Tájékoztatás: turizmusfejlesztési hozzájárulásról

A Magyar Közlöny 2020/261. számában megjelent az a törvénymódosítás, amely tartalmazza a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok könnyítését.

A törvénymódosítás a járványhelyzet által leginkább sújtott turisztikai ágazat egyes szereplőinek hoz könnyítést, hogy 2021. január 1-jétől a köztes értékesítők mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól, ez a módosítás nagyjából 3 milliárd forintot hagyhat mintegy 2000, turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál.

A módisítás értelmében nem kell 2021. január 1-jétől fizetni a hozzájárulást akkor, ha az adóalany e szolgáltatások nyújtásában a saját nevében, de más javára jár el. További változás, hogy 2021. január 1-jétől a turizmusfejlesztési hozzájárulás forintra való átszámításának alapjához az Áfa.tv. vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni olyan esetben, amikor az adó alapja nem forintban kifejezett.

Fontos kiemelni, hogy a hatályos szabályozás szerint azonban nem kapnak mentességet a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól azon cégek, amelyek csak köztes szolgáltatóként (például utazási iroda, rendezvényszervező) lépnek fel.

 

Forrás: MKIK Turisztikai Kollégium