Csarnoképítés, gépbeszerzés, szervezetfejlesztés: komplex fejlesztési program a Z Elektronikánál

Vannak olyan vállalkozások, amelyek működését nem hátráltatta a koronavírus-világjárvány, sőt látványosan fejlődnek. A hazai elektronikai ipar egyik meghatározó szereplője, az elsősorban kis- és középszériás ipari elektronikai termékeket gyártó és fejlesztő pécsi Z Elektronika Kft. komplex fejlesztési programot valósít meg idén és jövőre: már elkezdődött az új gyártócsarnokuk építése, amelyhez modern gépeket is beszereznek. A projekt fontos eleme a szervezetfejlesztés, hiszen ahogy Dallos László tulajdonos-ügyvezető mondja, az optimális működés érdeklében nem elég a gépeket, az embereket is fejleszteni kell.

– Tavaly egy kamarai hírlevélből értesültem arról, hogy keresik a Magyar Multi Programba a növekedési potenciállal rendelkező cégeket, így beregisztráltam a programba. Nem sokkal később a pályázatírónk megerősítette, hogy alkalmasak vagyunk a részvételre, ekkor szembesültünk azzal, hogy ez egy potenciális lehetőség a számunkra – kezdi a sikeres történetet Dallos László. – Felvettük a kapcsolatot az IFKA-val mint háttérszervezettel, amely feltérképezte a cégünket, és ők is úgy vélték, hogy érdemes pályáznunk. Alapvetően egy csarnokot szerettünk volna építeni, emellett gépberuházásban és egyéb informatikai fejlesztésben gondolkodtunk. Az IFKA átvilágítása szembesített bennünket az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel, valamint azzal, hogy milyen szolgáltatások igénybevételével tudjuk menedzselni a növekedésünket.

– Mekkora összegre pályáztak?

– Az összberuházás 1,3-1,4 milliárd Ft, a pályázatban maximum 1 milliárd Ft-ot lehet igényelni. A konkrét pályázatot január végén adtuk be és március elejére már meg is kaptuk a támogatói okiratot. Mi már közben kiválasztottuk a generálkivitelezőt az építkezéshez, így február elején el is kezdődtek a munkák. A program megvalósítására másfél évünk van, idén az építkezésre koncentrálunk, az új gépek pedig már a felépült csarnokban kapnak majd helyet. A pályázat alapvetően a régi gépek cseréjét célozza meg, ehhez viszont szükség van egy modern gyártóhelyre. Jelenleg ugyanis két telephelyen dolgozunk, amelyből az egyik bérelt és már korszerűtlen. Az új beruházással mintegy 3500 m2-nyi fedett hely áll a rendelkezésünkre, ami már az elektronikai gyártás igényeit kielégítő környezet lesz, fejlett technológiával, korszerű körülményekkel. Ez adja meg a lehetőséget a további bővülésre.

– Akkor is tudtak volna ilyen beruházást indítani, ha nem állt volna rendelkezésre a Magyar Multi Program?

– Terveink szerint későbbre toltuk volna a technológiai fejlesztést, de az épületet megpróbáltuk volna megépíteni. Ezt banki hitelből és önerőből finanszíroztuk volna, de a program segítségével most mind az épület, mind a gépek és az egyéb fejlesztések egy projektben valósulhatnak meg.

– Az IFKA átvilágítása milyen plusz információkkal szolgált az önök számára a vállalkozással kapcsolatban?

– A cég fejlődését komplexen kell kezelni, nem elég, hogy lesz egy új csarnokunk és sok új gépünk, ahhoz az emberi erőforrásnak is fejlődnie kell. Több tudást kell felhalmozni, hogy ki tudjuk szolgálni az új lehetőségeket. Felismertünk, hogy az egyik nem megy a másik nélkül.

– Miért most döntöttek a beruházás mellett? Talán kell egyfajta bátorság a mai gazdasági viszonyok között egy ilyen jelentős lépés megtételére.

– Amikor tavaly márciusban a közelünkben is megjelent a Covid és jöttek a lezárások, mi is nagyon megijedtünk. Ám sikerült olyan intézkedéseket hozni, amelyek nyomán az elmúlt egy évben nem volt jelentős megbetegedés a cégünknél, ezért a betegség nem okozott drasztikus visszaesést nálunk. Azt is látni kell, hogy nagyon sok lábon állunk, számos vevőnek dolgozunk, rengeteg kis projektet viszünk, és 2019 év végén olyan új megrendeléseket tudtunk előkészíteni, amelyek által 10%-os növekedést értünk el 2020-ban. Az, hogy folyamatosan tudtunk dolgozni és számottevő mennyiségű munkánk volt, felbátorított bennünket. Az elmúlt évben új vevők jelentek meg Nyugat-Európából, ez pedig a tudatos marketingtevékenységünknek is köszönhető. Ezek adják meg a stabilitást, az alapot, hogy tovább növekedjünk.

– A növekedés a létszám bővítésével is jár?

– Már az idén is 10 embert vettünk fel, így 120 körül mozog a létszámunk. Emiatt is van különös jelentősége a komplexitásnak, hiszen nem lehet úgy vezetni egy ekkora vállalkozást, mint amikor 15-en voltunk. A megnövekedett létszám kezelése érdekében a vezetésnek is komoly fejlődésen kell keresztülmennie. Erre időt, energiát és pénzt kell áldozni. Nem elég csak a technikát fejleszteni, mert a gépek csak gépek, emberek nélkül nem fognak tudni működni. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy az ipari cégek nagyobb szerepet vállaljanak a tanulóképzésben, a duális képzésben, mert ezáltal kvalifikált kollégák kerülhetnek a munkaerőpiacra. El kell érnünk, hogy ez ne csak a multik kiváltsága lehessen.

Kis Tünde