Bambusszal kevert műanyag termékek a vendéglátásban – vigyázzunk vele!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban: NÉBIH) felhívást adott ki a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekkel kapcsolatban közölt az Európai Bizottság közleménye alapján, mely a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekről.

Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak.

Azon anyagokra és tárgyakra, amelyek szerkezeti alkotóeleme műanyag és adalékként őrölt bambuszt vagy más hasonló összetevőt tartalmaznak, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet (továbbiakban: rendelet) előírásait kell alkalmazni. A rendelet értelmében csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő, a rendelet I. mellékletében felsorolt anyagokat – beleértve az adalékanyagokat – szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel.

Ezen termékek ily módon jelenleg illegálisan vannak a piacon. A forgalmazókat arra szólítja fel a NÉBIH, hogy ezeket a termékeket azonnali hatállyal vonják ki a piacról, valamint további behozatalukat szüntessék be. Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamba való forgalmazás sem lehetséges.

A NÉBIH a csatolt felhívást követő 3 hónap elteltével kiemelt figyelmet fog fordítani a fentiek ellenőrzésére. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, eljárást indítanak a forgalmazóval szemben.

Az Európai Bizottság közleménye alábbi linken érhető el:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_meeting-ind_20200623.pdf

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdés merülne fel azt az e-mail címre várja NÉBIH.

Bambusz _NÉBIH

A bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatára vonatkozóan, az alábbi tájékoztatást küldte a NÉBIH:

A beszállító a vendéglátó részére a termékek mellé egy megfelelőségi nyilatkozatot vagy tájékoztató dokumentumot is szükséges, hogy mellékeljen (kivéve ha kiskereskedelmi célra szállítja), amin fel kell tüntetni –többek között- a termék alapanyagát. Amennyiben ilyen nincs a vendéglátó helyen, úgy rá kell kérdezni a beszállítónál, hogy forgalmaz-e ilyen típusú termékeket a részükre. Egyes esetekben a terméken magán is jelzik, hogy mi az alapanyag (pl. bambuszrost 80%, melamin 20%) további olyan jelzők mellett, mint „környezetbarát” vagy „lebomló termék”. Ezek a termékek általában a műanyagra hasonlítanak tapintásra, színesek vagy mintásak. Talán a legjobban a kávézókat, reggeliző helyeket érintheti, ahol esetleg további forgalmazásra is árulnak ilyen termékeket.

További információk:  https://portal.nebih.gov.hu/

http://www.facebook.com/nebih.hu