Együtt a szakképzés felsőoktatásba történő bekapcsolásáért

A cél a szakképzési és felsőoktatási képzések tartalmi összehangolása, a technikus végzettséget szerzett diákok felsőoktatási továbbtanulásának elősegítése, vagyis a munkaerőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.

Együttműködési megállapodást kötött a 2021/22-es tanévtől kezdődően a Baranya Megyei Szakképzési Centrum (BMSZC), a centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).  Az együttműködést augusztus 26-án, a PTE Szenátusi termében egy sajtótájékoztatón mutatták be, ahol elhangzott, hogy a cél a szakképzési és felsőoktatási képzések tartalmi összehangolása, a technikus végzettséget szerzett diákok felsőoktatási továbbtanulásának elősegítése, vagyis a munkaerőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.

Az együttműködés első lépéseként a PTE és a BMSZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum okleveles technikusképzés képzési programját készítették el. A képzési program kiterjed a kötelező képzésszervezési elemekre, és bemutatja az Egyetem által szervezett képzések tudásbeszámítási lehetőségeit, az így elérhető összes kreditértéket. A képzéshez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket a BMSZC biztosítja.

“Ezáltal a szakképzést szerző leendő hallgatók duplán jól járhatnak, hiszen amellett, hogy szereznek egy szakmát, a felsőoktatásba már előnnyel, beszámítható kreditpontokkal léphetnek be.”

A Diplomás Pályakövető Rendszer korábbi eredményei alapján pedig kijelenthető, hogy a diplomával rendelkezők jóval magasabb bérigénnyel jelentkezhetnek a munkaerőpiacon.

“Jelentős számú hallgató érkezik a PTE-re a szakképzésből, ezért is rendkívül fontos, hogy egyre jobb együttműködést alakítsunk ki. Versenyképesebb tudással rendelkező szakemberek képzésével a régió fejlődéséhez is hozzájárulunk.” – emelte ki Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora a sajtótájékoztatón.

Rittlinger Zoltán, a BMSZC főigazgatója elmondta, hogy 2020. szeptemberében elkezdődött a szakképzés megújítása, amelynek egy speciális változata az okleveles technikus képzés, amelyet egyetemi együttműködés kialakításával lehet indítani.

“Legfontosabb jellemzője, hogy a tehetséges fiatalok számára egyenes út vezet a felsőoktatásba, a PTE Műszaki és Informatikai Karára, így növelve a munkaerőpiaci lehetőségeiket”- hangsúlyozta a főigazgató. Az új képzési forma, az okleves technikus képzés, a technikum és a felsőoktatási intézmény, valamint a duális partnervállalatok együttműködésén alapszik, és deklaráltan a továbbtanulást célozza meg. Jancskárné Dr. Anweiler Ildikó, a PTE MIK oktatási dékánhelyettese a technikumból érkező hallgatók magasfokú szakmai felkészültségét, sokoldalú, elmélyült tudását emelte ki előnyként, amelyet a későbbiek folyamán a munkaerőpiacon minden bizonnyal sikeresen tudnak kamatoztatni.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szerződő partnerek megállapodtak abban, hogy közös tananyagfejlesztést is folytatnak, emellett pályaorientációs és szakmai oktatásszervezési tevékenységüket összehangolják, ezekben együttműködnek. Az intézmények közös célja, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve garantálják a fiatalok szakmai előrehaladását, és korszerű, versenyképes tudáshoz juttassák a diákokat. Az eddigi visszajelzések mindegyik oldalról nagyon pozitívak.

A felvételi statisztikából kiderül, hogy a szakképzési intézményekből a PTE-re felvett hallgatók száma jelentősnek mondható, évente mintegy ezer fő érkezik a szakképzésből az egyetemre. A Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezők száma ezen belül elenyésző, átlagosan 1%-os arányt mutatott eddig. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az együttműködő felek reményei szerint ez az arány jelentősen megemelkedik majd az együttműködésnek köszönhetően.

A Pécsi Tudományegyetem középfokú oktatásban történő szerepvállalása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. A gyakorló intézményeken túl az Egyetem komoly sikereket ért el a dunántúli egészségügyi szakképzés felzárkóztatásában, hiszen a PTE fenntartású középfokú egészségügyi szakképzésben tanulók száma az elmúlt két évben 1154-ről 1881 főre nőtt.

A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a jövőben minél több fiatal számára, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül elérhetővé tegye a versenyképes ismereteket és szaktudást nyújtó felsőoktatási képzéseket.

További információ az okleveles technikus képzésről

kép forrása: www.univpecs.com

eredeti cikk forrása