A kezdetek óta megtartjuk az úgynevezett „csapatépítő nap”-ot. Ekkor közösen kielemezzük az elmúlt hónapot, az előttünk álló hónap ütemezését, majd a munkaterületen és az irodában dolgozók összehangolását, hogy zökkenőmentesen menjen az egymás közötti kommunikáció.

– Ma milyen elvárásoknak kell megfelelnie a cégnek ahhoz, hogy magas színvonalon, sikeresen végezze a munkáját?

– A közelmúltban rengeteg cég alakult azzal a jelszóval, hogy „az építőiparhoz mindenki ért”. Sajnos sok beruházásról lehetett hallani, hogy nehézkesen és beleőszülve jutottak el a végéig. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő minőséget a szakember és a szakmai háttér hiánya miatt nem sikerült elérnie a vállalkozónak. A GSH-Építő Kft. ezért nagy hangsúlyt fektet a megfelelő szakemberek megkeresésére és alkalmazására. Ezáltal bármi váratlan lép fel az építkezésen, képesek megoldani a megfelelő minőségben. Úgy gondoljuk, hogy részben ezek azok az alapelvárások, amit a megrendelő felé biztosítani kell. Ezenkívül szükséges egy erős irodai háttér. Szintén a cég alapját jelenti a jogszabályok betartatása, a megfelelő dokumentációk, a folyamatos ütemezések elkészítése és betartatása, valamint a vállalatirányítási rendszer folyamatos ellenőrzése, koordinálása és fejlesztése.

– Hogyan működnek együtt a kamarai üzleti közösséggel, a térség vállalkozásaival, intézményeivel?

– Már a kezdetekkor is voltak jelmondataink: „Szeretnénk másképp csinálni” és „Együtt könnyebb”. A „szeretnénk másképp csinálni” arra irányul, hogy megváltoztassuk a megrendelők véleményét az építőiparban dolgozó emberekről és megbecsülést kapjanak a szakmunkások. Ezt cégen belül kellett elkezdeni, mert sajnos a munkavállalók is elhitték magukról a tévhiteket és ezért önbizalomhiánnyal rendelkeztek. De az eredmények magukért beszélnek, mert külföldről is sikerült hazacsábítani szakembert és akik esetleg elmentek a cégtől, azok egyéni vállalkozóként gyakorolják tovább a szakmát és megbízható alvállalkozói is a cégnek. Az „együtt könnyebb” annyit jelent, hogy minél többen vagyunk, annál könnyebben tudunk megoldást találni a feladatokra, annál nagyobb az ismeretségi kör és annál szélesebb lehetőségek várják az embert. Számunkra mindig fontos volt az utánpótlás és ezzel foglalkozni is kell. Ezért is csatlakoztunk az Építőipari Technológiai Klaszterbe.

Kis Tünde