A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.08.27.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.08.27-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

ALBÁNIA

A külföldi turisták száma 64,7%-kal csökkent 2020 első hét hónapjában
64,7%-kal, 1,17 millió főre csökkent a külföldi látogatók száma Albániában 2020. januárja és júliusa között az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pihenési céllal érkezők száma ebből 1,07 millió fő, mely 65,9%-os visszaesést jelent 2019-hez képest. A legtöbb turista Koszovóból, Észak-Macedóniából, Montenegróból és Olaszországból érkezett, a legnagyobb, 88,6%-os visszaesést pedig a spanyol turisták számában mérték. 2020 második negyedévében drasztikusan, az előző év azonos időszakához képest 75,6%-kal csökkent a szálláshelyekre látogatók száma is.

AUSZTRIA

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában- frissítve
Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírushelyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

BENELUX ÁLLAMOK

A Holland Központi Tervezési Hivatal csak a 3.negyedévtől várja a gazdaság növekedését
Az idei második negyedévi mélypontot követően, a holland gazdaság várhatóan ismét növekedni fog a harmadik negyedévtől – jelentette be hétfőn a holland Központi Tervezési Iroda (CPB: Centraal Planbureau). A 2020-as visszaesés után 2021-ben 3 %-os növekedés következhet be, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor 7%-ra emelkedhet a jövő évben – áll a CBP előrejelzésében. A CPB azt feltételezi, hogy a különféle állami támogatási intézkedések (pl. a NOW és a Tozo program) október folyamán lejárnak, és újabb nagyszabású intézkedésekre nem lesz már szükség.

BOSZNIA-HERCEGOVINA

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette Bosznia – Hercegovina hitelminősítését
A Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette Bosznia-Hercegovina B3-as besorolását stabil kilátásokkal. Továbbá olyan kulcsfontosságú tényezőkre hívták fel a figyelmet, mint a tartós strukturális kihívások, amik tovább nehezítik az ország középtávú növekedési kilátásait, korlátozzák az ország gazdasági erejét, illetve a megosztó politikai környezet, mely nehezíti a hatékony politikai döntéshozatalt. A Moody’s elemzői szerint a járvány igen negatívan befolyásolta az ország gazdaságát és idegenforgalmát. Előrejelzések szerint az idei reál GDP 5,9%-kal csökken majd. A Moody’s arra számít, hogy az ország hitelminősítése változatlan marad a következő 12-18 hónapban, és hogy a külső kockázatokat hatékonyan csökkentik a nemzetközi intézmények, főképp az IMF és az EU támogatásai.

BULGÁRIA

Bulgária újabb hónappal meghosszabbítja a rendkívüli járványhelyzetet
Bulgária kormánya augusztus 26-án jóváhagyta, hogy újabb hónappal meghosszabbítsák a koronavírus miatti rendkívüli járványhelyzetet. A döntésről szóló közlemény szerint szeptember 30-ig lesznek érvényben a fertőzés terjedését gátló rendelkezések. A szeptemberre kitolt hosszabbítás célja – a bolgár kormány indoklása szerint – az, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi ellátórendszer a várható influenzaszezon előtt.

CSEHORSZÁG

Csehországban is durván bezuhant az autógyártás
Július végéig 586 333 személygépkocsit gyártottak az idén Csehországban, éves összehasonlításban ez 29,7 százalékos csökkenést jelent – közölte a cseh autóipari szövetség hétfőn Prágában, írja az MTI. A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto 390 933 autót gyártott, 23,7 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év első hét hónapjában. Az egész idei évben az autóipari szövetség minimálisan 20 százalékos termeléscsökkenéssel számol. A várakozások szerint az őszi hónapok kedvezőbbek lesznek ugyan, de a koronavírus-járvány okozta tavaszi kiesést már nem lehet pótolni. A Skoda mellett a TPCA autógyár is a szokásos augusztusról júliusra előrehozta a nyári szabadságokat, hogy ezzel is enyhítse a helyzetet.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Októbertől véget ér a munkahelyek támogatása Angliában
Az Egyesült Királyság gyors és hatékony intézkedéséket hozott a munkanélküliség megelőzésére. A legfontosabb lépés a munkabérek átvállalása volt, miszerint a jogosult munkavállalók bérének 80%-át átvállalta az állam. Ezt később az állam a privát szektorral közösen finanszírozta. A lépés következtében a munkanélküliségi ráta 4% alatt maradt, a szám azonban ismét növekedésnek indulhat. Októberben ugyanis véget ér a program, ami jelenleg a jogosult munkavállalók  31%-át érinti. Az arány rendkívül magas és iparáganként változó. A hotel és vendéglátás, a szórakoztatóipar és az építőipar esetében meghaladja a 60%-ot.

ÉSZAK-MACEDÓNIA

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában
Észak-Macedóniában augusztus 26-án az eddig igazolt fertőzöttek száma 13 914-re, az áldozatok száma 578-ra nőtt csökkent viszont az aktív fertőzöttek száma 3016-ról 2829-re. Az egészségügyi miniszter szerint ősszel nehéz helyzetben lesz az észak-macedón egészségügy, a szezonális influenzában szenvedők ugyanis elfoglalhatják a koronavírusfertőzöttek elől a kórházi ágyakat. Venko Filipce közölte, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében a kormány ismét korlátozó intézkedéseket tervez, például a kijárási tilalom újbóli bevezetését, a gyülekezés korlátozását, a vendéglátóhelyek bezárását. Emellett tizenhat mobilkórházat is felállítanak. A koronavírus-járvány miatt ÉszakMacedónia is úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja a tanévkezdést.

FRANCIAORSZÁG

Franciaország : újraindítási terv – sokkal több, mint 3 milliárd euró a KKV szektornak
A gazdasági miniszter három milliárd eurós támogatást hirdetett meg azon KKV-k támogatására, akik helyzetük veszélyeztetése nélkül szeretnének befektetni. “Természetesen sokkal többet szán a kormányzat a kkv-k támogatására, akik a francia gazdaság 95% -át képviselik” – jelezte egyúttal Alain Giset, KKV szektorért felelős miniszter, aki elismerte, hogy továbbra sem tudja „teljes mértékben meghatározni” a nemzetgazdaság szereplőinek elkülönített keret pontos összegét.

HORVÁTORSZÁG

Egyes megyékben szigorít a járvány miatt Horvátország
A válságstáb új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Augusztus 24-től két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

KOSZOVÓ

Az EBRD 30 millió euróval támogatja a koszovói infrastruktúra fejlesztését
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány koszovói gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozására a tervek szerint 30 millió euró kölcsönt ad a koszovói kormánynak alapvető infrastruktúrális szolgáltatások fejlesztésére. Az EBRD 2012 óta összesen már több mint 500 millió eurót fektetett be mintegy 75 koszovói projektbe.

LENGYELORSZÁG

Megváltoztak a lengyelek szokásai – erre azonban nem számítottak
Lengyelországban a koronavírus-járvány nyomán felpörgött a belföldi turizmus, de meglepő módon ez nem mindenhol látszik meg a helyi vendéglátóhelyek és áruházak forgalmának növekedésében. A lengyelek elözönlötték a hazai tájakat, a médiában tömött tengerpartokat, a hegyi ösvényeken turisták özönét lehet látni. Nagy kérdés, hogyan hat mindez a kiskereskedelemre – hiszen hónapokig hiányolni kellett a pénzesebb külföldi turistákat, nem beszélve a járvány okozta bezárásokról. A válasz nem egyértelmű. Vannak helyek, ahol segít ez a kereskedelemnek, de vannak, ahol nem. Megváltoztak a fogyasztói szokások – adta hírül a gazeta.pl.

MONTENEGRÓ

Helyreállt a légiközlekedés Szerbia és Montenegró között
Az Air Serbia augusztus 19-én újraindította légi járatait a Belgrád-Tivat vonalon, s ezzel ismét helyreállt a koronavírus járvány miatt megszakadt légi közlekedés a két ország között. Ugyancsak aznap indult az első járat a Belgrád és Podgorica közötti vonalon is. Ahogyan az Air Serbia korábbi közleményében kitért rá, a tervek szerint a nyári idény végéig legfeljebb 296 járatot indít Montenegró felé.

NÉMETORSZÁG

Németországban tartózkodók részére
Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

Aktuális német makrogazdasági adatok
A Német Szövetségi Gazdasági Minisztérium (BMWi) közleménye szerint az ország gazdasági teljesítménye 2020 első félévében történelmi visszaesést mutatott. A német gazdaság a járvány további terjedése ellenére, a szigorú korlátozások lazítása óta (májustól) a kilábalás jeleit mutatja, ami azonban hosszan el fog húzódni. Az ipar jelenleg tapasztalható gyors fellendülése várhatóan folytatódni fog, de a gyenge külföldi megrendelések következtében üteme lassulni fog.

OLASZORSZÁG

Fontos belpolitikai teszt jön Olaszországban
Bemutatták végleges jelöltjeiket a szeptember 20-i és 21-i tartományi választások finisére kapcsolt olasz pártok a pénteki jelöltállítási határidőn, megerősítve, hogy a balközép kormányerők nem tudtak közös jelöltet állítani az egységesen induló jobbközép ellenzékkel szemben.

OROSZORSZÁG

Megjelentek a II. negyedéves orosz GDP adatok: 8,5%-os a visszaesés
Az orosz központi statisztikai hivatal közleménye értelmében a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett intézkedésekkel teli „karantén” időszakban – a II. negyedévben – 8,5%-kal esett vissza az orosz GDP. A statisztikai hivatal által közölt szám optimistább képet fest az orosz gazdaság állapotáról, mint a Gazdaságfejlesztési Hivatal és a Központi Bank előrejelzése, mely egyaránt 9% feletti visszaeséssel számol.

ROMÁNIA

Öt százalékhoz közelít a román államháztartási-hiány
Az első hét hónap után GDP-arányosan 4,7 százalékra nőtt a román államháztartási hiány az előző hónap végén jegyzett 4,17 százalékhoz mérten. Abszolút értékben a deficit elérte a 49,68 milliárd lejt (10,26 milliárd euró), június végén a hiány 45,17 milliárd euró volt. Tavaly az első hét hónapban a deficit 18,14 milliárd lej (3,74 milliárd euró) volt, amely GDParányosan 1,76 százalékos hiánynak felelt meg. A pénzügyminisztérium adatai szerint a GDP 2,55 százalékának megfelelő összeget, mintegy 27,01 milliárd lejt (5,57 milliárd euró) költöttek a koronavírus-járvány elleni védekezésre, valamint a gazdasági szférát segítő intézkedésekre. Közölték, hogy a járvány miatt elmaradt bevételek és a megnövekedett kiadások ellenére 4,61 milliárd lejjel többet fordítottak a közberuházásokra, mint a tavalyi első hét hónapban.

SPANYOLORSZÁG

Új korlátozásokat vezetnek be Spanyolország több régiójában
Új, a koronavírus-járványt lassítását célzó korlátozó intézkedéseket jelentettek be hétfőn a spanyol hatóságok az ország több tartományában azt követően, hogy ismét megugrott, és 2000 fölé emelkedett az új fertőzöttek száma.

SVÉDORSZÁG

Sikerült megmenteni a svédeknek a gazdaságot, vagy fatális hiba volt elengedni a járványt?
Svédország a második negyedévben 8,5%-os visszaesést szenvedett el, azaz a korlátozások nélkül sem tudta megakadályozni a gazdaság mély zuhanását. Ezzel együtt a svédek még mindig az egyik legkisebb visszaesést szenvedték el Európában – de mennyire köszönhető ez a járvány elengedésének? Vélhetően csak kis mértékben, hiszen voltak olyan országok, amelyek szigorú intézkedés közepette is kisebb, vagy hasonló mértékű visszaesést szenvedtek el, mint a svédek. Megvizsgáltuk, mi állhat a háttérben.

SZERBIA

Szigorúbb egészségügyi ellenőrzés a szerbiai határállomásokon
A szerbiai határállomásokon a külföldi nyaralásból hazatérők nagy száma miatt szigorítottak az egészségügyi ellenőrzésen. A szerb kormány határozata értelmében ezentúl a horvát, a bolgár, a román és az észak-macedón állampolgároknak a Szerbiába való belépéshez 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. A kormány azért döntött az intézkedés bevezetése mellett, mert ezekben az országokban az utóbbi napokban drasztikusan megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Mindazok a szerb állampolgárok, akik külföldről térnek haza, augusztus 25-től egészségügyi útmutatót kapnak a határállomásokon. Szerbiában ezentúl a 14 napos hatósági házi karantén letelte után nem lesz kötelező a PCR-teszt, a két hét letelte után a páciens állapotát a Covid-intézmény orvosa ellenőrzi majd – így döntött a Jovan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet.

SZLOVÁKIA

Elkészült a szlovák „kurzarbeit” törvénye
2022-től léphet hatályba a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására szolgáló mechanizmus, az úgynevezett kurzarbeit, a vonatkozó törvénytervezet már tárcaközi egyeztetésen van. A törvénytervezet alapján létrejön egy speciális alap, amelyből a pénzt csak a munkahelyek megtartásának támogatására lehet majd elkölteni. Az alkalmazott a rendszerben bérének 80%-át kapná meg – ebből 60%-ot finanszíroznának az alapból, 20% lenne a munkaadó hozzájárulása és 20%-ról az alkalmazott lemondana. Az alapból egy alkalmazottnak legfeljebb 1340 eurót fizethetnének, a munkáltató önrésze pedig nem lehetne több 447 eurónál. Az alapot az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO) is igénybe vehetnék. Az alapból a segítséget nemcsak a jelenlegihez hasonló járványok, de például természeti katasztrófák vagy más válsághelyzetek idején is igénybe vehetnének.

SZLOVÉNIA

Súlyosan érintette a koronavírus-járvány a szlovén turizmust
Az első hét hónapban több mint 50%-kal csökkent a turisták száma Szlovéniában a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt, a júliusi adatok azonban enyhe javulást mutattak. Januártól júliusig 1,6 millió turistalátogatott Szlovéniába, és összesen 4,6 millió vendégéjszakát töltött az országban. A turisták száma 54%-kal, a vendégéjszakáké 45%-kal csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A hetedik hónapban ugyanakkor több mint 653 000 érkezést regisztráltak a szálláshelyek – ebből 407 000 belföldi és 249 300 külföldi -, ami 27,5%-os visszaesés az előző év ugyanezen időszakához képest, a vendégéjszakák száma pedig 18,5%-kal 2,07 millióra csökkent 2019 júliusához viszonyítva. A legtöbb turista Németországból érkezett (33%), őket a hollandok és az osztrákok (9-9%), továbbá a csehek (8%), valamint a magyarok (7%) követték. A szlovén turisták száma júliusban az előző év ugyanezen időszakához képest 176%-kal nőtt, a külföldi turisták száma pedig 67%-kal csökkent. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal szerint a belföldi turisták számának növekedése a kormány programjának köszönhető.

FÁK TÉRSÉG

Ukrajna – egyes kivételektől eltérően – beutazási tilalmat rendelt el külföldi állampolgárok számára szeptember végéig
Arszen Avakov belügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be azt a COVID-19 járvány terjedésének megelőzésére hozott döntést, mely szerint Ukrajna augusztus 29-től kezdődően lezárja határait azon beutazni vágyó külföldi állampolgárok előtt, akik nem rendelkeznek az országban állandó tartózkodási engedéllyel. Az intézkedés alól mentességet élveznének továbbá az országon tranzit céljából maximum 2 nap alatt átutazók, a felsőoktatási intézményekben tanulók, a katonai szolgálatot teljesítők, a menekültek, a diplomáciai missziók tagjai. Továbbá engedélyeznék a NATO szakértők Ukrajnába való beutazását is. A fenti intézkedéseket előreláthatólag szeptember 28-ig tartanák fent.

KÍNA

Elismerték: Kínában már július óta oltanak embereket koronavírus ellen
„Vészhelyzeti” jelleggel már július óta oltják Kínában a koronavírusnak leginkább kitett, köztük egészségügyi és határvédelmi dolgozókat – ismerte el a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője. Az intézmény tudományos és technológiai központjának illetékese az állami CCTV-nek tett vasárnapi nyilatkozatában beszélt arról, hogy a kormány „vészhelyzeti” jelleggel adott felhatalmazást egy koronavírus elleni vakcina használatára – számolt be a brit The Guardian.

TÖRÖKORSZÁG

Törökország új intézkedéseket vezet be a járvány kapcsán
A koronavírus-járvány kapcsán Törökország új intézkedéseket vezet be: egyrészt lehetővé teszik a közszférában dolgozók rugalmas munkavégzését, másrészt szabályozzák az esküvők hosszát. Már márciusban, a járvány kitörésekor lehetővé tették a közszférában dolgozóknak az otthoni és a váltott műszakokban történő munkavégzést, de az augusztus 26-i elnöki határozattal hivatalossá tették a munkavégzés e formáit. Törökország 14 tartományában korlátozásokat vezettek be többek közt az eljegyzési ceremóniákra és az esküvőkre is – utóbbiak nem tarthatnak tovább 1 óránál, és a székeket is a biztonságos távolságtartás szabályainak figyelembevételével kell elhelyezni a házasságkötő termekben.

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

A Fed döntéshozója szerint a piacnak van igaza, Amerika hamarabb kilábal, mint sokan hiszik
A Wall Streetnek igaza van, az amerikai gazdaság hamarabb kilábalhat a jelenlegi válságból, mint azt sokan hiszik – mondta a Reuters tudósítása szerint James Bullard, a st. louis-i Fed elnöke azzal kapcsolatban, hogy az amerikai részvényindexek új csúcsra emelkedtek a világjárvány árnyékában. A Reutersnek adott interjúban Bullard arról beszélt, hogy az utóbbi időszak makroadatai többnyire kellemes meglepetést okoztak, ami arra utal, hogy az amerikai gazdaság egyre jobban teljesíthet. Ő arra számít, hogy már az idei második félévben további pozitív jelek látszanak majd a gazdaságban, egyre több cég tér vissza a korábbi működéshez.

LATIN-AMERIKA

Lángokban áll a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe
Hatalmas tüzek pusztítanak a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén. A lángok a régió legfontosabb közlekedési útvonalát fenyegetik és számos védett fajt veszélyeztetnek.

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

Dél-Szudán 250 M USD összegű hitelt venne fel az Afrikai EXIM Banktól
A dél-szudáni agrárminiszter-helyettes bejelentése alapján az ország 250 M USD összegű hitelt tervez felvenni az Afrikai EXIM Banktól, melynek elsődleges célja a COVID-19 elleni harc költségeinek fedezése és az élelmiszerbiztonság a továbbiakban való fenntartása.

Döntött az ENSZ: nem állítják vissza az Irán elleni szankciókat
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította azt az amerikai javaslatot, hogy állítsanak vissza minden, Irán elleni ENSZszankciót Teherán nukleáris programja miatt – jelentette be a testület soros elnöke, Indonézia képviselője kedden New Yorkban. Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint a javaslat ellenzői terroristákat támogatnak. Az indonéz ENSZ-nagykövet elmondta: kapcsolatba lépett a BT-tagállamok képviselőivel, akik egy kivételével vitatták az amerikai álláspontot, ezért az elnökség “nincs abban a helyzetben, hogy további lépéseket tegyen” az ügyben.

AUSZTRÁLIA

Kötelező lesz az ausztráloknak a koronavírus-oltás
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást Scott Morrison ausztrál kormányfő, mihelyst rendelkezésre áll majd az oltóanyag. A miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek. Morrison a 3AW rádiónak azt mondta szerdán, amennyire csak lehet, kötelezővé kell tenni az oltást a 25 milliós lakosságú országban, kivételt csak egészségi okokból lehetne elfogadni. A tervek szerint az oltás valamennyi ausztrál állampolgár számára ingyenes lesz. Ausztráliában eddig csaknem 24 ezer fertőzöttet regisztráltak, és a koronavírushoz köthető halálozások száma a 450-et közelíti

ÚJ-ZÉLAND

Hiába sikerült megállítani a vírus terjedését, most mégis el kell halasztani a választást
Kérdés, hogy hogyan került újból elő a koronavírus Új-Zélandon, ahogy az is, megsínyli a népszerűsége, vagy csak még jobban megerősödve jön ki ebből Jacinda Ardern, akinek a járvány elleni védekezése eddig az egyik leghatásosabb volt. Négy héttel elhalasztják Új-Zélandon a parlamenti választást a koronavírus-járvány elleni intézkedések részeként, a fertőzöttek száma ugyanis annak ellenére emelkedik, hogy Auckland vesztegzár alá került. Ezt Jacinda Ardern miniszterelnök jelentette be hétfőn, miután tárgyalt a nagy pártok vezetőivel. Azt viszont kizárta, hogy – akár ha a vírushelyzet fokozódik – újabb időpontra tolják el a voksolást.

 

A teljes hírlevél letölthető PDF formátumban: Nemzetközi hírlevél.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara