Először a szemeddel eszel – snassz tálalás helyett ételdizájn

Mi alakítja az ételekről való gondolkodásunkat? Életünk fontos részét képezi az étkezés, az ételek, azok készítése, fogyasztása, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, mi és hogyan kerül a tányérunkra. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kis- és Középvállalkozás Fejlesztési Bizottsága szervezésében elindított „Vállalkozói pódium” beszélgetése ezúttal a DesignPécs keretein belül zajlott. A szakmai beszélgetés két vendége Kántor Éva csokimester, a Heaven Chocolate and More tulajdonosa és Miseta Zoltán séf, a Blöff Bisztró tulajdonosa volt.

Gyerekkori álmát valósította meg csokoládéműhelyével Kántor Éva. A Heaven Chocolate-ben a háztartási szerszámoktól kezdve a tűsarkú cipőn és az autómodelleken keresztül a mandulás trüffelekig és legújabban a macaronokig minden megtalálható, szinte elbódul, aki felkeresi a csokimennyországot. A csokimester szerint különösen fontos az ételek, így a csokoládé kinézete, ő például szívesen színezi, festi, dekorálja a csokoládéit, hogy azok még jellegzetesebbek, még kívánatosabbak legyenek. Éva eredeti végzettsége tanító, pedagógus vénája a mai napig érvényesül, hiszen szívesen adja át tudását másoknak egy-egy workshop keretében. De ő maga is folyamatosan gyarapítja tudását, hiszen azt mondja, csak így lehetséges követni az új trendeket és egyre színvonalasabb csokoládét készíteni. Ugyan csak néhány éve nyitotta meg a csokoládéműhelyt, a vállalkozói lét nem ismeretlen Éva számára. Évtizedekig dolgozott kamionos családi vállalkozásukban, ám ez egy teljesen új terület, így más hozzáállást, újfajta kereskedői attitűdöt kíván. A Covid megváltoztatta a vásárlói szokásokat, amely az ő vállalkozására is hatott, úgyhogy most keresi a megoldást, miként kerülhetne közelebb a vásárlóihoz. Mint minden vállalkozásban, nála is vannak nehezebb periódusok, de egyszer sem jutott eszébe, hogy feladja, valami mindig túllendíti a nehézségeken. Szívesen megméreti magát versenyeken, pályázatokon, hiszen ezekből ő maga is sokat tanul. Legújabb sikere egy nemzetközi díj, a Great Taste Awards 2021 két csillaga, amit mogyorós csokoládéjáért kapott.

Mindig is elsődleges volt Miseta Zoltán séf, a Blöff Bisztró tulajdonosa számára, hogy az általa készített étel már a tányéron „eladja” magát. Véleménye szerint minden vendéglőnek megvan a maga stílusa, a rá jellemző tálalás, amit az új alapanyagok vagy technológiák folyamatosan formálnak. A mesterszakács a klasszikus vendéglátás híve, ezért különösképpen fontos számára az alapanyagok, a munkavégzés, no és a tálalás, az ételdizájn minősége. Ezt a szemléletet a szakképzésbe, sőt mestervizsga-bizottsági elnöki munkájába is beviszi. Elengedhetetlennek tartja, hogy a jövő szakácsait, vendéglátósait igényességre, bátorságra és folyamatos tanulásra ösztönözze, mert ezek által lesznek képesek megállni a helyüket a szakmában. A szemléletformálást nagyban segíti, hogy munkatársaival rendszeresen részt vesz a Magyarország étele versenyen, de segítőként ott volt az erfurti kulináris olimpián is. Bár Miseta Zoltán évtizedekig dolgozott vezetőként, csupán néhány éve kezdett saját vállalkozásba. Azt mondja, tudta, mire vállalkozik, hiszen korábban ugyanezt csinálta, csak alkalmazottként, ezért nem érte meglepetés a mindennapokban. Viszont ahogy minden vendéglátóst, őt is kihívások elé állította a koronavírus-járvány, a bezárások alatt igyekeztek az adott helyzethez igazodni és új megoldásokat bevezetni a mindennapi munkájukba. Nem fél a kihívásoktól, hiszen minden nap tartogat néhányat. Szakmai kérdésekben sokszor egyeztet más szakmabeliekkel, mert úgy véli, hogy együtt hatékonyabban tudnak fellépni a közös érdekeikért. Mint mindenkiében, az ő vállalkozásában is vannak nehéz pillanatok, ilyenkor az ad erőt számára, hogy tudja, nincs egyedül. Ott a családja, a munkatársai, és nem utolsósorban a vendégek, végül is minden őértük történik.

Kis Tünde