Figyelem: tipikus hiba az ÁFA bevallásban!

A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az adózók helyesen nyújtják-e be adóbevallásaikat. Jelen tájékoztatónkkal a közelmúltban az ÁFA bevallások feldolgozása során tapasztalt gyakori hibára szeretné felhívni az adózók, illetve könyvelőik figyelmét.

Az ÁFA bevallások javítását az esetek jelentős számában a 2165M lap „Azonosítás (B)” blokkjának „B) Kereskedelmi partner adatai” részének kitöltésekor jelentkező hiba teszi szükségessé.

Példa: az egyik leggyakoribb kereskedelmi partner, a MOL Zrt. adószáma 10625790-4-44

A csoporttag által kiállított számlán az ÁFA csoportjának csoportazonosító számát is fel kell tüntetni. A csoportazonosító számok közös jellemzője, hogy első három számjegyük 177, az ÁFA-kódjuk pedig 5-ös.

Amennyiben tehát a kereskedelmi partner ÁFA csoport tagja, nem a partner, mint csoporttag adószámát, hanem csoportos áfaalany (ÁFA csoport) csoportazonosító számát kell feltüntetni (ÁFA és megyekód nélkül) a 2165M lap „B) Kereskedelmi partner adatai” rovatában.

Példa: a MOL Zrt.-t magába foglaló csoportos áfaalany csoportazonosító száma 17781774-5-44

A NAV itt lehetőséget biztosít a csoportos áfaalanyok lekérdezésére.

A hibátlanul benyújtott ÁFA bevallások arányának további növelése, és ezáltal a bevallások feldolgozási idejének csökkentése, az adófizetési kötelezettségek, illetve kiutalási kérelmek határidőben történő teljesítése az adózók és a NAV közös érdeke.

Amennyiben az ÁFA bevallással kapcsolatban kérdésük merülne fel, a kényelmes és gyors ügyintézést biztosító telefonos elérhetőségeinket ajánlja a NAV szíves figyelmükbe

  • a NAV Infóvonalán a 1819-es, belföldről ingyenesen hívható telefonszámon;
  • a NAV egyedi ügyek intézésére szolgáló Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében, a belföldről ingyenesen hívható 06 80/20-21-22-es telefonszámon (a rendszer külön regisztrációs eljárást követően, TEL adatlap benyújtása után, ügyfélazonosító számmal használható).

 

Forrás: NAV