Középiskola választás – dátumok, feladatok

Összeszedtük a középiskolai felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb dátumokat, feladatokat. A cikket azoknak a szülőknek mindenképpen ajánljuk, akiknek idén kell meghozniuk a gyerekkel együtt a pályaválasztási döntést. Az írás kiemelt képét érdemes „képernyőfotózni” a telefonnal, így mindig kéznél lesz.

Akiknek a gyereke idén fog középiskolát választani, kicsit sűrűbb lesz a naptárbejegyzése, mint tavaly. Ne csak a téli, tavaszi szüneteket, hosszú hétvégét dátumait, szombati (hatékonysága megkérdőjelezhető) tanítási napokat írjuk be, hanem a középiskolai beiskolázással kapcsolatos események is. Bár az általános iskolák többségében kézben és észben tartják ezeket a dátumokat a pedagógusok, az írás kiemelt képét érdemes „képernyőfotózni”, így mindig kéznél lesz a telefonban, időnként ránéznek emlékeztetőleg, de segít majd megemelni az esetleges alacsony pulzusszámot is. 

Tanulmányi területek meghirdetése – 2021. október 20.

Azaz melyik iskola milyen képzést, tagozatot, szakmát, osztályt, indít.  Hogyan számolják a pontokat, kell-e központi írásbelit írni, milyen tantárgyakból van emelt óraszám. Mikor van a nyílt nap, hány fő vehető fel egy osztályba stb. Az iskoláknak a honlapjaikon is közzé kell tenniük ezeket az információkat. Segíteni fogunk Önöknek, mert a https://palyavalasztasbaranya.hu oldalon a középiskolák menüpontban az összes baranyai iskola honlapját összegyűjtjük, kikeressük a nyílt napokat, az iskola bemutató filmeket.

Hol írja a gyerek a központi írásbeli vizsgát? – 2021. november 16.

A gyerekkel együtt kell eldönteni, hogy hol szeretné megírni a központi írásbeli vizsgát. Az iskolák listáját a fenti dátumig közzé fogja tenni az Oktatási Hivatal, de a mi honlapunkon ezt is megtalálják majd. Na de melyik suliban írja? Számít ez valamit? Amennyiben csak a feladatokat és a lebonyolítást nézzük, akkor teljesen mindegy hol írja meg, de ha tehetjük mégis vigyük el abba az iskolába (ha rajta van a listán) amelyiket első helyen fogja majd megjelölni. „Járja át az iskola levegője egy kicsit”. Benne lesz egy láthatatlan belső motiváció: „be akarok kerülni”, talán segíti a feladatok megoldásában.

Központi írásbeli vizsgára való jelentkezés – 2021. december 3.

Ez nem a középiskolai jelentkezés dátuma!!!! Vannak középiskolák, akik a pontszámításnál kalkulálnak az írásbeli eredménnyel, vannak iskolák, tagozatok, szakmák ahol csak az általános iskolai jegyek alapján állítják fel a rangsort.

Központi írásbeli vizsga – 2021. január 22. 10.00.

Erről az eseményről az is hall a sajtóból, akiket (még) nem érint a téma. Az általános iskolák is ráfeszülnek erre az eseményre, mi is írtunk erről tavaly egy rövid cikket, amit ide kattintva elolvashatsz, de jelzem, ez tavalyi cikk. Idén is lesz hozzáfűzni valónk a témához, de kicsit később. Még érleljük a témát.

Pótló központi írásbeli vizsga – 2021. január 27. 14.00.

Tavalyig „ritka volt, mint a fehér holló”, hogy valaki ne tudjon elmenni az első dátumra. De a Covid ezt is (mint oly sok mindent) felülírt. Idénre reméljük a legjobbakat…

Központi írásbeli eredménye – 2022. február 7.

A tanulók megtudják, hogy hány pontot értek el a központi írásbeli vizsgán. Indulhat a számolás, esély latolgatás, újra tervezés.

Középiskolai jelentkezési lap beküldése – 2022. február 18.

A gyermek képességeit és érdeklődését alaposan átgondolva, közösen meghozott döntés alapján kitöltött jelentkezési lapot (ugye így lesz, ígérjék meg, hogy így lesz!) az általános iskola továbbítja a középiskolának, a tanulói adatlapot pedig az oktatási hivatalnak. A szülőnek nem kell postáznia sehová semmit. Amennyiben bizonytalanok a sorrendben, a döntésben, esetleg békíteni, vagy közelíteni kellene a szülő és a gyerek elképzelését (igen erre sokszor van példa), jöjjenek hozzánk egyéni tanácsadásra, melyre időpontot ide kattintva tudnak kérni.

Szóbeli vizsgák – 2022. február22- március 11.

Vannak olyan középiskolák, akik a központi írásbeli mellett szóbelizni is hívhatják a leendő tanulókat. Tájékozódni kell, hogy a kiválasztott középiskola szeretne-e találkozni a gyerekkel személyesen. Amennyiben igen, mire készülj fel a beszélgetéskor. Erről is fogunk később írni.

Felvételi jegyzék kihirdetése – 2022. március 16.

Ez egy ideiglenes felvételi jegyzék. Nem a végleges. Mindenki rajta van a listán, aki akár első, akár 6. helyen megjelölte az iskolát. Kisebb pánikot szokott okozni, ha a gyerekünk oktatási azonosítója a második A4-es oldal közepén van. Van még lehetőség március 21-22 között módosítani az iskolák jelentkezési rangsorát, de ezt nagyon megfontolt döntés előzze meg!

Értesítés a felvételről / elutasításról  – 2022. április 29.

A nagy nap.

Beiratkozás a középfokú iskolába – 2022. június 22-24

Ne felejtsék el! A postán megkapott írásos értesítőt tegyük ki a hűtőre, jól látható helyre. Lesz a borítékban sok más papír is, nyilatkozatok, étkezési információ, az iskola alapítvány számla száma, egyen pulóver stb, stb. Augusztus elején vegyük elő újra és olvassuk el, nehogy “éhen maradjon” a gyerek, mert elfelejtjük a menzát befizetni és a gyerekeink középiskolai “boldog perceit” többnyire az alapítványi pénzekből finanszírozza az iskola. Ne sajnáljunk utalni egy kis pénzt!

Pihenjék ki magukat! Itt a vége, vagy egy újabb őrület kezdete (néhány év és jön a szakmai záróvizsga és/vagy az érettségi)

A rendelet pontos szövege a 2021. évi 105. számú Magyar Közlönyben olvasható. (68-69 oldal)

Érdemes még elolvasni az Oktatási Hivatal honlapját is. www.oktatas.hu. Ezen belül keressék a Köznevelés/középfokú felvételi eljárás/tájékoztató felvételizőknek menüpontot.