Pécsi applikáció segít az agyhullámaink mérésében, ami által tudatosabbá válhatunk

Konzumer EEG készülékekhez készít applikációkat egy fiatalok által alapított pécsi vállalkozás, a Semse World Kft. Az agyhullámok mérését végző EEG-t napjainkban nem csak az orvostudomány használja, az agyunkban bekövetkező változások mérése számos területen, például a munkavégzéssel összefüggésben a produktivitás vagy a wellness területén az ellazulás, kikapcsolódás visszaigazolására is hasznos lehet. A különböző elmeállapotokhoz kapcsolódó változásokról a műszerhez kifejlesztett applikációkon keresztül kaphat visszajelzést a felhasználó. Az applikáció által tudatosabbá válhatunk, és a hétköznapokban könnyebben megtalálhatjuk a saját nyugalmi állapotunkat. Az informatikai alkalmazás továbbfejlesztésével pedig néhány év múlva talán magunk is könnyebben ráláthatunk a betegségeinkre.

– Az applikáció, mint egy okosóra, rengeteg, az egészségi állapottal összefüggő jelet dolgoz föl. Mi az agyhullám alapú elmeállapot-változások figyelésére, és azok visszatanítására koncentrálunk – mondja Csernák Samu ügyvezető. – Ezek a berendezések, mint egy fejpánt, kényelmesen viselhetők a hétköznapokon, akár alvás közben is. Egyre több gyártó készít ilyen eszközöket különféle megoldásokban, viszont az applikációk kínálata szegényes. A célunk az, hogy egyre több minőségi eszközhöz fejlesszünk igényes applikációkat, amelyek segítségével az emberek tudatosabbá válhatnak. Ehhez kapcsolódóan a közelmúltban tértünk vissza a vállalkozásunk kezdeti vonalához, a játékfejlesztéshez. Olyan játékokat alkotunk, amelyekben nemcsak a kezünket használjuk irányításra, hanem az elménket is. Így nemcsak a játékbeli karaktert fejlesztjük, hanem saját magunkat is. Ezért a játékban eltöltött idő nem csupán egy fiktív karakter fejlesztésével telik, hanem maga a játékos is tudatosabbá válhat.

– Ez már teljesen XXI. századi technológia. Miként jutottak el idáig, hogy ilyen területen vállalkozzanak?

– Zeneszerző vagyok, és amikor először hallottam a biofeedback technológiáról, akkor azt gondoltam, hogy ha mérni tudjuk az emberi szervezet működését, akkor az abból kinyert adatokat átfordítva bárki köré harmonikus zenei atmoszférát lehet teremteni. Majd elkezdtünk utánajárni, hogy milyen biofeedback-eszközök léteznek a piacon, és azért kötöttünk ki az EEG-nél, mert markánsan kapcsolódik a tudatossághoz, ami mindig fontos volt számomra. Ennek okán szerettünk volna olyan játékokat létrehozni, amikben ezeket az eszközöket használjuk. Azt gondoljuk, hogy miután már lesz annyi és olyan minőségű applikáció az eszközökhöz, hogy az embereknek tényleg érdemes legyen napi szinten használni ezeket, akkor el fognak terjedni. Abban az esetben, ha elmegyünk az orvosi irányba, akkor az eszközök és applikációk az egészségi állapotunk otthoni diagnosztizálását is elősegíthetik, így már célzottan kereshetjük fel az orvost. A technológia stresszoldásra, a figyelemzavar korrigálására, valamint a poszttraumatikus stressz oldására is használható.

– Milyen segítséget vettek vagy vesznek igénybe e két projektet érintően?

– Sok segítséget kaptunk a kamarától a szellemitulajdon-védelem és szakértői ajánlások terén, illetve dr. Liber Noémi hívta fel figyelmünket a nemzetközi EIT Health programra is. (A European Institute of Innovation & Technology egy egyedülálló uniós kezdeményezés, amely Európa-szerte ösztönzi az innovációt azáltal, hogy integrálja a vállalkozásokat, az oktatást és a kutatást annak érdekében, hogy megoldást találjon a sürgető globális kihívásokra.) Két kategóriában jelentkeztünk, az egyikben bekerültünk a legjobb 30-ba, a másiknál pedig beválasztottak bennünket Health kategóriában Európa 6 legjobb startupja közé. A program keretein belül rengeteg segítséget kaptunk az üzletfejlesztéssel és a pitcheléssel kapcsolatban, de mentori támogatásban is részesültünk. Ez a későbbi előrelépés szempontjából roppant hasznos számunkra, mert közelebb jutottunk ahhoz, hogy vállalkozásunkat tudatosan építve piacra vigyük az ötleteinket.

– Hogyan értékesíthetők ezek a termékek, amiket létrehoznak?

– Még a folyamat elején vagyunk, jelenleg azt szeretnénk azonosítani, hogy milyen irányú fejlesztéssel (gaming, wellness, health) tudunk jobban érvényesülni. Az az egyik alapvetésünk, hogy segíteni szeretnénk az embereknek. Nincs előttünk kitaposott út, viszont azt megtanultuk, hogy törekednünk kell egy valós fájdalom megoldására. Azt látjuk, hogy egyre több eszköz kerül a piacra, célunk, hogy néhány éven belül a neurofeedback-eszközökre fejlesztett applikációk piacának meghatározó szereplőjévé váljunk.

 

Dr. Liber Noémi

Mint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadója kerültem kapcsolatba a projekttel és a projektgazdákkal. Már az első találkozás, tanácsadás alkalmával – mely minden esetben ingyenes az ügyfelek számára – a helyzetkép teljes körű feltárása során nyilvánvalóvá vált, hogy nem csupán szellemitulajdon-védelmi szempontból szorulnak segítségre, mentorálásra. Mivel a megoldás technikai megvalósítási formája egy szoftver, így sajnos hazánkban (kontinentális jogrendszer) úgymond kemény jogi oltalmi formát, vagyis iparjogvédelmi oltalmat nem áll módjukban szerezni, így más, több apró eszközből álló megoldás megvalósításába fogtunk. Ezentúl a fejlesztés szakmai validációját is kiemelten fontosnak tartva a tesztelőkkel aláírandó megállapodást is kidolgoztuk.

Javasoltnak láttam továbbá nemzetközi szakemberek támogatását, üzleti modell és a célcsoport/leendő felhasználók elérésére vonatkozó terv kidolgozását is. Mivel főállásom a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézeténél van, amely egyben az EIT Health magyarországi RIS Hub szerepkörét is betölti, több ilyen lehetőséget is tudtam nekik ajánlani. Nagy öröm volt számunkra, hogy a projekt a döntőig jutott a Jumpstarter programban, ezzel egyedüli magyar projektként képviselve hazánkat.

A támogatási, piacra lépési szándékok egyértelműen szükségessé tették egy cég, gazdasági társaság megalapítását is, melynek formáját itt is – mint minden esetben – a tervezett tevékenységhez és az alapítók céljaihoz igazítva javasoltam megtenni. Gyakorlott cégjogászhoz történő kiközvetítéssel hamarosan meg is alapították a Semse World Kft.-t.

A nemzetközi piacra lépéshez újabb Enterprise Europe Network szolgáltatások igénybevételére is sor kerülhet a jövőben, és a céget segíteni tudjuk a European IP Helpdesk kapcsolatrendszeren keresztül is.

 

További információ

Semse World: https://semseworld.com/

PBKIK Szellemitulajdon-védelmi Információs Pont: https://pbkik.hu/szolgaltatasok/szellemitulajdon-vedelmi-szolgaltatasok/