A gyógyszeripari gyártásban erősít a Hauni

A dohányipartól való függésének csökkentése érdekében folyamatosan bővíti a termékportfólióját a Körber-csoporthoz tartozó Hauni Hungária Gépgyártó Kft., amely a jövőben megváltoztatja elnevezését is – közölte a pécsi székhelyű vállalat – a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagja (menedzsmentszerv: PBKIK) – az MTI-vel.

A mintegy 1000 embert foglalkoztató – korábban szinte száz százalékban dohányipari gépek, gépalkatrészek előállítását végző – vállalat közlése szerint a Körber-csoport kiemelt célja az egyes üzletágak különféle régiókban található termelőüzemeinek jobb kihasználása. Ezért napirenden van a pécsi gyár továbbfejlesztése, hogy a vállalat valamennyi Körber-üzletág tervezési, gyártási és összeszerelési feladatait elvégezhesse.

A több mint 99 százalékban exportra termelő pécsi üzem fokozottan ki volt téve a globális piaci ingadozásoknak. Emlékeztettek arra, hogy korábban szinte kizárólag dohányipari gyártóberendezések készültek a pécsi gyárban, az utóbbi egy évben viszont jelentősen megváltozott az üzem termékstruktúrája és fokozatosan általános gépgyárrá alakult.

Kiemelték, hogy a logisztikai és a gyógyszeripari szereplők már szoros és sikeres együttműködést folytatnak az üzemmel, idén pedig több új berendezés – köztük például gyógyszeripari ampullatöltő gépsor – gyártása indult meg Pécsen.

Megjegyezték, hogy a gyártási portfólió szélesítésével új lehetőségek nyílnak meg a pécsi gyár számára, hiszen immár bármely üzletág részére gyors és hatékony konstrukciós támogatást tudnak nyújtani.     Az átalakításoknak köszönhetően a pécsi gyár jövője és a munkahelyek stabilitása továbbra is hosszú távon biztosított. A saját munkavállalók létszáma egy számottevő bővülést követően évek óta viszonylag állandó, ezer fő közeli, ez várhatóan jövőre sem fog érdemben változni – jelezték.

A cég kitért arra, hogy a koronavírus-járvány ellenére sikerült fenntartani a termelés folyamatosságát, emellett nem volt szükség a bérek vagy más juttatások csökkentésére. Az idén minden munkavállalónak emelkedett az alapbére, és újabb kétéves, jelentős jövedelem-emelkedést garantáló megállapodást kötött a cégvezetés és a szakszervezet.

A társaság az idei várható eredményeiről még nem tudott nyilatkozni. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2019-ben 125 millió euró nettó árbevételt és 3,1 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 127 millió euró árbevétel mellett 6,6 millió euró volt a nyeresége.

A társaság tavaly jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint, egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül.

Forrás: https://www.portfolio.hu/