Brexit: nincs haladás az utolsó hét előtt

Ezen a héten tárgyalnak utoljára egymással a brit kormány és az Európai Unió képviselői a brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról szóló átfogó megállapodásról,  miután  a  legutóbbi  két  hét  szinte  folyamatos egyeztetésein  a  három  fő  vitatott  kérdésben  továbbra  sem  sikerült közelíteni az álláspontokat.

A három téma:

  • Azonos versenyfeltételek és szabályok –cserébe azért, hogy a britek szabadon hozzáférjenek az Unió belső piacához.
  • Egyezség a vitarendezés módjairól és az Európai Bíróság szerepéről.
  • A brit (és az európai) tengeri halászati övezethez való hozzáférés szabályozása.

Az elmúlt két hét megbeszéléseiről Michel Barnier, uniós főtárgyaló, az EU27-ek állandó képviselői (uniós nagykövetei) előtt számolt be, majd közösségi oldalán azt írta: „Az EU erőfeszítései ellenére, fennmaradtak a nagyon komoly nézetkülönbségek”. Barnier arra is felhívta a figyelmét, hogy november közepén Londonban az utolsó fordulóra kerül sor, hogy tető alá hozzanak egy alkut a jövőbeli kapcsolatokról, különös tekintettel a kétoldalú kereskedelemre. A főtárgyaló elmondása szerint ugyanakkor a  vitás  kérdéseken  túl,  mint  például  a  rendőri  és  igazságügyi együttműködés terén,jelentős előrehaladást értek el és közel állnak a megállapodáshoz. Az Egyesült Királyságban közben egyre több olyan vélemény fogalmazódik meg, hogy a britek –sem a kormány, sem a gazdasági élet –nincs igazán felkészülve arra, mi fog történni a kilépés után, függetlenül attól, hogy lesz-e megállapodás, vagy sem.

 

További Információ: https://www.euractiv.com/section/uk-europe/news/uk-unprepared-for-brexit-even-if-new-trade-deal-is-agreed-warns-think-tank/

Forrás: MKIK EU Hírlevél