„Harkányt mielőbb fel kellett ébreszteni Csipkerózsika álmából”

Harkány egyre nagyobb idegenforgalmi vonzerőt ér el Baksai Endre Tamás munkája nyomán. Polgármestersége alatt elkezdődött a fürdő fejlesztése, és megtörtént a Zsigmondy sétány, illetve környezetének teljes átépítése. Mindez pozitív hatással van a térség turisztikai fejlődésére, idegenforgalmának fellendülésére. Baksai Endre Tamás munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Siklós és Térségének Idegenforgalmi Díjával ismerte el.

– Minek köszönhető a harkányi idegenforgalom erősödése?

– Harkány mindig is az a város volt, ahová szívesen jöttek a vendégek, azonban volt néhány olyan év, amikor azt lehet mondani, elmaradoztak a fejlesztések, ezek eredményeként városunk kevésbé volt előtérben a turisztikai célpontok között. Ezt a folyamatot igyekeztünk 2014-től megtörni. Úgy szoktam fogalmazni: Harkányt mielőbb fel kellett ébreszteni Csipkerózsika álmából. Nagyszabású, tudatos, jól megtervezett fejlesztésekbe kezdtünk a fürdőben és a városban is. A Harkányi Gyógyfürdőben állami támogatásnak köszönhetően megújultak a Lepke medencék, a csúszdapark, megépítettük a beltéri gyermekvilágot és tavaly az úgynevezett II-es fürdőépület felújításával megnyitottunk egy új wellnessrészleget. Az infrastrukturális beruházások mellett a szolgáltatások minőségén is folyamatosan javítottunk, ennek eredményeként a Harkányi Gyógyfürdő 2019-ben a termalfurdo.hu közönségszavazásán megkapta Az Év Fürdője díjat. A fejlesztéseink nem állnak meg, jelenleg éppen a 3-as medencecsarnok rekonstrukciója zajlik, az itt megvalósuló beruházásokkal a téli élményfürdőzést, a téli strandolást szeretnénk elérhetővé tenni a vendégek számára.

A városban mindemellett szintén látványos fejlesztések történtek, melyek egyik legjelentősebb eleme a tavaly ősszel elkészült Zsigmondy sétány felújítása volt. Nagy gondot fordítunk köztereink, parkjaink folyamatos szépítésére is.

– Kiket szeretnének vendégként látni a városban és mivel vonzzák őket Harkányba?

– Túlzás nélkül mondhatom, hogy minden korosztálynak és minden célcsoportnak igyekszünk megfelelni és reagálni az igényeikre. Az olyan fejlesztéseinkkel a gyermekes családoknak kedveztünk, mint például a fürdőben lévő csúszdapark, a beltéri gyermekvilág vagy éppen a Zsigmondy sétány három korcsoportos óriás játszótere, miközben az új wellnessrészlegünkkel szintén egy új célcsoportot, az egészséges szaunakultúra iránt érdeklődőket szólítottuk meg.

Az elmúlt években a programjainkra, a rendezvényeinkre is nagyobb hangsúlyt fektettünk, hogy azoknak a fiataloknak vagy az aktív pihenésre, szórakozásra vágyóknak is megfeleljünk, akik emiatt keresik fel a térségünket. A tavaly 26. alkalommal megrendezett Harkányi Fürdőfesztiválra és a szintén negyedszázados múlttal bíró Harkányi Szüreti Fesztiválra is évről évre több ezren látogatnak a városba.

– Mely szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal működnek együtt a fejlesztésekben?

– Harkány motorja, vagyis a fejlődésének alapja a közel kétszáz éves gyógyfürdő, ezért a fürdővállalattal való szoros, napi szintű együttműködés a legfontosabb. Mindemellett a Harkányi Turisztikai Egyesület az elmúlt években számos területen segítette az önkormányzat munkáját: a mostanában igen népszerű szelfipontok elhelyezésével, a vendégek igényeinek továbbításával, a turisták folyamatos tájékoztatásával, az egyre aktívabb marketingmunkával is. A programok szervezését magára vállaló Kulturális és Sportközpont tevékenysége is nélkülözhetetlen ebben a folyamatban.

– Mivel lehet tovább erősíteni, még vonzóbbá tenni Harkányt?

– Az elmúlt években egyre erősebb lett az a korábban kissé üresen csengő gondolat, amely szerint térségben kell gondolkodnunk. A Dél-Baranyai térség három városa, Harkány, Siklós és Villány együttműködése elengedhetetlen ahhoz, hogy a turistákat ide vonzzuk. Aki ellátogat a Harkányba, és itt tölt egy hetet, az minden bizonnyal nem csak a fürdő vendége lesz, hanem megtekinti a Siklósi Várat és nem hagyja ki a villányi borozgatást sem. A három város évek óta közösen ajánlja magát.

– Mi az értéke a Siklós és Térsége Idegenforgalmi Díjnak?

– Mint minden díj, ez is egyfajta kitüntetés, elismerése annak a munkának, melyet végzünk. Úgy gondolom, a 2019-es egyébként is kiemelkedő esztendő volt a város életében, számos fejlesztés, beruházás zárult, díjakat kaptunk, melyekre méltán büszkék lehetünk. A Siklós és Térsége Idegenforgalmi Díj nemcsak azt tükrözi, hogy van eredménye a munkánknak, hanem azt is, hogy mi valóban mindent megteszünk és folyamatosan azon/azért dolgozunk, hogy ez a térség kiemelten vonzó úti célja legyen a turistáknak.

Kis Tünde