„Tavaly megkaptuk a legjobb eredményt elérő vidéki iskola címet”

A PSZC komlói szakgimnázium és szakközépiskola igazgatójaként Kovács Károly Balázs elkötelezett a szakmunkástanulók minőségi képzésében. Szakmai tevékenységének köszönhetően egyre több jó szakember kerül ki az iskolából. Évek óta kiváló kapcsolatot ápol a komlói térség vállalkozóival, segíti őket az utánpótlásnevelés- és a humánerőforrás-problémáik megoldásában. Kovács Károly Balázs munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komlói Szakképzési Díjjal jutalmazta.

– A képzési profilunk kialakítása egy felmérésen alapszik, igyekszünk megismerni a városban és a vonzáskörzetében lévő cégek igényeit. A gyakorlati oktatásnak az is a feladata, hogy személyesen egyeztessen a képző cégekkel, így a bejövő információk alapján hirdetjük meg a képzéseinket, majd szoros koordinációban működünk együtt a gyakorlati képzőkkel – kezdi a választ arra a kérdésre Kovács Károly Balázs, hogy a szakképzést illetően milyen kihívásoknak kell megfelelnie az általa irányított intézménynek. – Tudjuk, hogy nekik mire van szükségük, ők pedig tisztában vannak azzal, hogy nálunk milyen diákok tanulnak. Jellemző, hogy már a 9.-es évi szintvizsga után interjú alapján választanak maguknak diákot a cégek, de ez visszafelé is működik: a diákokat informáljuk a vállalkozásokról, hogy ott milyen típusú munka folyik, ha odamegy, milyen kihívásokkal szembesülhet. Igyekszünk az ő igényeiket is figyelembe venni, így aki jó csapatban, azt oda ajánljuk be, ahol 3-4 diákkal együtt lehet, aki pedig inkább egyedül szeret munkát végezni, olyan kisebb vállalkozáshoz irányítjuk, ahol egyénileg tud vele foglalkozni a megfelelő szakember. A cégeket is tájékoztatjuk a diákokról, hogy van-e bármilyen hátrányuk, ha igen, azt milyen módszerekkel fejlesztjük, illetve mire lenne érdemes a cégnek is hangsúlyt fektetnie a diák képzése során. Igyekszünk a diákok és a cégek közötti kommunikációt is segíteni.

– Jellemző, hogy a diákjaik Komlón és környékén találnak gyakorlati képzőhelyet?

– Igen, bár vannak pécsi partnereink is, de a diákjaink jelentős része Komlón lel képzőpartnerre és később az elhelyezkedésben is jelentős szerepet vállal a város. Sokan itt maradnak dolgozni.

– Miként működnek együtt a városban lévő vállalkozásokkal?

– Vannak közös projektjeink, a cégek is megkeresnek bennünket egyszerű igényekkel, amelyeket az iskola nyújtotta infrastrukturális lehetőséggel elégítünk ki. De visszafelé is működik a kapcsolat, a segítség. Ha a város részéről jön egy kezdeményezés, hogy pl. a város közterein lévő padokat kellene felújítani, akkor a város érdekében természetesen a diákjaink és az oktatóink is rendelkezésre állnak. Igyekszünk közös projektekben gondolkodni a cégekkel, hogy a gyerekek is érezzék: amit tesznek, értékes. Meglehetősen jó a kapcsolatunk a cégeknél lévő oktatókkal, mindkét fél részéről rendszeres a tájékoztatás, a beszámolás.

– A vállalkozások vezetői sokszor elmondják, hogy az iskolapadból kikerülő szakemberek még nem teljes értékű munkavállalók. Mi kell ahhoz, hogy önök olyan munkavállalókat képezzenek, akik a végzés után megállják a helyüket?

– Jelentősen előtérbe került a munkahelyi szocializáció, illetve ami az oktatáson kívül esik: a műhelyrendre, valamint az önállóságra szoktatás, a felelősségvállalásra való nevelés, tehát egyre fontosabbak lesznek az emberi értékek. Hiszen az önképzés minden szakmában jelen van, valóban még nem kész ember a tőlünk kikerülő diák, inkább csak olyan, aki már belekóstolt a szakmába, remélhetőleg meg is tetszett neki és ha elindul ezen az úton, akkor egyszer jó szakember lesz. Ennek az alapjait viszont a cégekkel közösen nekünk kell lefektetnünk, a kíváncsiság, a szakma iránti érdeklődés fenntartása mindenképp fontos a gyerekeknél.

– Milyen sikereket ért el ön, illetve az iskola a szakmunkástanulók képzése terén?

– Alapvetően nem tekintem saját sikernek az intézmény sikereit, a pozíciómból adódik, hogy sok minden az én nevem alatt csapódik le, de az intézmény dolgozóinak a munkája van a háttérben. Mindenképpen kiemelendő, hogy a gépi forgácsolóink az elmúlt 3-4 évben mindig ott vannak az országos döntőben, és ugyanígy kiváló eredményeket érnek el a kereskedelem területén végző diákjaink. Szintén a szakgimnáziumból emelhető ki a közgazdaságtan és az informatika, minden évben számos versenyen veszünk részt ezekben a tárgyakban, tavaly pedig megkaptuk a legjobb eredményt elérő vidéki iskola címet. A nemzetközi nyitás irányába is elmozdultunk egy Erasmus pályázattal, részt veszünk a Határtalanul pályázatban is, emellett vannak kárpátaljai diákjaink, akik itt szerzik meg a végzettségüket és utána itt is helyezkednek el. Ez mind sikerként értékelhető.

Kis Tünde