„A motorozás célja a, hogy teljesen más tevékenységet végezzek”

Aktív kikapcsolódásként a motorozást választotta magának Illés Zoltán, az elsősorban termelővállalatok számára gyártáskövető megoldásokat, egyedi alkalmazásokat kínáló pécsi NanoworX Kft. ügyvezetője. Az informatikai cég vezetése, a speciális igényekre való ráhangolódás, a kutatás-fejlesztést és a folyamatos szakmai fejlődést szem előtt tartó kreatív csapat irányítása rengeteg koncentrációt igényel a cégtulajdonostól, ezért néha szüksége van új élményekre, impulzusokra, amelyek aztán a vállalkozásában is kamatoztathatók.

– Mióta motorozik, milyen motorral és milyen rendszerességgel?

– 2007 óta van jogosítványom, de csak 2016 óta motorozok. Előtte sajnos nem volt lehetőségem erre. Egy Yamaha BT1100 Bulldog volt az első motorom, most pedig egy Yamaha MT-01 boldog tulajdonosa vagyok. Hetente megyek vele, de ha van rá mód, akkor minden nap. A városban is szeretek vele közlekedni, ilyenkor úgy használom, mint egy robogót. Nem szoktam nagy társasággal kirándulni, de van 1-2 barátom, akikkel szívesen indulok el hosszabb utakra. Velük tudok egy tempót menni.

– Miért választotta ezt a hobbit, egyáltalán mi a célja a motorozásnak?

– Már gyerekként is nagyon vonzott a motorosok élete. Amikor megvettem a motort, akkor az vezérelt, hogy megfejtsem, még mindig érdekel-e ez engem. Rájöttem, hogy igen, továbbra is – ahogy a motorosok többségét – az ilyen „közhelyes” dolgok fognak meg benne, mint a szabadság érzése, meg a gyorsaság. De néha azért csak az is jólesik, hogy kicsit kifújja a fejemből a mindenféle negatív gondolatokat. Ha így tekintek rá, akkor az a motorozás célja, hogy egy teljesen más tevékenységet végezzek, ami maximális koncentrációt igényel: motorozni nem lehet fáradtan, sokkal jobban kell figyelni, mint amikor az ember autót vezet.

– Milyen fizikai felkészültséget igényel a motorozás, esetleg szükséges-e hozzá valamilyen kiegészítő testmozgás?

– Kipihenten kell motorra ülni, ezt fontosnak tartom. Biztosan számít az egyéb sport is és kell egy bizonyos „kondi” hozzá, főleg, ha több száz km-t gyűrünk le naponta. Ez a távolság egy ilyen motoron, mint az enyém, már meg tudja viselni az embert. Egy túramotoron persze ez nem ennyire fárasztó.

– Miként szerveződnek a túrák és ezek megtervezésénél, lebonyolításánál tudja-e használni a munkavégzéshez szükséges készségeket?

– Ezek a túrák általában valamilyen céllal szerveződnek. Nem szeretek „csak úgy” motorozni hosszabb távon, kifejezetten a motorozás kedvéért. Azt élvezem, amikor eljutunk valahova, megnézünk nevezetességeket, kipróbálunk egy éttermet. Az a legjobb, amikor egy túrán ezek fel vannak fűzve egymás után. Ez biztosítja a változatosságot és van lehetőség közben regenerálódni is. Nagy melegben pedig nagyon fontos: kifejezetten figyelni kell arra, hogy elég folyadék kerüljön az emberbe, mert már a kis mértékű kiszáradás is agyoncsapja a koncentrációt.

– Hogyan hat a motorozás a munkájára, az élete más területeire? Mit tanult meg magáról a motorozás által, amit a munkájában, vezetői pozíciójában is jól tud használni?

– Ha csak a praktikus szempontokat nézem, akkor a motorral sokkal egyszerűbb elintézni a dolgokat a városban. Sokkal hatékonyabb, mint egy autó, főleg akkor, ha többfelé kell rohangálni egy napon. Én azt tanultam meg, hogy mindig nagyon körültekintően kell útra kelni. Meg kell tervezni a menetrendet, de kell a rugalmasság is. Nem szabad kétségbe esni, ha esik az eső vagy elromlik az idő. Nincsenek mindig felhők a fejünk felett. A motorozás nem egy kapkodós műfaj: meg kell adni neki a megfelelő mennyiségű időt. Ha ez nem megy, akkor el sem kell indulni. Ezeket a céges dolgok esetében is érdemes szem előtt tartani.

– Miként támogatja ez a sportos hobbi az üzleti kapcsolatok építését? Volt rá példa, hogy e tevékenység segítette hozzá üzleti kapcsolathoz?

– Inkább ahhoz segített hozzá, hogy egy-egy ilyen túra alkalmával beszélgessek emberekkel, amikor pihenünk egyet. Ilyenkor igazán van idő arra, hogy mindenféle témák felbukkanjanak. Sok dolog szóba kerül, így a céges ügyek is. Üzleti kapcsolatokhoz nem segített hozzá ez a hobbi, viszont a motor egy olyan téma, amivel sok esetben fel lehet lazítani egy fontos megbeszélést is. Rengeteg alkalommal mentem már egyeztetésre motorral, és az esetek többségében szóba került a motorozás a pozitívumaival és a negatívumaival együtt. Természetesen majd’ minden esetben meg kell hallgatnom, hogy ez mennyire veszélyes és szinte mindenkinek van ismerőse, aki balesetet szenvedett motorral –az emberek nagyon szeretik ezt elmesélni –, azonban rengeteg örömöt is ad.

Kis Tünde