A tanulóik közül többen ma már a munkatársaik

A szakember-utánpótlás szinte minden cégnek problémát jelent, ahogy Dél-Magyarország egyik legjelentősebb elektromos szerelőipari vállalkozásának, a Délviv Kft.-nek is.

Megrendelőik között ott van a MOL Nyrt., a Pannon Hőerőmű, az E-ON és több, más ipari cég is. E mellett számos közintézmény, kereskedelmi és egészségügyi létesítmény elektromos hálózatának kiépítését is ők végezték el. Tevékenységük színvonalát a jól képzett, gyakorlott szakembereken túl a minőségbiztosítási rendszerek garantálják. Annak érdekében, hogy ezt a magas szakmai színvonalat továbbra is tartani tudják a szakember-utánpótlásuknak biztos hátteret jelent, hogy  már hosszú ideje foglalkoznak tanulókkal. Ez évben, február elsejétől pedig már az új rendszerű duális képzés keretében négyen vesznek részt a Délviv Kft. gyakorlati képzőhelyén az érettségihez kötött két éves képzésben.

– Az utóbbi időben a tevékenységünkben előtérbe kerültek az ipari területen működő nagy cégekhez kapcsolódó szerződéses munkák. Az említett ipari területen jellemzően nagyon magasak a szakmai elvárások.  A megrendelő igényeinek megfelelő minőségbiztosítási, minőségirányitási rendszerekkel  és különféle  tanúsítványokkal kell rendelkezni annak, akit egy-egy munka elvégzésére kiválasztanak – kezdi beszélgetésünket Kovács Mátyás, a  Délviv  Kft. ügyvezető-igazgatója. –  Természetesen vannak a hagyományos épületvillamos villanyszereléshez kapcsolódó vállalásaink is, de ezek jelenleg kisebb részt jelentenek a bevételeinkből, az ezen a területen kialakult kaotikus helyzet miatt.

Sok mérnök – fiatal és idősebb egyaránt – dolgozik a cégnél, a kialakult gyakorlat szerint a szakember-utánpótlásuk érdekében tanulóképzéssel is foglalkoznak. Gyakorlati képzőhelyként már hosszú évek óta folyik náluk a villanyszerelő tanulók képzése, jelenleg tizenegyen sajátítják el a szakma alapjait. Közülük négyen már az új duális- rendszerű képzésben vesznek részt, ők érettségi után döntöttek úgy, villanyszerelők lesznek. Velük szakképzési munkaszerződést kötöttek már, s a juttatásuk is magasabb, mint a többieknek, akik tanulószerződéssel vannak náluk.

Már a kezdetek óta az elsődleges céljuk volt a széleskörű és speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek kinevelése. A most bevezetésre kerülő duális-képzés pedig ehhez megteremti a lehetőségét annak is, hogy a tanulók többet időt tölthetnek a kinti munkahelyeken, az első év második félévében  heti három, míg a második évben négy napot.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szakma széles spektrumát – legyen az erős és gyengeáramhoz kapcsolódó – műveljük – emeli ki. –  Nem csak épületek installációs szerelését végezzük, hanem erőművekben, a szénhidrogén ipar és az élelmiszeripar területén is rendszeresen dolgozunk, nagy létesítmények komplex rendszereit építjük ki. Az is a tanulók szakmai fejlődését segíti, hogy a telephelyen, illetve a műhelyünkben történik a külső munkálatokhoz szükséges anyagok előkészítése, adott esetben a berendezések előszerelése. A rövid közös munka ellenére, az új rendszerű képzésben résztvevőkről kedvezőek eddig a tapasztalataink, azt látjuk, hogy valóban meg akarják tanulni a szakmát. Ez az első tanév, hogy az új rendszerben indulnak osztályok,  a “gyerekbetegségei” most kezdenek kijönni, nem készült el teljesen az adminisztrációs háttere, s kérdés, hogy a jelenleg gyakorlati képzőhelyként működő cégek, vállalkozások képesek lesznek-e a képzés anyagi, eszköz és „humán” hátterét megteremteni.

A tanulóiknak saját kéziszerszám készletük van, munkaruhát kapnak, étkezési hozzájárulásban részesülnek, e mellett igyekeznek a környező településen élő bejárását is megoldani. Fontosnak tartják, hogy a munkahelyeken valós feladatokat kapjanak, hogy megtapasztalhassák a jól végzett munka örömét. A  tanulóikat a többi dolgozóval egyenrangú partnerként kezelik. A végzettek közül, a jól teljesítőket alkalmazzák, ma már a villanyszerelő dolgozóik többsége egykor náluk sajátította el a szakma alapjait.

Több módon is igyekeznek a szakember-utánpótlásukat megoldani, többek között az iskola-szövetkezeten keresztül is fogadnak fiatalokat, műszaki pályára készülő egyetemistákat, akik  elsősorban a nyári időszakban jelentenek nagy segítséget. Ezek a fiatalok már számos olyan ismerettel rendelkeznek, ami nagy segítséget jelent a napi rutin munka során. Tudnak AutoCad terveket olvasni, az egyes munkák előkészítésekor, az azokhoz szükséges műszaki anyagok és költségvetések elkészítésében segédkezni.

Mindemellett jó kapcsolatot alakítottak ki a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola villanyszerelő tanulókat oktató tanáraival. Részt vettek a kamara által szervezett olyan rendezvényen is, ahol osztályfőnöki órák keretében mutatták be a villanyszerelő szakmát az általános iskolásoknak. Szívesen említik meg pályakezdőknek szervezett fórumokon, hogy az egyik volt tanulójuk bejutott a Szakma Sztár országos döntőjébe. Bekapcsolódtak a kamara által útjára indított Villany-Ász versenybe is, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a pályakezdő fiatalok e szakmában rejlő szépségekkel.

Sz. K.