Az országban már mindenhol „vannet” – internetszolgáltatásban nincs számukra lehetetlen

Idén tíz éves a Magyarországon ténylegesen 100%-os lefedettséggel rendelkező vezetéknélküli internetszolgáltató, RG-Networks Kft. (vannet™ internetszolgáltató). A pécsi, magyar tulajdonú kisvállalkozás dinamikusan növekedő ügyfélkört szolgál ki, a kkv és lakossági ügyfelek részére biztosított műholdas internet területén piacvezetőként. A mögöttük álló évtized rengeteg munkával, nagy lépésekkel és a jövőt megalapozó tapasztalatok szerzésével telt, és mint Lengvárszky Szabolcs ügyvezető mondja, mára jól elhatárolhatóvá vált az a három pillér, amelyen a cég működése nyugszik.

– Műholdas internetszolgáltatással indítottuk a céget 10 évvel ezelőtt, ma pedig már emellett a mikrohullámú internet- és az optikaiinternet-szolgáltatás is a cég profilját adja. 2020-ra elértük, hogy országosan több ezer végpontunk van, ami egyben több ezer ügyfelet jelent, valamint országszerte nagyságrendileg 100 szerelő és közel ennyi viszonteladó is dolgozik nekünk. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az összes könyvtárbusz a mi műholdas internetszolgáltatásunkkal kommunikál mintegy 100 kistelepülésre eljuttatva a digitalizációt.

– Számos sikert tudhat magáénak a vállalkozás, mégis talán a legnagyobbat tavaly érték el, amikor egy nemzetközi partner felfigyelt az RG-Networks-re.

– A műholdas üzletágunkat olyannyira sikerre vittük Magyarország területén, hogy nemzetközi szinten is volt visszhangja. Ennek az lett a hozadéka, hogy a Bigblu nevű cég felvásárolta az üzletágunkat. A Bigblu az Eutelsat partnere, számos országban van jelen és több, mint százezer előfizetővel rendelkezik Európa-szerte. Ez egy nagyon jó együttműködés, aminek hatására számos új fejlesztést tudtunk beindítani. A Bigblu belépésével elérhetővé válhatott a korlátlan adatforgalom-átvitel a magyarországi műholdasinternet-szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleink számára, ami óriási áttörésnek számít és ezáltal megsokszorozódott a napi értékesítésünk. A mikrohullámú internetszolgáltatásunkkal regionálisan kifejezetten nagy ügyfeleket szereztünk meg. Olyan területeken is képesek vagyunk internetes kapcsolatot létrehozni, ahol nincs megfelelő vezetékes kapcsolat. Arra is büszkék vagyunk, hogy mintegy 40 állami intézményben mi biztosítjuk az internetet, valamint az ország valamennyi erdészetének is beszállítói vagyunk.

– Komoly üzleti fejlődés zajlott a vállalkozás első évtizedében, de biztosan nem volt nyílegyenes az út a mai sikerig. Mi volt ennek a 10 évnek a tanulsága?

– Dinamikus felfutás jellemezte az első időszakot, mert egy nagy viszonteladót szerződtettünk a korai években, emiatt exponenciálisan a sokszorosára nőttek az akkori bevételeink. Ez viszont azt is jelentette, hogy az árbevételünk kb. 2/3-a ettől a partnertől függött. Amikor a partner bedőlt, sajnos minket is megrengetett a hatása. Több tényező is közrejátszott abban, hogy sikerült talpra állítani az RG-Networks-öt, ehhez a csapatunk rengeteget hozzátett. De akkor sem kényelmesedtünk el, amikor „könnyebben szaladt a szekér”. Megtanultuk, hogy sokkal kiszámíthatóbb, stabilabb működést eredményez, ha sok kis üzletet kötünk és ezáltal diverzifikált lesz az árbevétel, mint az, hogy egy-egy nagyobb ügyféltől függjünk. A másik tanulság az erőforrásallokációval kapcsolatos: a nagy ígérettel kecsegtető óriás projektekre esetünkben csak korlátozottan szabad energiát fordítani. Nem nagy lépésekkel lépünk előre, hanem sok kicsi, apró lépéssel, amivel stabil pozíciót tudunk elérni. Ez a stratégia pedig hozza magával az egyre nagyobb munkákat, megrendelőket is. A tanulságoknál még megemlíthetem az üzleti közösséghez, a kamarához való kapcsolódást. Fontos számunkra, hogy társadalmi szerepet vállaljunk abban a környezetben, ahol dolgozunk, hogy az informatikai és távközlési területen segítsük a régió gazdaságát. Ezért is vagyunk tagjai a kamara ICT Bizottságának, ahol konkrét projekteket is képviselünk.

– Mik a prioritások a jövővel kapcsolatban?

– A jövőnket arra építjük, amink jelenleg is van. Ebből szeretnénk kihozni a legtöbbet, az említett három pillér megtartásával. Elsősorban – meglévő ügyfeleink mindenkori igényeinek kiszolgálásán túl – az előfizetőink számának növeléséért dolgozunk, országos szinten meghatározó szolgáltatóvá kívánunk válni a nehezen elérhető területeken. Másodsorban pedig tervezzük egy logisztikai központtal kombinált technológiai beruházást. Gyakorlatilag a helyben megtermelt értéket szeretnénk globálisan értékesíteni, mert jelenleg a globálisan megtermelt értékeket értékesítjük itthon. Ezt szeretnénk megfordítani technológiai beruházásokkal.

Kis Tünde