Februárra is érvényesek a kedvező szabályok

2021 februárjában is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozásokra vonatkozó kedvezmények. Az érintett vállalkozások munkaviszonyban foglalkoztatottak után fizetendő közterhei 2020. november 11-én csökkentek. A kedvezmények igénybevételére 2020 novemberében és decemberében, valamint 2021 januárjában is lehetőség volt.

  • 2021. februárra a kifizetőknek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük.
  • A veszélyeztetett ágazatba tartozó, rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett kifizető mentesülnek a 2021-ben két hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás alól, és nem kell megfizetniük a 2021. első negyedéves előleget sem.
  • A veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet főtevékenységként végző kisvállalati adóalanyoknak a 2021. februári kivakötelezettségük megállapításánál a személyi jellegű kifizetések összegét nem kell figyelembe venniük, tehát az nem lesz része a kivaalapnak.

Az adózási könnyítések igénybevételének feltételeit és módját részletesen ismerteti a NAV honlapján 2020. november 26-án megjelent tájékoztató.


A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 32/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 3. §-a

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdése tartalmazza a veszélyeztetett ágazatok felsorolását.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet alapján.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Rehab. tv.).

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXVII. törvény III. fejezet.

Forrás: nav.gov.hu