Területbővülés, portfóliónövelés: új irányokba nyitott a MATRO

Mint a legtöbb vállalkozás, a forgácsolással előállított alkatrészek és szerszámbefogó egységek, gépalkatrészek gyártásával foglalkozó MATRO Kft. számára is kihívásokkal teli volt a tavalyi pandémiás év, bár a vállalkozás éves teljesítményén ez nem hagyott nyomot: a 2019-hez hasonló jó eredményt ért el 2020-ban is. Az idén 30 éves vállalkozás meg tudta tartani beszállítói pozícióját, ehhez a vevők sokszínűsége, a szabályozott működő belső folyamatok is hozzájárultak, illetve az, hogy kompenzálni tudták a járműiparban világszinten tapasztalható negatív folyamatokat. Néhány éve ugyanis stratégiát váltott és új irányokba is elindult a MATRO: az autóipari partnerek mellett több más ipari szegmensből származó vevőkkel lépett üzleti kapcsolatba, ezzel pedig a következő 7-8 évre megalapozta a további növekedését. Tavaly egy újonnan épített saját gyártócsarnokkal gyarapodott a cég gyártási területe, hamarosan pedig a Déli Ipari Parkban hosszú távon bérelt egységben is megkezdődik a termelés. Ez utóbbi helyen egy eddig még nem végzett tevékenységet is elindít a vállalkozás.

-A Déli Ipari Parkban egyelőre hat évre szereztük meg a várostól egy új építésű, 4500 négyzetméteres ipari csarnok bérleti jogát, így a saját beruházásban épített új gyártócsarnokkal mintegy háromszorosára nőtt az általunk használható terület. Ez azt is jelenti, hogy racionalizálni tudjuk a gyártásunkat termékcsoportok szerint, teljesen el tudjuk választani a raktárakat a termelési területtől, ami lehetőséget teremt az anyagáramlás és készlet optimalizálására. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az alapanyagok és a félkésztermékek esetében a korábbinál pontosabb és azonnali információval rendelkezünk, ez pedig kedvezően hat a kiszállítási időre – mondja Kleisz Zolán tulajdonos-ügyvezető. – A Déli Ipari Parkban lévő terület egy új tevékenység elindítására is lehetőséget teremt: az eddig bérmunkában végeztetett galvanikus felületkezelést ezután saját magunk is el tudjuk végezni a termékeinken, ez támogatóan hat a diverzifikációs stratégiánkra, azaz arra, hogy több lábon álljunk.

– Miért van szükség a cég portfóliójának bővítésére?

– Cégünk 1995 óta járműipari beszállító, a gazdasági változások következményeként ebben a szegmensben évek óta tapasztalható egyfajta hullámzás, illetve az elektromosautó-gyártás is meglehetősen felborította a korábbi „rendet”. Ehhez jött még hozzá, hogy a koronavírus-világjárvány is jelentős hatással volt a gazdaságra. Évekkel ezelőtt hoztunk egy olyan döntést, hogy az alapvetően belsőégésű motorokba gyártott alkatrészek mellett más termékeket is gyártsunk partereink részére. Ezt a váltást az is indokolja, hogy azt látjuk, hosszú távon háttérbe szorulnak a belsőégésű motorok. Mi pedig több lábon szeretnénk állni, hiszen ez teremti meg számunkra a stabilitást, a hosszú távú működés alapját. Másrészről ha minél többféle terméket tudunk partnereink számára gyártani, annál biztosabb a beszállítói pozíciónk is. A nyugat-európai autógyárak beszállítóinak egy része azért jön Magyarországra, mert a szállítást, a munkaerőt tekintve megéri közelebb telepíteni az alkatrészgyártást, mint tőlünk 1000 kilométerre keletre. Más vállalatok nem az építkezésben gondolkodnak, hanem beszállítót keresnek. Látható, hogy ezek a vállalatok egyre kevesebb beszállítóval dolgoznak, csak azok maradnak versenyképesek, akik megfelelő kapacitással és minőséggel rendelkeznek.

– Amellett, hogy a területnövekedés miatt a korábbinál optimálisabbak lesznek a gyártási körülmények, az új termékek előállításához új gépekre is szükség van. Hol tart a modernizálásban, a robotizációban a MATRO?

– A növekedéshez alapvetően három dologra van szükség: fizikai helyre, ahol termelni lehet, projektre és megfelelő szakképzett munkaerőre. Ezt kiegészítem a modern berendezésekkel, gépekkel, amelyek beszerzése folyamatos a MATRO-nál. Szinte mindig van aktuális gépbeszerzési pályázatunk, ezt kiegészítendő adtunk be egy Ipar 4.0-s témájú pályázatot, amiben elsősorban automatizált termelőcellák, berendezések, robotok, illetve robottal felszerelt, gépellátást biztosító egyedi berendezések szerepelnek. Az új berendezések több termelés folyamatainak átalakítását támogatják, beszerzésükkel a cég növekedését és hatékonyságát igyekszünk követni, így a gépek jövőbeli munkába állítása nem jár létszámleépítéssel. A pályázatban egy új szoftver beszerzése is szerepel, ez az összes berendezésen a gépadatok, a gyártási adatok rögzítését, a tervezést és az értékelést teszi lehetővé.

Az új termelőberendezések megjelenése munkatársainktól is megkövetelik a folyamatos tanulást, naprakész tudásuk megszerzését különböző képzésekkel támogatjuk. Évtizedek óta részt veszünk az utánpótlás-nevelésben, a tanulóképzéstől kezdve az egyetemi duális képzésen át a munkavállalók fejlesztéséig minden korosztályra fókuszálunk. A régióban egyedül mi oktatunk CNC-programozó diákokat, de említhetem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával közelmúltban kötött együttműködésünket, amelynek keretében a szakmunkástanulóink az egyetemi tanműhelyben vehetnek részt gyakorlati foglalkozásokon. A szakmai képzések, új képesítések megszerzésének lehetősége mellett a vállalat létszámának növekedésével párhuzamosan évek óta zajlik egy több szintű szervezetfejlesztési projekt is. Látható, hogy az új projektek elindulásával szükségünk lesz további szakképzett munkaerőre, akik számára a fejlesztésekkel jobb munkakörülményeket tudunk teremteni, hiszen folyamatosan dolgozunk a környezetünk fejlesztésén is.

Kis Tünde