Külföldi kiállítás részvétel? – most pályázzon támogatásra

A Gazdaságvédelmi Akcióterv következő lépéseként a Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeggel Nemzeti Exportvédelmi Programot indít.

A Nemzeti Exportvédelmi Program keretében megjelent első, Külpiacrajutási Támogatási felhívásra minden magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, valamint exportbevétellel rendelkező mikro-, kis-, közepes és nagyvállalat pályázhat.

A Program célja a hazai vállalkozások felkészítése a külpiaci versenyben való helytállásra, illetve az elmúlt években elért, magyar exportteljesítmény megőrzése és megerősítése. Ennek érdekében egyszerre kívánja előmozdítani a hazai cégek exportpiacokon való növekedését, és új piacokon való megjelenését. A Program a vírushelyzet következtében nehéz helyzetbe került, az exportteljesítményüktől nagymértékben függő vállalkozások támogatását kívánja szolgálni. A Program keretében két pályázati felhívás kerül kiírásra. A támogatási konstrukciók hosszú távon várt hatása, hogy hozzájáruljanak a hazai vállalatok külföldön realizált profitjának bővüléséhez, ezáltal támogatva a hazai cégérték és nemzeti jövedelem növekedését.

A Program két támogatási konstrukción keresztül valósul meg:

1. A Külpiacrajutási Támogatás közel 2 milliárd forint keretösszeggel a magyar mikro-, kis-, közepes-és nagy vállalatok külpiacra lépését kívánja elősegíteni.

A konstrukció pályázati felhívása 2020. július 16-tól elérhető, melyhez a kapcsolódó dokumentumok az alábbi linken keresztül tölthetőek le:

Pályázati Felhívás

Pályázati Felhívás mellékletei

A pályázatok benyújtására 2020. augusztus 3-tól elektronikus felületen keresztül nyílik lehetőség, mely regisztrációhoz kötött:

Regisztrációs link

2. A közel 23 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetendő Külpiaci Növekedési Program a külföldön megvalósuló termelő beruházásokat támogatja.

A konstrukció pályázati felhívása 2020. július 21-től lesz elérhető.