Szakképesítések és kapcsolódó változások

Augusztusban jelent meg és szeptember 1-jén lépett hatályba a 34/2021-es ITM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, mely sok esetben megváltoztatta az egyes gazdasági tevékenységek tekintetében a szükséges végzettséget. Az új jogszabály tervezése során és annak megjelenésével párhuzamosan a pécsi kamara megküldte módosítási javaslatait a munkaerőpiaci problémák felmérése mentén, hogy mely új szabályozásokat tartunk aggályosnak, illetve melyek okozhatnak problémát a működő vállalkozásoknak.

A területileg illetékes gazdasági kamarák 2020. július 1. óta segítik az egyéni vállalkozókat tevékenységi köreik kapcsán a szükséges végzettség, engedély, vagy bejelentés tekintetében. A kamarák ügyintézőit és a vállalkozókat is egy weboldal (ETUS) segítette, mely azonban szeptember 1-ét követően nem frissült, és a nyilvános felület zárolásra is került.

A PBKIK felvállalta és koordinálta országos szinten a 34/2021-es ITM rendelet összeegyeztetését az adatbázissal, melynek eredményeként elkészült egy belső használatú táblázat, aminek segítségével a kamarai ügyintézők elvégezhetik a feladatukat az új online adatbázis elkészültéig.

A PBKIK tájékoztatási tevékenysége a vállalkozásokra vonatkozó képesítések, engedélyek és bejelentések tekintetében továbbra is zavartalanul működik az elérhetőségen keresztül.

Az ITM az érdekképviseletek kérésére a 34/2021-es rendeletet október 13-ai hatállyal megváltoztatta, eszközölte a kért enyhítéseket, melyet a vendéglátásban jelenlévő szakképzett munkaerőhiány indokolt.

A rendeletmódosítás értelmében cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni.

Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás a következőkre: „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítése és kiszolgálása.

Ezen kívül minden, más területre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásoknak (pl: gipszkartonszerelés, térburkolás)  is csak 2023.12.31-ig kell megfelelnie a vállalkozásoknak.