Mérni, vágni, csavarozni! Gyerünk vissza az offline térbe!

98 csapat, 294 gyermek nevezett be az idei szakmaismereti versenyekre, melyek továbbra is népszerűek, pedig a vírus miatt jelentős változtatásokat kellett bevezetnünk.

Az első fordulón továbbra is szakmaismereti kérdőívet kellett kitölteniük a versenyzőknek az online térben. Idéntől azonban szakítottunk a 13+1 kérdéses totó feladvánnyal és jóval összetettebb, színesebb, játékosabb fejtörőket tartalmazott a kérdőív. A kérdésekkel arra ösztönöztük a gyerekeket, hogy kutassanak az interneten, sőt egy-egy kérdés megválaszolásához biztosan kellett nagyobb testvér, szaktanár segítségét is kérni.

Ebben az évben sajnos nem tudtunk üzemlátogatásokra menni, így egy „virtuális üzemlátogatásra” vittük a versenyzőket. Baranya megye gépipari, építőipari és villamosipari cégeinek tevékenységébe pillanthattak bele a csapattagok a cégek saját kisfilmjeik, honlapjaik segítségével.

Az első fordulón elért pontszámok nagyon szoros rangsort adtak, nehéz volt meghúzni a ponthatárt. A pályaválasztási csapat úgy döntött, hogy a korábban meghirdetett 15 csapat helyett jóval többen juthattak tovább a 2. fordulóba. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy az idő közben frissülő járványügyi intézkedések, döntések arra engednek következtetni, hogy nagy pályaorientációs rendezvények tavasszal sem kerülnek megrendezésre. A nagyobb létszámú 2. fordulóval próbálunk minél több diákot megszólítani, élményekkel gazdagítani a pályaválasztási döntés előtt.

A második fordulóban pályamunkát kell készíteniük a gyermekeknek iskolai/otthoni körülmények között. A Gép-ésszel versenyen lépegető robotot, az Épít-ésszel versenyen kis házikót, építményt, a Villany-Ász versenyen bicegő robotot kell összeszerelniük, építeniük. A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az elektronika, a gépészet működésének elveivel, az építőiparban használt alapanyagokkal, szabályokkal. A zsűri az értékeléskor a robotok, építmények precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálni fogja. A pályamunkákat március 12-ig kell elkészíteniük a csapatoknak.