A Forsz Kft.-nél jártunk

2020 szeptember elején klasztertagunknál a Forsz Kft.-nél jártunk taglátogatáson, vendéglátóink Jung Antal cégtulajdonos és Rapcsák Róbert cégvezető voltak.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagja, a Forsz Kft. 1993-ban alakult, kizárólag magyar tulajdonban van, jelenleg közel 20 főt foglalkoztat. 2018-as árbevétele csaknem 500 M Ft volt. A cég fő tevékenysége a szerszámgyártás és azok szervizelése (újraélezése). A gépipar, az autóipar, valamint az energetikai szektor számára készítenek nagy pontosságú, speciális, egyedi tervezésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható forgácsoló és egyéb, más szerszámokat, emellett magas minőségben végeznek szerszámélezést is.

A találkozón a cégvezetők az elmúlt időszak eredményeiről számoltak be, mint elmondták eredményes 8 hónapot zártak eddig, a tavalyi év hasonló időszakához képest kisebb árbevétel emelkedést is sikerült realizálni. Bizonyos szempontból szerencsések voltak, hiszen olyan megrendeléseket kaptak járvány idején, amire korábban nem volt lehetőségük. Vevőik külföldi beszállítóinak helyettesítését oldották meg sikeresen, az elvárt magas minőséget biztosították, a legyártott késztermékek minősége vetekszik a nyugat-európai nagy szerszámgyártók termékeivel, mindezt kedvezőbb áron.

Szigorú óvintézkedési szabályok betartásával, betartatásával a működésük folyamatos volt, beteg dolgozó nem volt a cégnél, így nem kellett az üzemet bezárni, sem a termelési kapacitást csökkenteni.

A járvány azonban náluk is okozott nehézségeket, elsősorban a szállítás szempontjából, sokszor késve érkeztek meg a megrendelt alapanyagok.

A Forsz Kft. bevételei elsősorban az autóipari megrendelésekből származtak korábban, azonban a cég számára fontos a több lábon állás, így az ipar más szektoraiból is -gépipar, energetikai szektor, dohányipar, gyógyszeripar- vannak jelentős megrendeléseik.

A cégvezetők örömmel számoltak be arról, hogy néhány klasztertaggal sikerült szorosabbra fogni a partneri együttműködést – pl. Hauni Hungaria Kft., Matro Kft., Szabó Fogaskerékgyártó Kft.- tovább növelve ezzel is a klaszter kohézióját. Fontos számunkra a helyi cégekkel, klasztertagokkal az együttműködés, a kölcsönös érdekek mentén történő régiós összefogás. A járvány során bebizonyosodott, hogy a beszállítói láncokat érdemes lerövidíteni, és előnyben részesíteni a helyi gazdaság szereplőit. A klasztertagok közötti kooperáció példaértékű volt az elmúlt hónapokban is, továbbiakban is számítunk az együttműködésekre, mint a gyártás, fejlesztés és a jó gyakorlatok megosztása terén is- mondta Jung Antal a cég ügyvezetője és tulajdonosa.

Rapcsák Róbert, cégvezető kifejtette, hogy az elmúlt időszakban sikerült megvalósítaniuk egy innovációs ötletüket is, melynek lényege, hogy a kifejlesztett automata berendezésükkel köszörű korong szabályozására, a korong rádiuszának a szabályozására is lehetőség nyílik. A berendezés összetettségét mutatja, hogy kamerával – monitorral lehet figyelni a szabályozandó tárgy geometriáját.

Végül, de nem utolsó sorban a Forsz Kft. még egy örömteli hírt osztott meg; üzembe helyezte szeptember első napjaiban a 28 kW-os napelemes rendszerét, melyet mintegy 8 m Ft-os beruházásból valósított meg. A napenergia segítségével állítanak elő így melegvizet, valamint megtermelt villamos energiát a hálózatra táplálják, mellyel energiaigényük mintegy harmadát fedik le.

A Forsz Kft-ről bővebb információt a oldalon olvashatnak.