„Ilyen vanília meg karamell nincs máshol”

Mire ez a cikk megjelenik, addigra talán meg is született a legfiatalabb Szekeres.  Ha a mohácsi Szekeres cukrászda vezetőjének, Szekeres Dánielnek kislánya is ezt a szakmát választja, már a negyedik generációs cukrász lesz a családi vállalkozásban. Baranya megyében talán senkinek sem kell bemutatni a Duna-parti város kedvelt cukrászdáját, hiszen működésének 56 éve alatt generációk fordultak meg ott egy finom vaníliadesszertért, párizsi csúcsért, grillázsrúdért vagy a valódi tejből, vajból, tojásból készült fagylaltokért. A 80-as, 90-es években külön családi programnak számított Pécsről elautózni egy jó Szekeres-fagyiért Mohácsra. A családi vállalkozás a múlt hagyományaira alapozva építi a jövőt, egy dologból azonban nem engednek: a minőségből. Mint ahogy az is úgy maradt a mai napig, ahogy a nagy elődöknél: a családból valaki szinte mindig jelen van a vendégtérben, hogy beszélgessen a betérőkkel. A legnagyobb elismerést napjainkban is az elégedett vásárlók dicsérete jelenti számukra.

Bővebben…

„A megbízhatóság és az innovativitás jusson a partnereink eszébe rólunk”

Magyar Innovációs Nagydíj elismerő oklevéllel ismerte el a közelmúltban a Magyar Innovációs Szövetség az RG Net Kft. mesterséges intelligencia projektjét. A hardver- és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységének középpontjába az elmúlt másfél évtizedben az ipari alkalmazások területén alkalmazott informatikai fejlesztések kerültek. A cég életében meghatározó az innováció, Herbály István ügyvezető több társadalmi megbízatással – köztük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs alelnökeként – segíti a hazai vállalkozások ilyen irányú törekvéseit.

Bővebben…

Csarnoképítés, gépbeszerzés, szervezetfejlesztés: komplex fejlesztési program a Z Elektronikánál

Vannak olyan vállalkozások, amelyek működését nem hátráltatta a koronavírus-világjárvány, sőt látványosan fejlődnek. A hazai elektronikai ipar egyik meghatározó szereplője, az elsősorban kis- és középszériás ipari elektronikai termékeket gyártó és fejlesztő pécsi Z Elektronika Kft. komplex fejlesztési programot valósít meg idén és jövőre: már elkezdődött az új gyártócsarnokuk építése, amelyhez modern gépeket is beszereznek. A projekt fontos eleme a szervezetfejlesztés, hiszen ahogy Dallos László tulajdonos-ügyvezető mondja, az optimális működés érdeklében nem elég a gépeket, az embereket is fejleszteni kell.

Bővebben…

Katonai célokra repülőgépet, élményhajózásra kisjachtot gyárt a Magnus Aircraft

Hamarosan minimum 20 repülőgépet vásárol katonai célokra Nigéria a Pogányban működő Magnus Aircaft Zrt.-től. A kétüléses, roppant kedvező feltételekkel működtethető légcsavaros repülőgépek az afrikai országban egyre nagyobb gondot jelentő terroristák felderítését teszik lehetővé. Kilátásban van egy másik afrikai országgal kötendő üzlet is, de a Magnus nem csak repülőgépekben, hanem a korábban elkezdett kompozit versenykajakok, illetve kishajók gyártásában is szeretne előrelépni. A 4 éve Pogányban letelepedett vállalkozás vezetőjével, Boros Lászlóval beszélgettünk.

Bővebben…

„Ezzel a csapattal nemcsak csatát lehet nyerni, hanem háborút is”

Elképesztő tempóval fejlődik a világ második vezető csatlakozórendszer-gyártó vállalata, az Amphenol Pécsett alapított cége. Az akkumulátortechnológia terén működő, kábelek és csatlakozók összeszerelésével, több európai prémium autómárka elektromos autóihoz egy kiemelt fontosságú akkumulátoralkatrész gyártásával foglalkozó vállalkozás az elmúlt egy évben megháromszorozta munkavállalói számát. Az amerikai-kínai érdekeltségű világvállalat pécsi egysége célul tűzte ki, hogy az elektromos autózás terén néhány éven belül megkerülhetetlen legyen hazánkban.

Bővebben…

A siker titka: „merek nagyot álmodni”

Sajátos vállalkozási történet kapcsolódik a Net’96 Kft.-hez, közelebbről annak ügyvezetőjéhez, Jávorka Zsolthoz. Az idén 25 éves cég tulajdonosa és cégalapító társai informatikai tevékenységgel, többségében szervizes munkákkal kezdték a vállalkozásukat, partnereik között olyan nagy intézmények voltak, mint a Pécsi Tudományegyetem. Húsz éven keresztül a vállalkozás fő irányvonalát az informatika jelentette, a cég alapvetően három lábon állt. Az időközben egyedüli tulajdonossá vált Jávorka Zsolt 2015-ben olyan jelentős változásokkal szembesült a piacon, amelyek következtében a vállalkozás elvesztette két „lábát”, ezért elment informatikai igazgatónak Magyarország 4. legnagyobb internetszolgáltató cégéhez. A mai napig is heti négy napot ott van, közben nem adta fel a Net’96-ot. Olyannyira nem, hogy néhány éve elkezdték felépíteni a fémipari divíziójukat és terméket kezdtek gyártani. Három éve még hatan, ma 27-en dolgoznak a vállalkozásnál. És arra is jó esély mutatkozik, hogy ez a szám növekedjen.

Bővebben…

„Nem az a kérdés, hogy alkalmazkodom-e a változáshoz, hanem az, hogy milyen gyorsan”

Amikor 24 évvel ezelőtt megnyitotta az egykori bikali kastélyból kialakított kastélyszállót Kollár László, még nem lehetett tudni, hogy néhány év múlva egy reneszánsz élménybirtok nő ki körülötte a földből, sőt azt sem, hogy az egyedülálló turisztikai látványosságok és kalandok miatt évente több mint százezren keresik fel a baranyai települést. Mára azonban az is valósággá vált, amire a 24 évvel ezelőtti megnyitón még nem is mert gondolni az akkor főként az épület megmentését célul tűző üzletember. A koronavírus-járvány miatt az idei év, mint ahogy más vendéget fogadó létesítmények, a Puchner birtok (ami a kastély és az élménybirtok szolgáltatásait egyesíti) részéről is rendhagyó hozzáállást kíván, de aki ismeri Kollár Lászlót, tudja, hogy minden helyzetben megtalálja a tovább vezető utat.

Bővebben…

„Az Agro Boynál hiszünk a jövőben és a megoldásokra fókuszálunk”

Sikeresen átvészelte az idei év talán legnagyobb kihívását, a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetet a fuvarozást és a gabonakereskedelmet fő tevékenységként végző bólyi Agro Boy Kft. Ebben segítségére volt egy biztos hátteret nyújtó üzleti partneri kapcsolat, ám a visszaesés így is közel 30-40%-os volt. A vállalkozás – és az ágazatban dolgozók – számos kihívással, pl. sofőrhiánnyal küzdenek, de a gabonakereskedelemmel 1994 óta, fuvarozással 2005 óta, napelempark-üzemeltetéssel pedig két éve foglalkozó cég eddigi fennmaradását is annak köszönheti, hogy a megoldásokra fókuszál: a közeljövőben például egy új tevékenységi kör elindítását is tervezik. Az Agro Boy eddigi sikereiből kivette részét Körösztúri Balázs fuvarszervező is, aki sok energiát fordít az új partnerek megtalálására.

Bővebben…

„Mindig meg kell határozni a célt, és összpontosítani a következő lépésekre”

Látványos fejlődés zajlott az elmúlt években a pécsi Trüffel cukrászda környékén. A városban egyedülálló kertet hoztak létre a vendégeik számára, gondolva a kisgyerekesekre, de a szerelmespárokra is. Ugyan az idei koronavírus-járvány kissé lefékezte az iramot, de ami késik, nem múlik alapon folyamatosan szem előtt tartják leendő céljaikat.

Bővebben…

„Fontos számomra, hogy élvezzem, amivel foglalkozom, és hogy úgy érezzem: sikerem van”

Szokatlanul csendes a páncélszekrény-gyártással, biztonságtechnikával foglalkozó pécsi Strauss Metal Kft. gyártócsarnoka. A csönd nem azt jelzi, hogy nincs munka, ellenkezőleg: a koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatosan gőzerővel termelt a vállalkozás. Most a nyári szabadságok idején kicsit lelassult a termelés, ám a cégtulajdonos-ügyvezető Strausz Jánost az üzemben egy új festőberendezés telepítése közben találjuk. Lelkesen meséli, hogy ennek segítségével a festőkapacitásuk hatékonysága a háromszorosára növekszik. Sikerének lényege valahol itt rejlik: a lelkesedésében, a fejlődésre való törekvésben, a folyamatos „üzemmódban” és az innovációban.

Bővebben…