Közeleg a KKV-k HIPA csökkentési kérelemének határideje

A kis- és középvállalkozások HIPA csökkentés igénybevételi szándékát február 25-ig kell jelezniük a vállalkozásoknak.

Az iparűzési adó csökkentésére vonatkozó kormányrendelet alapján a kedvezmény azoknak a  mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, akik árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

Fontos, hogy a nyilatkozat nem az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon 21NYHIPA nyújtható be, és ezt a NAV küldi majd meg az illetékes önkormányzat részére.

Aki elfelejti beküldeni a nyilatkozatot a megadott határidőig, annak előfordulhat, hogy a teljes iparűzési adót kell majd megfizetnie.

A KATA szerint adózóknak azonban nem kell nyilatkozatot tenniük, ha az egyszerűsített adóalap megállapítást választották.

Források szerint a feldolgozó szoftver kizárólag a NAV-nál HIPA telephelyként jelölt telephelyek eseteit továbbítja az önkormányzati adóhatóság számára!
Így amely vállalkozás/vállalkozó korábban nem jelentette be a telephelyét a NAV-hoz, csak a törvényileg kötelező helyi önkormányzathoz, azt a NAV a saját törzsadatában nem tartja nyilván és a hozzájuk beérkezett 21NYHIPA nyomtatványt nem tudja továbbítani az adott Önkormányzathoz.