Pályaorientációs szolgáltatások – 2021/2022 tanév

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyik kiemelt feladata a pályaorientáció, a gazdasági igényeknek megfelelő pályaválasztás ösztönzése. A kamaránk ingyenes pályaorientációt és továbbtanulást támogató szolgáltatásokat kínál az iskolák, a diákok, szüleik, az osztályfőnökök és az érintett munkatársak számára.

A szolgáltatások beépíthetők az iskola pályaorientációs napjába!

 • Továbbtanulási és pályaválasztási szülői értekezlet tartása. Az előadás az oktatási és az új szakképzési rendszerről, az új középfokú iskolatípusokról, a pályaválasztási döntést segítő információkról, lehetőségekről, a munkaerőpiaci igényekről, az elhelyezkedési esélyekről szól. A rövidített előadás 20 perces, így beépíthető a „hagyományos” szülői értekezletbe is.
 • A 7., 8. osztályos diákok számára önismereti tréningfoglalkozások szervezése és tartása. Trénereink játékos foglalkozásokon keresztül segítik, hogy a gyerekek megismerjék az alapvető képességeiket, készségeiket, melyek segítik a helyes pályaválasztási döntésüket. A foglalkozások 60 percesek.
 • A 7., 8. osztályosok számára interaktív pályaorientációs osztályfőnöki órák tartása. Az órán a pályaválasztási döntés alapjairól beszélünk, majd interaktív játékra hívjuk Őket. A foglalkozások 45 percesek.
 • A 7.,8. osztályos diákok számára az érdeklődési köreiknek megfelelő üzem-, képzőhely és tanműhely látogatások szervezése „Nyitott kapuk” elnevezéssel. Az buszos utazást ingyenesen biztosítjuk.
 • A 8. osztályosoknak szóló országos pályaorientációs mérés kitöltését követően kapott „ajánlások” szakmai feldolgozása. Az osztályteremben zajló csoportos tanácsadáson a kapott eredményeket közösen feldolgozzuk, az ajánlásban szereplő szakmákat, tanulmányi területeket, iskolákat, későbbi munkaerőpiaci vonatkozással egybekapcsolva átbeszéljük.
 • Egyéni tájékoztatás, tanácsadás az érdeklődők számára előre egyeztetett időpontban a kamara székházában, magasabb számú igény esetén az iskolában, vagy igény esetén online. Jelentkezés a tanácsadásra.
 • Az 5., 6. osztályosok számára interaktív pályaorientációs osztályfőnöki órák tartása. Az órán a pályaválasztási döntés alapjairól beszélünk, majd virtuális üzemlátogatásra megyünk, 8 szakmát mutatunk be az egy perces kisfilmjeinken keresztül, majd interaktív játékra hívjuk Őket egy logikai feladvány, egy elektronikai feladat, és egy kisrobot segítségével. A foglalkozások 45 percesek.

Online formában az alábbi ingyenes szolgáltatásainkat tudják igénybe venni:

 • 1-4 osztályosok részére korosztálynak megfelelő pályaorientációs témájú online játékos feladatokat kínálunk. A feladatok hivatásokkal, szakmákkal ismerteti meg a gyermekeket a jól ismert LearningApps oldalon összeállított feladatokon keresztül. A feladatokat sikeresen megoldóknak ajándékot küldünk az iskolába.
 • 5-6. osztályosok részére 1 „virtuális üzemlátogatás” témájú rövid filmhez kapcsolódó játékos, szabaduló szoba jellegű online feladat megoldása. Baranya megye különböző ágazataihoz tartozó cégekhez pillantanak be a gyermekek egy-egy perces kisfilmen keresztül. A feladatokat sikeresen megoldóknak ajándékot küldünk az iskolába.
 • 7.és 8. osztályosok részére a „rendhagyó pályaorientációs osztályfőnöki óra” témájú rövid filmhez kapcsolódó játékos, szabaduló szoba jellegű online feladat. A filmben a pályaválasztást meghatározó legfontosabb tényezőkről beszélünk. A feladatokat sikeresen megoldóknak ajándékot küldünk az iskolába.

A feladatok otthonról, vagy számítógép teremben is elindíthatóak, telefonról, tabletről is elvégezhetőek.

 • 8.osztályosok részére online önismereti tréning foglalkozás, tréner bevonásával előre egyeztetett időpontban. A zoom felületet mi biztosítjuk, nekik csak csatlakozni kell.
 • Pályaválasztási szülői értekezlet. A szülőknek a megváltozott iskolatípusokról, időpontokról, pályaválasztást befolyásoló tényezőkről tartunk előadást. A zoom felületet mi biztosítjuk, nekik csak csatlakozni kell, de a saját rendszerbe is tudunk csatlakozni vendégként.

Várjuk jelentkezését, érdeklődését az egyes szolgáltatásokkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken:

Purger Valéria, 20/530-1503,